Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Axa s-a frant. La Berlin

Isi mai amintesc romanii ca, in urma cu sapte ani, Presedintele Traian Basescu, ales in urma cu doar cateva zile, a anuntat crearea unei axe Bucuresti-Londra-Washington? Spre consternarea lumii intregi? Ei bine, daca ar fi sa facem bilantul acestui proiect maret, consacrat prin nefericita sintagma, am putea sa spunem in doar cateva cuvinte ca axa s-a frant. Praful si pulberea s-au ales din axa. Iar daca Presedintelui i-a mai ramas ceva, chiar sub aceasta forma de praf si pulbere, cu maini neindemantice el incearca sa o remodeleze sub o alta forma. Asa ia nastere axa Bucuresti-Berlin. Probabil tot o axa pe hartie. Iar in mai multe cuvinte voi explica, mai jos, ce cred ca se intampla.

Este limpede ca proiectul lui Traian Basescu vizand crearea unei axe Bucuresti-Londra-Washington a esuat. Nu exista, in plan economic, nicio axa. Statele Unite, de la venirea la putere a domnului Traian Basescu, nu au devenit un partener comercial mai important al Romaniei, ci dimpotriva. Investitorii americani, marile concerne, societatile comerciale de peste Ocean fie s-au ferit pur si simplu sa vina in Romania, fie au facut miscari retractile. Volumul afacerilor a scazut. Daca a existat o axa economica, ea a stat cu susul in jos. Nici in plan cultural nu a existat nici cea mai palida miscare de natura sa ne indreptateasca sa vorbim de vreo axa. Exista, in schimb, un parteneriat stategic special, de natura politica. Sau cel putin asta ne place sa invocam. Atat noua, cat si americanilor. Parteneriatul este atat de special, de privilegiat si de strategic incat nu a existat nicio intalnire oficiala, la rangul unei vizite de stat, intre presedintii Romaniei si SUA. Faptul ca domnul Traian Basescu a reusit sa se fofileze, in cursul acestui an, la Casa Alba si sa-i ciupeasca lui Obama cateva minute nu reprezinta, desigur, vreun semn de parteneriat politic privilegiat. Cat priveste parteneriatul militar, el exista. In sensul ca Romania s-a comportat mai mult decat loial pe teatrele de razboi, angajand acolo importante resurse umane si materiale. Si Deveselu este un semn ca, sub acest aspect, se intampla ceva. Numai ca ceea ce se intampla vizeaza mai degraba interese geo-strategice ale Statelor Unite pe termen mediu si lung. Si s-ar fi intamplat si alianta militara pe fronturile deschise in Asia si Deveselu, chiar daca Traian Basescu nu ar fi fost presedinte si chiar daca nimeni nu ar fi lansat teoria axei.

In mod deliberat nu am scris nimic despre Marea Britanie. Pentru ca, in ceea ce priveste relatiile cu Marea Britanie, singura expresie potrivita ar fi neantul. In cazul Londrei, nici macar nu se poate vorbi de un parteneriat. Exista relatii distante, reci intre cele doua state si nu exista niciun fel de parteneriat economic, cultural, politic ori militar. Iar in cateva probleme cheie care framanta Uniunea Europeana, cum ar fi proiectatul guvern european, intre Londra si Bucuresti divergentele sunt totale.

Asa stand lucrurile, domnul Traian Basescu se pregateste intens sa plonjeze intr-o alta axa. Axa Bucuresti-Berlin. Cu istetimea slugii, Presedintele Romaniei a intuit ca, pana una alta, Germania face jocurile. Ca America este departe si nu prea ii pasa ce se intampla in Europa, exceptand, desigur, stabilitatea economica si politica a Uniunii. Precum si loialitatea ei in raport cu partenerul de peste Ocean. Asa se face ca, atat Teodor Baconschi, in calitatea sa de ministru de Externe, cat si seful statului roman transpira pentru a intra in gratiile doamnei Merkel. Se pregateste intens o vizita la Berlin. Cu plocoane. Asupra acestui subiect, voi reveni.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.