Reteaua Corect

Bruxelles. Evaluarea si recomandarile Comisiei Europene pentru Romania

Romania trebuie sa accelereze restructurarea companiilor de stat, sa creasca absorbtia fondurilor europene, sa continue implementarea politicilor fiscale solide si sa amplifice eforturile de reformare a sectorului energetic, recomanda Comisia Europeana, in evaluarea programului national de reforma si a programului de convergenta pe 2012, prezentata miercuri la Bruxelles.

Sursa imagine: geo.de

Documentul CE arata ca actualul program de asistenta financiara pentru Romania ramane pe drumul cel bun, tinta de deficit pe cash pentru 2011 a fost atinsa, in timp ce tinta ESA ar fi fost atinsa daca nu ar fi existat o masura considerabila legata de deciziile in instanta prin care guvernul a fost obligat sa plateasca compensatii anumitor categorii de angajati.

Bugetul pe 2012 este pe drumul cel bun in atingerea unui deficit de sub 3% din PIB in termeni ESA. Autoritatile vor continua sa implementeze politici fiscale solide. Sistemul bancar a ramas solid, in pofida deteriorarii continue a calitatii activelor, care a continuat sa aiba un impact nefavorabil asupra profitabilitatii sectorului bancar. Progresele in domeniile-cheie vizate de reforma structurala au fost inegale, dar in general satisfacatoare. In particular, reformele din sectorul energiei s-au accelerat recent. Totusi, implementarea programului ar putea fi imbunatatita in cateva domenii - releva executivul comunitar.

Referitor la tintele nationale din cadrul Strategiei Europa 2020, Romania a inregistrat progrese limitate in 2011. Unele tinte raman dificil de atins, mai ales in ceea ce priveste investitiile in cercetare-dezvoltare, rata somajului, rata abandonului scolar timpuriu si numarul persoanelor aflate in risc de saracie sau excluziune.

Documentul CE mentioneaza ca progrese semnificative au fost obtinute in privinta liberalizarii preturilor in sectorul energiei electrice, in timpul misiunii din ianuarie-februarie, iar la sfarsitul lunii aprilie - inceputul lunii s-a convenit asupra unei foi de parcurs in privinta liberalizarii preturilor la gaze. In schimb, s-au inregistrat putine progrese pana acum in sectorul transporturilor. De asemenea, va fi alocat mai mult timp reformei in sectorul de sanatate, date fiind dificultatile politice. In final, in conditiile in care autoritatile au indeplinit tinta de absorbtie a fondurilor UE pentru sfarsitul lui 2011, indeplinirea tintei de absorbtie pentru 2012 ramane o provocare.

Dupa doi ani de declin, se estimeaza ca PIB real in Romania a crescut cu 2% in 2011. Pentru anul 2012, pe fondul evolutiilor economice din Europa, este de asteptat o reducere a cresterii economice la 1,4 %; se prognozeaza ca cererea interna, principalul factor al cresterii si investitiilor, sustinuta de ameliorarea absorbtiei fondurilor UE, va juca un rol esential in acest an.

In contextul asistentei financiare pe termen mediu si lung convenite in 2011, Romania s-a angajat sa implementeze un program de politici economice cuprinzator, cu atentie speciala pe masurile de reforma structurala destinate ameliorarii functionarii pietei fortei de munca si pietei de bunuri si sporirii potentialului de crestere a economiei romanesti. In paralel, programul asigura continuarea consolidarii fiscale, reforma administratiei fiscale si o mai buna gestionare a finantelor publice.

In urma unei cereri prezentate de Romania in 17 februarie 2011, Comisia Europeana si FMI au negociat un program de ajustare economica cu autoritatile romane. Acesta a fost aprobat de catre Consiliul European in 12 mai 2011 si de catre FMI in 25 martie 2011. Programul acopera o perioada de doi ani, pana la 31 martie 2013. Pachetul sau financiar ajunge la 4,9 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro de la UE si 3,5 miliarde de euro de la FMI. Banca Mondiala va continua sa ofere sprijinul convenit anterior, in valoare de 400 de milioane de euro, in cadrul programului de credite pentru dezvoltare si o finantare de 750 de milioane de euro pentru asistenta sociala si reforma din domeniul sanatatii.

In contextul asistentei de la UE, Romania s-a angajat sa implementeze un program de politici economice cuprinzator, cu atentie speciala pe masurile de reforma structurala destinate ameliorarii functionarii pietei fortei de munca si pietei de bunuri si sporirii potentialului de crestere a economiei romanesti. In paralel, programul asigura continuarea consolidarii fiscale, reforma administratiei fiscale si ameliorari in gestionarea finantelor publice, precum si reforma monetara, a pietei financiare si a stabilitatii financiare. In ansamblu, programul este orientat spre atingerea a trei obiective principale: eliminarea deficitului bugetar excesiv in 2012, ameliorarea potentialului de crestere si scaderea probabilitatii viitoare a unor noi dezechilibre excesive in economia romaneasca.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.