Reteaua Corect

Băsescu: Este nepermis ca de negocierea cu Exxon şi OMV să se ocupe preşedintele Camerei Deputaţilor

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că nicăieri în lume nu s-a mai văzut ca de negocierile legate de exploatarea gazelor în Marea Neagră, cu companiile petroliere Exxon şi OMV, să se ocupe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care nu are atribuţii în acest sens, scrie Mediafax.

"Este nepermis ca de negocierea cu companiile să se ocupe preşedintele Camerei Deputaţilor. Unde în lume aţi mai văzut aşa ceva? Ce atribuţiuni are preşdintele Camerei Deputaţilor ca să primească pe Exxon şi OMV? Am început să avem comportament de stat bananier. Sunt alte instituţii care trebuie să se ocupe cu legea offshore", a afirmat Traian Băsescu, miercuri, într-o intervenţie telefonică la postul B1Tv.

Întrebat de ce Liviu Dragnea a făcut paşi în spate în adoptarea de către Parlament a Legii offshore şi dacă l-a forţat cineva să aibă această acţiune, Băsescu a răspuns: "Putem presupune orice. El a lăsat să se vadă că este jupânul acestei legi, însă această lege nu trebuie să plece de la premisa ce fac cu redevenţele, ci ce fac cu gazele."

Fostul şef al statului şi actual senator al PMP a criticat şi Guvernul pentru că nu a venit cu o strategie prin care România să poată valorifica gazele din Marea Neagră.

"Aş fi vrut să aud la Guvern un program cu prioritate a gazelor fie onshore, fie offshore în economia românească. Trebuie să am o strategie pentru o reluare a industrializării gazelor din România. Cel mai important lucru este ce facem cu această avuţie naţională. O exportăm şi suntem o simplă ţeavă prin care trece această materie primă sau o valorificăm noi. Dacă aş fi guvern aş spune «vreau să valorific această avuţie naţională». Aş demara un nprogram de extindere a aprovizionării populaţiei cu gaze. Am petrochimia oprită. S-au oprit combinatele noastre. Am termocentrale care merg pe păcură. Trebuie făcută conversia şi trecute pe gaze, ceea ce e relativ ieftin comparativ cu avantaje. Am transportul public. De ce nu trec pe gaze comprimate lichefiate autobuzele", a explicat Băsescu.

Acesta a vorbit şi despre proiectul Brua, discutat în cadrul Summitului Celor Trei Mări care a fost organizat în această lună de preşedintele Klaus Iohannis, precizând că Uniunea Europeană deja finanţează dezvoltarea gazoductului pe coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria.

"Şi cu exportul acesta e mare cântec pentru că, spre exemplu, marele proiect Brua, care am auzit acum de la Conferinţa celor 3 mări că va fi susţinut financiar de Uniunea Europeană. Acest proiect e finanţat de UE de 2 ani. Sunt 170 milioane de euro grant de la UE", a conchis Traian Băsescu.

Senatul a adoptat, luni, Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Iniţiativa legislată a fost adoptată în urmă cerererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Cu toate că liderul PSD, Liviu Dragnea, afirma că Legea offshore va fi adoptată de Parlament săptămâna aceasta, votul decizional al Camerei Deputaţilor nu a fost dat pe iniţiativa legislativă.

Astfel, preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu (PSD) a anunţat, în timpul dezbaterilor de marţi pe proiectul legii offshore că a hotărât, în urma discuţiei purtate cu Liviu Dragnea, amânarea adoptării pentru săptămâna viitoare, aceasta fiind „o săptămână de studiu”.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.