In campania sa electorala, omul de afaceri Donald Trump a avut multe declaratii controversate, cele mai multe dintre ele tin de politica interna: despre economie, despre minoritati, despre cum era America odinioara si cum trebuie sa fie America maine. In plan extern, el nu si-a ascuns insa admiratia fata de Vladimir Putin si a avut o declaratie extrem de controversata, conform careia Statele Unite nu ar trebui sa respecte automat art. 5 din Tratatul de la Washington de infiintare a NATO. Cu alte cuvinte, in cazul in care Romania, de exemplu, ar fi atacata de Rusia, America nu s-ar implica. E de prisos sa mai amintm ca, in NATO, cea mai puternica forta este America. Fara America, pur si simplu nu exista NATO, pur si simplu nu exista, astazi cand vorbim, o alta forta occidentala capabila sa se opuna cu succes Rusiei.
Am ignorat de-a lungul timpului ceea ce am considerat a fi prostii cu agentii rusi care influenteaza politica din Romania. Romanii, cel putin cei din generatia mea, au o gena speciala de teama fata de rusi. Situatia de dupa al Doilea Razboi Mondial, aducerea comunismului pe tancuri in Romania, toate ororile care au urmat ne-au facut sa avem o mare reticenta fata de ceea ce vine de la Rasarit. Dupa 1990, lucrurile ar fi trebuit sa se normalizeze. N-a fost asa. Ion Iliescu s-a tinut departe de Moscova, tocmai pentru a nu fi acuzat ca este prorus. El si-a facut studiile la Moscova, in vremea URSS, si a fost un inalt demnitar al regimului comunist din Romania. Emil Constantinescu, cel care a desfacut portile Occidentului pentru Romania, n-a mai avut timp pentru normalizarea relatiilor cu Rusia. Politica lui Traian Basescu a fost de provocare continua si, de multe ori, fara motiv a Federatiei Ruse. In acelasi timp, in Romania, nu am vazut pe nimeni nervos ca nu poate calatori la Moscova fara viza. De altfel, relatiile economice si politice dintre Romania si Rusia sunt nesemnificative. Terenul de confruntare al intereselor divergente dintre cele doua tari este, din nefericire, tot in teritoriu romanesc - Republica Moldova.
Am considerat intotdeauna, de multe ori cu dovezi palpabile, ca Rusia isi exercita influenta asupra situatiei din Romania prin intermediul Bruxelles-ului sau Berlinului. O parte din esecul catastrofal al absorbtiei fondurilor europene s-ar putea datora si opacitatii unor functionari bruxellezi harponati de serviciile secrete rusesti. La fel ar putea fi considerat si refuzul constant al unor state din UE de a admite Romania in spatiul Schengen.
Acum aflu de la Barack Obama ca Rusia are suficienta putere sa influenteze alegerea unui presedinte. Rusia, cu un produs intern brut de 7 ori mai mic decat al Statelor Unite! Ce sa intelegem atunci din realitatile romanesti? In ce masura sunt ele influentate de Rusia, al carei interes la Marea Neagra l-am vazut exercitat odata cu esuarea loviturii de stat din Turcia lui Erdogan.
Au, oare, vreun amestec rusii in macelul de la Colectiv? Nici pana in ziua de astazi nu am aflat cum se poate propaga o flacara, intr-un mediu civil, cu 36 de metri pe secunda. Sa intelegem ca rusii sunt implicati in demonstratiile care au urmat, sau in numirea guvernului de tehnocrati si aducerea lui Ciolos in tara? In privinta coruptiei din Romania e absurd sa dam vina pe rusi: este imprimata in mostenirea culturala a poporului si, daca nu dam vina pe noi sau pe ortodoxie, ii putem blama, caci nu se pot apara, pe turci si fanarioti. In schimb, sa aiba rusii vreun amestec in macelarirea capitalistilor romani si reducerea ponderii capitalului romanesc la mai putin de 8% din capitalul total existent in Romania?
Cu lupta anticoruptie, care a macelarit si clasa politica, ma gandesc ca rusii n-au a face, fiindca ambasada americana este aceea care a sprijinit oficial si neoficial aceste demersuri. Acum Obama lasa insa de inteles ca, iata, si America este nepermis de permeabila la atacurile rusesti.
Noi, cei din Europa de Est, mai precis Romania, Polonia si Tarile Baltice, avem in istoria recenta o experienta cumplita cu Rusia. In jurul nostru, folosind asa-numita softpower - puterea de influenta si banii, nu tancurile, Rusia si-a luat deja de partea sa Ungaria, Bulgaria si Serbia. Si, desigur, de curand, Turcia, cea care valoreaza singura cat jumatate din Uniunea Europeana.
Spuneam de curand ca, singura sansa a Romaniei, astazi, pentru securitate si integritate teritoriala, in conditiile crizei mondiale, dar si a razboiului romano-roman, este America. Cu Rusia la putere peste regiunea noastra, Romania nu apuca sa sarbatoreasca centenarul Marii Uniri la 1 decembrie 2018!
Poate ca Obama a exagerat si a fost doar o declaratie de campanie electorala, menita sa o ajute pe colega sa de partid, doamna Clinton. Imi doresc sa fie asa, altfel tot sistemul meu de valori se prabuseste si odata cu el va aluneca si Romania. Dar daca Obama nu a glumit? Fie ca vrem, fie ca nu, vom afla raspunsul in urmatorii doi ani.
Sursa: DCNews.ro
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.