Reteaua Corect

Bugetul pe 2021 dă bătăi de cap Coaliţiei

Scris de newsreporter in 26 ianuarie 2021 la 11:54, in Politics. 437 vizualizari Intra in discutie Taguri2021, buget, coalitie, Florin Citu, guvern, negocieri, Parlament, partide shortlinkhttp://crct.ro/nxit

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au început săptămâna cu discuţii pe tema bugetului pentru anul 2021. Potrivit legii finanţelor publice, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat ar fi trebuie să se afle deja în dezbaterea Parlamentului, însă Guvernul Cîţu şi-a anumat data de 4 februarie pentru transmiterea proiectelor. În ciuda declaraţiilor premierului Cîţu, termenul asumat ar putea fi depăşit, pentru că începutul sesiunii parlamentare de primăvară ar putea găsi liderii Coaliţiei de guvernare încă la masa negocierilor, relatează Știripesurse.

Florin Cîțu spunea luni, înainte de şedinţa Coaliţiei, că propunerea bugelului de stat pe anul 2021 va fi finalizată luni seara, iar priorități vor fi investițiile și sănătatea. Premierul nu a precizat dacă pensiile vor fi mărite de la 1 septembrie și nici dacă vor fi indexate cu rata inflației. Luni seara, propunerea de buget era departe de a fi finalizată.

Bugetul se anunţă unul de criză, chiar şi cu derogarea obţinută de România de la încadrarea în ţinta de deficit de 3% din PIB. Cu un obiectiv de deficit de 7% - 7,2% din PIB în 2021, guvernul trebuie să opereze în continuare serioase tăieri de bugete, în lipsa veniturilor ordinare la nivelul prognozat şi sperat în ultimele luni.

Conştienţi că vor urma tăieri serioase din majoritatea bugetelor, ordonatorii principali de credite şi miniştrii au conceput proiecte de bugete supradimensionate, potrivit unor surse din Coaliţie. Ca o variantă a tehnicii de manipulare "trântitul uşii în faţă" (solicitarea unui lucru imposibil de acceptat, urmat imediat de solicitarea urmărită iniţial, pentru ca destinatarul să aibă impresia că a obţinut o concesie), fiecare ministru prezintă bugete în care cheltuielile sunt împuse spre maximum, astfel încât în urma tăierilor să fie asigurat necesarul dorit de fapt.

Pe lângă aceste tactici aplicate în Coaliţie, Guvernul este şi sub presiunea primarilor pentru redirecţionarea de fonduri, inclusiv prin includerea în legea bugetului de stat a unor derogări de la legea finaneţelor publice locale.

Potrivit articolul 35^1 din legea finanţelor publice locale, în cazul în care alegerile generale parlamentare sunt organizate în ultimele 3 luni ale anului, calendarul adoptării proiectelor de bugete este următorul:

a) Ministerul Finanțelor Publice, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite și a bugetului propriu, întocmește proiectele legilor bugetare și proiectele bugetelor pe anul următor, pe care le depune la Guvern în termen de 15 zile de la învestirea noului Guvern, conform art. 103 din Constituția României, republicată;

b) după însușirea de către Guvern a proiectelor legilor bugetare și de buget, prevăzute la art. 35 alin. (1), acesta le supune spre adoptare Parlamentului cel mai târziu în 20 de zile de la învestire, fără a depăși data de 31 decembrie a anului în curs.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.