Deocamdată, să vedem ce este transmis la modul cel mai oficial de EUROBAROMETRUL care tocmai asta vrea să măsoare, adică acordul sau dezacordul populației din Statele Membre în ce privește sprijinul pentru Ucraina după invadarea ei de către Rusia. Iată rezultatele, un pic dezamăgitoare pentru România, pe locul șase deasupra liniei de jos, cu un procent de 60% entuziaști, oricum peste Bulgaria, Grecia, Slovacia, Cipru sau Ungaria.

Interesant că încep să apară din ce în ce mai multe studii, analize, sondaje exact acum, cu un an înainte de europarlamentarele din 2024, iar una dintre dimensiunile care se vor dovedi decisive este modul în care partidele politice se vor referi nu numai la principiul sprijinirii necondiționate și atât timp cât va fi nevoie a Ucrainei, ci și la costurile masive ale acestei determinări politice a liderilor noștri.

Greu de spus, în actualele condiții de multi-crize care se tot suprapun și se potențează una pe alta, care va fi efectul în alegeri al unor afirmații deosebit de curajoase cum este cea a consultatului special al Comisiei Europene pe problemele refugiaților ucraineni, olandeza Lodewijik Asscher (foto), în raportul publicat acum două zile, a spus că dreptul legal al refugiaților ucraineni de a trăi și lucra în statele UE va trebui să fie extins până la o durată de 10 ani. O propunere care , foarte probabil, va fi preluată de Comisia Europeană și va trebui să fie supusă votului în Parlamentul European și, în final, aprobată (acolo chiar nu se pun mari probleme) de către Consiliul European. Dar, cu siguranță, discuții în contradictoriu vor fi. Și nu puține deoarece, deocamdată, nu a fost oferit niciun fel de studiu de impact financiar, foarte important de definit deoarece este vorba, cel puțin în acest moment, de un minimum de 4 milioane de refugiați ucraineni care, conform unei decizii a UE, beneficiază acum de „protecție temporară specială”, aceasta însemnând că beneficiază de absolut aceleași drepturi ca rezidenții naționali în cele 27 de State Membre, inclusiv dreptul de a se muta dintr-o țară UE în alta fără a avea nevoie de permis special de rezidență. În sprijinul refugiaților a fost alocată până acum o sumă de peste 1 miliard euro din fondul european de solidaritate, dar există și o directivă specială care oferă indicații pentru integrarea refugiaților în diverse activități sociale sau de producție.
Un context entuziast despre entuziasm, cu toate că, așa cum spunem, există și niște semnale de atenție. Comisarul european Ylva Johansson, remarca faptul că „în unele State Membre începe să se instaleze „oboseala în legătură cu solidaritatea... criza costului vieții a lovit acum familiile cu venituri scăzute sau medii în societățile (care găzduiesc ucraineni, n.n.) și creează un context în care propaganda rusă poate avea mai mult succes”. Iar în Raport se afirmă că Putin „are un mare interes să influențeze opinia publică în ce privește refugiații din Ucraina. Discursul despre refugiații din Ucraina poate fi politizat și transformat în armă pentru a crea anumite diviziuni între Statele Membre”.
Discuția este deschisă și, cu certitudine, va deveni punct foarte important pe agendele electorale interne și va influența în unele țări și dezbaterile electorale pentru alegerile parlamentare. Este posibil să vedem asta și la noi cu toate că este mai greu de crezut, dat fiind interesul scăzut pentru ce se petrece la Bruxelles și, la modul general, activitatea de până acum a europarlamentarilor români înconjurați de un con de umbră compact din care au încercat să iasă, fără succes, prin diverse inițiative privind intrarea țării noastre în zona Schengen, toate infructuoase. În alte State Membre, situația stă complet diferit și trebuie legată de ansamblul schimbărilor petrecute în peisajul economico-social european, din ce în ce mai nesigur și nesatisfăcător,
Ai noștri nu vorbesc despre asta. La alții a fost deja demarată campania reală și în care sunt deja vehiculate date și rezultate spectaculoase. Vom vedea care, căci discuția despre refugiații ucraineni nu este decât o deschidere pentru primul front de luptă electorală în Europa.
de Cristian Unteanu
Sursa: Adevărul
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.