Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Bogdan Jelea, despre populismul la români

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 13 septembrie 2023 la 09:56, in Politics. 610 vizualizari Intra in discutie TaguriBogdan Jelea, doctorat, populism, romani shortlinkhttp://crct.ro/nBU4

Ieri, cunoscutul jurnalist, istoric și analist Bogdan Jelea a oferit pentru un public restrâns, dar bine ales, o dizertație de excepție. Pe marginea lucrării sale de doctorat despre populismul la români. În final, lucrarea sa de doctorat a primit din partea unor profesori de mare prestigiu nota maximă.

Puținii privilegiați care au avut șansa de a asista la acest spectacol de cultură și inteligență, mă refer desigur nu numai la Bogdan Jelea, ci și sau mai ales la marii dascăli ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, au avut șansa de a afla în premieră care sunt rezultatele unei cercetări care a durat ani de zile, referitoare la „Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară”. Într-un mod care-l caracterizează, extrem de bine documentat, Bogdan Jelea a tăiat cu bisturiul. Și a demonstrat în mod cât se poate de argumentat că, de câte ori societata nu dispune de o masă critică de intelectuali demni de respectul concetățenilor, riscul alunecării spre populism devine maxim.

O analiză din această perspectivă nu s-a mai făcut în România și acesta este principalul merit al unei teze de doctorat obținute pe bune, nu așa cum s-a întâmplat cu sute și sute de lucrări contrafăcute prin plagiat.

Dar tocmai fiindcă afirmațiile și construcțiile logice ale acestei lucrări științifice sunt extrem de percutante, juriul, care în final i-a acordat notă maximă, a formulat și o serie întreagă de observații și critici. În conformitate cu legislația existentă, Bogdan Jelea are obigația să-și publice lucrarea de doctorat în forma prezentată, urmând ca ulterior să o completeze cu acele observații și precizări pe care decide să le adjudece. În curând, așadar, vom avea acces la lucrarea sa de doctorat și, ceva mai târziu, sunt convins, la o amplă lucrare științifică pe aceeași temă, care va dezvolta și va rafina această teză a populismului național românesc.

În rândul asistenței, am observat prezența unor foști prim-miniștri, a unor foști și actuali miniștri, a câtorva oameni politici extrem de cunoscuți, a unor oameni de știință și ei cunoscuți, precum și a unor jurnaliști și analiști de marcă. Felicitări Bogdan Jelea! 

Bogdan Jelea, despre populismul la români

Bogdan Jelea, despre populismul la români

1 imagini in galerie

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.