Reteaua Corect

Scandal monstru pe starea de alertă: Ciolacu anunță moțiune de cenzură

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va depune moțiune de cenzură la adresa Guvernului Orban în prima zi de după încheierea stării de alertă. de asemenea, el a spus că PSD va sesiza CCR pe starea de alertă, după ce PNL nu a introdus la vot în Parlament prelungirea stării de alertă.

"Restrângerea de drepturi nu se poate face fără lege în Parlament. Vom face o trimitere la CCR, vom face o sesizare. Începând de astăzi PSD începe munca pentru moțiunea de cenzură, vom strânge semnături și vom depune moțiune la adresa guvernului a doua zi după ce starea de alertă se va încheia", a declarat Ciolacu.

Reacția lui Ciolacu vine după ce PNL nu a introdus la vot în Parlament prelungirea stării de alerta.

"Plenul reunit de joi nu va include un punct referitor la prelungirea stării de alertă. PSD a modificat legea şi a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituţional, şi anume că Parlamentul încuviinţează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziţie expresă prevăzută de lege. Ca atare, în mod corect a făcut adresa, şi anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a şi publicat în Monitorul Oficial. Poziţia PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă", a declarat miercuri pentru AGERPRES Alina Gorghiu.

După ce premierul Ludovic Orban a fost tras la socoteală pentru atitudinea PNL printr-o scrisoare semnată de președintții celor două Camere ale Parlamentului, el a răspuns explicând de ce a trimis Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă doar spre informare, nu pentru aprobare. Recurgând la o scoatere alineatului (1) din contextul articolului 4 al Legii 55/2020, Guvernul consideră că textul legat nu prevede solicitarea încuviinţării prelungirii stării de alertă. Guvernul nu merge atât de departe încât să susţină că încuviinţarea nu este necesară, ci transmite că este de competenţa Parlamentului să interpreteze dacă legea prevedere încuviinţarea prelungirii sau nu. Răspunsul integral poate fi citit AICI! (.pdf)

 

Știrea inițială:

Liderii Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, i-au trimis miercuri premierului Ludovic Orban, o scrisoare în care solicită Guvernului o nouă cerere în sensul ca Parlamentul să încuviințeze prelungirea stării de alertă. Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis, miercuri dimineață, că, deocamdată, nu va fi dat vot pe hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă, pentru că Guvernul specifică faptul că hotărârea de prelungire a stării de alertă a fost transmisă „spre informare”, relatează Știripesurse.ro.

Adresa trimisă de Ciolacu și Cazanciuc premierului:

„Stimate Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere adresa nr. 5/3207 din 16.06.2020 prin care ne transmiteți, spre informare, Hotărârea Guvernului nr. 476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă a teritoriului și măsurilor de îngrijire sunt aplicabile în cazul în care se impune prevenirea și combaterea efectelor de pandemii de la COVID-19, și

În conformitate cu prevederile art. 4, alin. (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei din COVID-19,

Vă solicităm completarea procedurilor de aplicare a art. 4 din actul normativ precitat prin transmiterea către Parlament a solicitării de încuviințare a măsurii de prelungire a stării de alertă, pe baza analizei factorilor de risc, document prevăzut la art. 3 din Legea nr. 55/2020”.

content-image

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.