Reteaua Corect
Stelian Tanase

Budapesta si Bucuresti nu se tin de povesti

Scris de Stelian Tanase in 10 septembrie 2017 la 10:30, in Politics. 428 vizualizari Intra in discutie Taguribucuresti, criza, maghiarii, melescanu, ungaria, viktor orban shortlinkhttp://crct.ro/nru6

Ungaria sub sceptrul lui Viktor Orban, dictator postcomunist, atentează la Unirea cu Ardealul. Maghiarii nu pot să sufere Tratatul de la Trianon! îmi spune ieri opărit o voce la telefon. Mă sunase să dea alarma. Cred că a sunat jumătate din București. Zice – In loc să protestam la guvern pentru legile Justitiei, mai bine ne stringem vreun milion în Piața Victoriei să protestăm împotriva Budapestei. Ca în august 68 cînd Armata rosie a invadat Cehoslovacia. Dacă era Ceaușescu la conducere, nu ar fi permis așa ceva! zice cu zăduf. Ii atrag atenția că nu suntem nici in 1940. Armata Ungariei nu poate pătrunde un km pe terioriul Romaniei. Ar costa-o prea mult. Din cite știu armata maghiară stă cuminte în cazărmi. Fiind pace taie frunză la ciini si viseaza cai verzi pe pereți. Dictatul de la Viena nu se va repeta. Să stea liniștit, ii zic. Firește, nu l-am convins. Zice – De data asta sunt ajutați de Putin, (ca in 1940 de Hitler) care vrea să-și bage cizma prin deschizătura ușii. Visul lui este să îi aducă din nou pe ruși în Europa! Parol! i-am zis și am închis.,

Adevărul este că această criză este inventată strict de politicieni și este numai în folosul lor. Le vine ca o manușă.  Fără asemenea psihodrame cum ar mai rămîne ei în prim-plan? Și – observați –  sunt mereu aceiași. Au nevoie să se bage în seamă ca să nu îi uite lumea. Le place să se vorbească despre ei și să fie considerați apărătorii viteji a drepturilor, granițelor și stindardului național.

De data asta – avantaj primire! Viktor Orban s-a folosit de povestea de la Tg Mureș ca să ridice tonul și să-și facă obișnuitul lui număr de scamator populist. E o pantomimă demagogică dintre cele mai ieftine. Viktor Orban se dă iar euro-sceptic (dar papă lacom fondurile UE ). Are ocazia iar acum să se dea în spectacol. Joacă iar rolul marelui han tătar care îi place f mult. Și-a amintit vremea cînd juca fotbal și dădea la geoale. Se știe că a fost un cotonogar. Cauza reacției nemăsurate a guvernului de la Budapesta nu este un secret.

Viktor Orban are alegeri si încă nu s-a săturat de putere. Mai vrea un mandat. Se folosește în acest scop de toate prilejurile mari sau mici, reale sau inventate, să încingă climatul politic și să agite spiritele. Face și de data asta pe salvatorul maghiarimii. Naționalismul la Budapesta rămîne cea mai importantă resursă electorală. Ce face Orban e să se foloseasca de o tehnică arhicunoscută. De ce nu ar folosi-o dacă functionează !? Meseria de politician seamănă cu cea de gunoier, numai că nu adună pubele, ci voturi.

Reacția Bucureștiului este de cacao. Un fel de bîlbîială mistică. Meleșcanu ar trebui să plece din fruntea MAE. Să fie adus cineva cu reacții prompte, care știe ce face. Este tipul de situație – o criză-  de care m-am temut cînd am aflat de numirea lui Theodor Meleșcanu, prea obosit, om din altă epocă. Deocamdată MAE nu și-a jucat cartea – descîntă prin minister și se roagă să vină zile mai bune. MAE arată ca un boxer în corzi. E depășit de împrejurare. Nu are pregătite mutările, e dezarmat, un scenariu B. lipsește. E genul de diferend în care MAE nu știe cum să se descurce. S-o ia cu binișorul sau să riposteze ? În asemenea situații antiselecția cadrelor din acest minister populat cu neamuri și proptele se vede cu ochiul liber. E momentul unei curățenii adevărate.

Criza va trece de la sine după alegerile din Ungaria. Și dacă aceasta totuși se va rezolva mai devreme, altele vor apărea, alimentate de la Budapesta din rațiuni electorale. După alegeri se va face brusc liniște, fiți fără grijă. Chestiunea este cîte scatoalce încasează Bucureștiul întretimp!? Pe scurt – care este prețul pe care Bucureștiul este dispus să îl plătească pentru a-l ajuta pe Viktor Orban să ciștige iar alegerile!? ?

Sursa: Blog Stelian Tanase

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.