Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Bate vântul schimbării? Iohannis aruncă Germania de pe podium

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 30 august 2019 la 14:00, in Politics. 636 vizualizari Intra in discutie Taguridiscurs, germania, iohannis, sua shortlinkhttp://crct.ro/nuVu

Discursul președintelui Klaus Iohannis, susținut marți cu prilejul primirii șefilor de misiuni și a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, trimite cu gîndul la un cîntec al unei celebre formații germane: bate vîntul schimbării peste orientările sale?

Discursul președintelui Klaus Iohannis, susținut marți cu prilejul primirii șefilor de misiuni și a consulilor generali cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomației Române, trimite cu gîndul la un cîntec al unei celebre formații germane: bate vîntul schimbării peste orientările sale?

Scriam după vizita recentă a președintelui la Casa Albă că e interesant de urmărit dacă Iohannis se va repezi, ca în 2017, să dea fuga la Berlin și să prezinte raportul în detaliu Angelei Merkel.

În loc de asta, a venit azi o mișcare neașteptată, greu sesizabilă de marele public, dar nu și de cei mai familiarizați cu procedurile diplomatice: Iohannis a ”retrogradat” Germania pe locul patru între marii parteneri ai României, adică în afara podiumului, în discursul rostit în fața ambasadorilor români.

Iata clasamentul prezidențial, în ordinea abordării din discurs:

1) SUA
”Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, pilon esențial al politicii externe a României, a devenit în această perioadă mai robust și a dobândit și mai multă substanță și durabilitate. Anvergura relațiilor noastre politice a ajuns la un punct maxim după întrevederile mele de la Casa Albă din 2017 și, desigur, cea de săptămâna trecută(…) Trebuie să acționăm și pe viitor pentru consolidarea dialogului politic bilateral, a cooperării militare și de securitate, pentru creșterea prezenței investiționale strategice a SUA în România, mai ales în sectorul energetic, pentru creșterea schimburilor comerciale și întărirea coordonării în privința evoluțiilor regionale și globale”.

2) Moldova
”Relația cu Republica Moldova reprezintă o prioritate de prim rang pentru România și pentru mine personal(…) Vă încurajez să acționăm în continuare și pentru a maximiza beneficiile acțiunii Uniunii Europene în Republica Moldova”.

3) Franța
”Relația cu Franța a atins în ultimul an un nou nivel. În cadrul vizitei de la Paris din noiembrie 2018 am lansat cel mai amplu eveniment bilateral din ultimele decenii: Sezonul România-Franța. În același context, am semnat cu Președintele Macron o nouă Declarație politică în cadrul Parteneriatului Strategic, care aduce la zi cooperarea dintre țările noastre și exprimă dorința de aprofundare a ei în viitor”.

4) Germania

”Relația cu Germania este caracterizată de un dinamism susținut de puternice legături economice, sociale și umane. Germania rămâne primul nostru partener comercial, fiind totodată printre primii trei investitori în economia românească. În cei cinci ani de mandat am avut relații strânse la nivel de Cancelar și Președinte federal, precum și de landuri, astfel încât putem vorbi astăzi de o relație specială cu Germania, cu caracter strategic”.

Următoarele pomenite sunt Italia, Polonia, Marea Britanie ori Japonia.

Interesant de observat e și dimensiunea referirilor: cîteva zeci de rînduri de discurs elogios legat de SUA, doar șase rînduri și jumătate dedicate Germaniei, în care sunt înghesuite și referiri la Franța.

Potrivit exprimării lui Klaus Iohannis, pomenirea țărilor de mai sus ține de ”relațiile importante ale României cu state relevante (s.n.)”.

Ceea ce înseamnă automat recunoașterea existenței unei ierarhii în ochii președintelui român.
Una în care, iată, Germania e plasată mai jos decît Franța.
Wind of change?
Merkel ar trebui să fie nițel îngrijorată?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.