Reteaua Corect
Tesu Solomovici

Biserica Nativitatii din Betleem si jocurile politice murdare

UNESCO a decis ieri sa adaoge Biserica Nativitatii din Beetleem pe lista Patrimoniului Mondial al Umanitatii. Un gest cat se poate de firesc. La Betleem s-a nascut Iisus, de Betleem se leaga inceputurile uneia dintre cele mai raspandite religii ale lumii: crestinismul. Bazilica a fost construita de Imparatul Constantin in secolul III chiar pe locul unde traditia crestina spune ca s-a nascut Iisus. Ea a fost resraurata trei secole mai tarziu, in secolul VI, de Imparatul Iustinian. De secole, Biserica Nativitatii constituie una din foarte marile atractii istorice si turistice ale lumii. Doua milioane de turisti au vizitat-o anul trecut.

Palestinienii se plang ca numarul turistilor s-ar putea inzeci daca n-ar exista oprelistile si ocupatia israeliana. Mai mult, Autoritatea Palestiniana alarmeaza lumea ca Zidul de Securitate construit de armata israeliana in apropierea orasului si regimul de ocupatie israelian contribuie la deteriorarea vestigiilor istorice ale Betleem-ului. Evident, e vorba de jocuri politice care sunt straine sfinteniei Bisericii Nativitatii.  Nici nu ne mira ca votul la UNESCO a fost foarte politizat: 13 tari au votat pentru includerea in regim de urgent a Bisericii Nativitatii pe lista Patrimoniului Mondial al Umanitatii, 6 tari, intre care Statele Unite si Israel, au votat contra. Americanii nu au drept de veto la UNESCO, asa ca cererea palestiniana a fost acceptata.

La Ierusalim, ,,victoria palestiniana” a fost primita cu iritare. Un responsabil din Cabinetul primului ministru Beniamin Netanyahu a declarat ca Israel nu are nimic impotriva ca Betleem si Biserica Nativitatii sa fie incluse in Patrimoniul Mondial al Umanitatii, dar e condamnabila procedura cu care s-a facut acest lucru. Practic, cererea unei tari ca un anume loc istoric sa fie protejat de UNESCO dureaza deobicei circa 18 luni. Cererile de urgenta, in cazul locurilor istorice amenintate, sunt votate imediat. Palestinienii s-au folosit de siretlicul cererii de urgenta de parca ar exista o amenintare catastrofala asupra edificiului sfant datorita ocupatiei israeliene. Ceea ce este un neadevar.

Mahmoud Abbas (Abu Mazen), presedintele Auitoritatii Palestiniene, s-a grabit imediat sa declare ca ,,votul de la UNESCO este o victorie a cauzei palestiniene si a justitiei. Dovedeste ca Comunitatea internationala intentioneaza sa protejeze Palestina si sa asigure ca viitorul Stat Palestinian va fi creiat in cadrul frontierelor sale din 1967, cu capitala in Ierusalimul de Est.”

Toata povestea i-a iritat si pe inaltii prelati ai Bisericii Ortodoxe Grecesti, Latine (Catolice) si Armenesti care au in grija Biserica Nativitatii. Ei nu doresc transformarea Lacasului sfant intr-un smbol politic.

 Quod erat demonstrandum!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.