Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Cât a pierdut cu adevărat PSD. Și cât a câștigat opoziția

O vorbă veche și înțeleaptă spune că în România nu există electorat liberal, democrat, popular, țărănist șamd. Există doar electorat pesedist și anti-pesedist. (Și udemerist, e drept, ca un caz special). Alegerile post-decembriste au dovedit adevărul acestei spuse: PSD și-a păstrat permanent o felie importantă de electorat, incapabilă să crească, dar și să scadă, dincolo de o anume cotă. De celaltă parte, adversarii s-au bătut pe electoratul anti-pesedist în forme diverse: PNTCD, PNL, PD, ApR, PMP, USR șamd. Funcție de epocile istorice, pentru că adversarii PSD s-au născut ori au sucombat, electoratul anti-pesedist a rămas.

Alegerile de duminică merită analizate la rece, pentru că o concluzie greșită poate genera probleme imense în viitor.
Aparent, avem o victorie neașteptată a PNL, un scor fabulos al USR-PLUS și un scor prost al PSD.
Ceea ce ar însemna că social-democrații au făcut-o rău de oaie, în timp ce PNL și USR-PLUS s-au mișcat excepțional.
Cifrele indică, însă, altceva, raportate la precedentele alegeri europene, pentru că a compara europarlamentarele cu localele, spre exemplu, e mai neinspirat decît a compara mere cu ridichi.

Mai întîi de toate, PSD aproape că nu a pierdut voturi. În 2014, candidînd împreună cu UNPR – partid destul de solid la acea vreme – și cu PC, PSD a luat 16 mandate cu 2.093.237 voturi, cu cca.60.000 mai mult decît acum. Altfel spus, PSD și-a adjudecat acum electoratul propriu în nota obișnuită, luînd însă doar 8 mandate.
PNL, la rîndul lui, marele cîștigător, are undeva spre 27-28% în acest moment, ceea ce înseamnă cca.10 europarlamentari.
În 2014, PNL și PDL, cele două partide care constituie azi PNL, au avut la un loc 27,2% și 11 europarlamentari. Unde ar fi cîștigul?

Dacă negocierile PSD-Pro România, spre exemplu, s-ar solda cu succes și dezertorii anti-Dragnea revin în partid, PSD egalează PNL la europarlamentari. Diferența ar fi că, și în 2014 și în 2019, PSD a avut de a face în alegeri cu un președinte extrem de ostil, Băsescu ori Iohannis, în timp ce liberalii l-au avut pe actualul președinte drept locomotivă de campanie.
Marea performanță a liberalilor, care s-au confruntat cu un PSD erodat de guvernarea din ultimii ani nu mai apare chiar așa mare, nu?

Te-ai fi așteptat ca un partid cu atîtea probleme precum PSD să fi asigurat o victorie mult mai spectaculoasă adversarilor săi.

De ce a luat PSD un scor atît de slab în procente de astă dată, față de 2014 se explică prin cu totul alt fenomen: prezența masivă și stupefiantă la vot.
De la 32% în 2014 la 49% acum e o diferență de cca.3,2 milioane de voturi.
USR-PLUS și PNL au luat la un loc, duminică, cca.4,2 milioane de voturi. PMP și UDMR au luat scoruri aproape identice în 2019 față de 2014, deci pot fi lăsate în afara discuției.
Ceea ce înseamnă că opoziția momentului, PNL și USR-PLUS, au ”recoltat”, pe lîngă cele 3,2 milioane de voturi în plus de duminică, doar vreun milion de voturi exprimate în 2014.
Iar în 2014, PNL și PDL au luat la un loc cca.1,5 milioane de voturi.

Concluzia e simplă și, matematic, clară: în absența uriașei mobilizări la vot de duminică, PNL și USR-PLUS ar fi luat scoruri de-a dreptul subțirele.
Fără a mai vorbi de faptul că PSD a pierdut voturi masiv în favoarea Pro România, cca.574.431 voturi care au fost smulse în proporție de peste 90%, probabil, din zestrea social-democraților.
Prezența la vot și doar ea a făcut ca în 2014 PSD să fi luat 37% cu două milioane de voturi, în timp ce azi, cu aceleași voturi, să fi luat doar 23%.
Cu cît crește prezența la vot, segmentul electoral fix al PSD scade ca număr de procente și invers. Un lucru care nu e o surpriză, s-a știut dintotdeauna.

Marea victorie a opoziției anti-pesediste nu trebuie explicată, așadar, nici prin prestația PNL și a USR-PLUS, nici prin rolul jucat de Iohannis și al său referendum, nici prin istericalele lui Rareș Bogdan ori Andrei Caramitru șamd. Scorul anti-pesediștilor depinde doar de mobilizarea românilor la vot.
Cum s-a ajuns la o prezență care a năucit pînă și institutele de sondare e deja altă discuție și ea va trebui purtată în forurile interioare ale tuturor actorilor politici.

Putem vorbi de rolul în creștere al rețelelor sociale, pe care PSD l-a cam neglijat.
Putem vorbi de faptul că 1,2 milioane de români – ceea ce duce la peste 2,5 milioane de voturi cu tot cu familii – sunt angajați ai multinaționalelor de la noi. Aceleași multinaționale care s-au confruntat cu atacurile în valuri ale lui Liviu Dragnea și nu e imposibil să fi reacționat în cel mai simplu mod posibil, capacitîndu-și oamenii la urnele de vot.
Putem vorbi de repunerea în mișcare a rețelelor controlate de servicii, capabile, să ne amintim, să organizeze mitinguri de sute de mii de persoane cînd era cazul.
Pot fi și alte explicații care merită dezbătute.
Deocamdată, singura concluzie limpede e aceea că a discuta despre înfrîngerea anticipată a PSD la prezidențiale, locale ori parlamentare în contextul în care victoria la europarlamentare a fost facilitată unora nu de prestația lor, ci de mobilizarea neobișnuită la urne, e absolut hazardat și păgubos.

Creșterea PNL și USR-PLUS, ar spune un economist, e nesustenabilă și bazată pe consum, nu pe producție.
S-ar putea ca o nouă rundă de campanii isterice și deșănțate să nu mai pună masele în mișcare precum duminică.
Mai ales că din PSD a dispărut Răul Suprem și Absolut, Liviu Dragnea, ceea ce reprezintă pentru Iohannis, Cioloș, Orban, Rareș Bogdan &comp o problemă mult mai mare decît își închipuie, pentru că i-a lăsat fără ținta principală. Fără marele catalizator al urii. Iar fără subiectul preferat și facil ”penalul Dragnea”, e greu să ni-i închipuim pe sus-pomeniții discutînd electoral subiecte precum economie, geopolitică, probleme sociale șamd.
Să nu uităm că PRM-ul lui Vadim Tudor a răzbătut fără probleme în parlament, ba chiar a ajuns al doilea mare partid al țării, doar ținînd-o langa cu sloganul ”Sus patria, jos mafia”. Integrarea europeană din 2007 a anihilat, practic, respectivul slogan, iar PRM a dispărut imediat și definitiv din politică. Cînd obiectul urii dispare brusc, dispare liantul care îi leagă pe aliați.

Deocamdată, PNL și USR-PLUS jubilează, PSD sîngerează și își linge rănile.
Cine crede că bătălia s-a tranșat pentru multă vreme de aici încolo – deja se scrie despre PSD ca de un partid defunct și despre Iohannis ca despre un învingător cert – s-ar putea să aibă surprize maxime nu peste multă vreme. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.