Reteaua Corect

Baconschi: Acordul cu Moldova privind regimul frontierei este aproape finalizat

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, ca tratatul tehnic privind regimul frontierei cu Republica Moldova este aproape finalizat, insa nu a precizat cand va fi semnat documentul, relateaza NewsIn. Baconschi a fost audiat miercuri de Comisia de politica externa din Senat pe tema reprezentarii Romaniei in Serviciul de Actiune Externa al Uniunii Europene, dar si a perspectivelor europene ale Republicii Moldova.

"E un tratat tehnic, dupa 11 luni de negocieri, fie la Chisinau, fie la Bucuresti, textul este aproape finalizat. Credem ca este un document care ar completa oportun cadrul juridic bilateral", a afirmat ministrul de externe. El a evitat insa sa mentioneze daca documentul va fi semnat pana la sfarsitul anului, in conditiile in care la Chisinau au loc alegeri legislative anticipate la 28 noiembrie.

 

Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, si-a exprimat, la finalul discutiilor, speranta ca acordul respectiv va fi semnat in perioada urmatoare. "Este un acord tehnic, este un acord care poate ajuta si nu vedem niciun fel de dificulate, intelegem ca si textul acordului este practic finalizat", a spus Corlatean.

 

Dupa cum aminteste NewsIn, presedintele Traian Basescu declara in ianuarie, la Chisinau, ca Romania nu va semna niciodata un tratat care sa redefineasca frontiera dintre Romania si Republica Moldova, dar a recunoscut necesitatea semnarii unui tratat care sa vizeze regimul frontierei existente. "Romania este de acord sa semneze un tratat sau un acord care sa vizeze regimul frontierei existente, asa cum ea a fost mostenita de la Uniunea Sovietica, si este necesar un astfel de tratat pentru a aduce modul de trecere a frontierei de catre cetatenii moldoveni catre UE la standarde europene, care sunt mult mai avantajoase pentru cetatenii Republicii Moldova", a subliniat Basescu. In iulie, ministrii de externe ai Romaniei si Republicii Moldova declarau ca s-au facut progrese privind textul care reglementeaza din punct de vedere juridic regimul frontierei de stat, ramanand de stabilit o "titulatura reciproc convenabila".

 

Referitor la Tratatul de baza, la sfarsitul lunii septembrie ministrul Teodor Baconschi a reconfirmat la Chisinau pozitia reticenta a Romaniei in privinta semnarii unui tratat politic de baza cu Republica Moldova, subliniind ca exista un cadru juridic bilateral "in spirit european" si nu trebuie acordata o semnificatie exagerata unei "chestiuni punctuale".
(I. B.)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.