Reteaua Corect

Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe Netanyahu

Scris de newsreporter in 08 noiembrie 2022 la 11:32, in Politics. 312 vizualizari Intra in discutie Taguribiden, israel, netanyahu, relatie, sua, telefon shortlinkhttp://crct.ro/nAqj

Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe Netanyahu, care e pe punctul de a forma un guvern de dreapta, posibil indiciu al relațiilor viitoare mai reci, relatează Știripesurse.

Până acum telefonul nu a sunat. Președintele american Joe Biden nu a sunat încă pentru a-l felicita pe prezumtivul nou premier israelian Benjamin Netanyahu, relatează Ynet.news citat de Rador.

În Israel - și nu numai - gestul e interpretat drept unul de răceală din partea Casei Albe. Și nu numai pentru că e binecunoscut faptul că Netanyahu însuși a amânat să-l sune pe Biden pentru a-l felicita cu ocazia victoriei prezidențiale din 2020.

Deocamdată administrația Biden a publicat doar reacții grijuliu formulate referitor la alegerile israeliene de marți, ale căror rezultate fac aproape certă revenirea la putere a lui Netanyahu. Felicitările au sosit prin intermediul ambasadorului american în Israel, Tom Nides, alături de promisiunea că va urma curând și un telefon din partea președintelui.

Concomitent, au fost lansate mesajele uzuale privind colaborarea cu Netanyahu în domeniile în care există valori comune. Mesajul e ferm și clar: dacă o chestiune nu ține de valorile comune, nu vă așteptați la cooperare.

Evident că administrațiile democrate au experiență în privința lui Netanyahu. Biden va fi doar cel mai nou președinte care-și încearcă mâna cu el.

E improbabil ca președintele să-l agreeze pe Itamar Ben Gvir, parlamentarul instigator de extrema dreaptă care ar putea deveni curând ministru în cabinetul Netanyahu.

E probabil ca administrația Biden să decidă că acest guvern nu servește intereselor americane din Orientul Mijlociu. Cert e că declarațiile de la Washington de susținere a soluției celor două state nu prevestesc o lună de miere între noul guvern israelian și administrația americană.

Toate acestea pregătesc o dinamică a ranchiunei între Washington și Ierusalim. Pe de o parte administrația Biden ar putea încerca să ia măsuri pentru a îngreuna funcționarea coaliției israeliene, urmărind să obțină o schimbare politică de pe urma certurilor. Pe de altă parte, SUA sunt o mare putere aflată în competiție cu China și Rusia. Acest fapt îi conferă lui Netanyahu pârghii de influență.

Se întrevede un soi de competiție totală: rămâne de văzut dacă SUA dețin suficientă influență pentru a ține în frâu - ba chiar pentru a răsturna - un guvern israelian. Sau dacă Israelul are destulă influență pentru a descuraja SUA.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.