Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Avem un Senat compromis?

Conform afirmatiei Presedintelui Traian Basescu, raspunsul este afirmativ. Senatul s-a compromis, intrucat majoritatea nu a adoptat cateva acte normative pe care seful statului le considera indispensabile modernizarii Justitiei si reglementarii asistentei sociale. Asa ca domnul Traian Basescu a pus presiune pe Senat. Pe de-o parte a redactat doua scrisori prin care roaga institutia sa treaca la vot si, pe de alta parte, in declaratii publice, acuza Camera superioara a Parlamentului de iresponsabilitate. Aceeasi Camera superioara pe care ar dori sa o desfiinteze. Ce semnificatie au ultimele demersuri ale Palatului Cotroceni in raport cu puterea legislativa?

In primul rand, este important sa retinem faptul ca, in conformitate cu principiile care guverneaza o democratie, avem de-a face cu doua puteri independente una de cealalta. Puterea suprema intr-un stat o are Legislativul. Senatul este parte a Legislativului. O alta putere in stat este puterea executiva. Presedintele este parte a puterii executive. El nu are dreptul sa cenzureze deciziile Senatului. Nici nu poate indica senatorilor in ce mod anume trebuie sa adopte un act normativ. Sigur ca este dreptul oricarui chibit sa comenteze ceea ce face Senatul. Sa se pronunte. Sa spuna ca modul in care procedeaza senatorii, intr-un caz sau altul, este bun ori este gresit. Orice chibit are dreptul la opinie.

As incerca, totusi, sa observ ca presedintele unui stat nu este un cetatean oarecare. Atitudinea sa nu ar trebui sa functioneze dupa modelul unui chibit. Atunci cand se pronunta in legatura cu o alta putere in stat, care intamplator este si cea mai importanta, Presedintele Romaniei trebuie sa o faca in asa fel incat nu care cumva sa stirbeasca autoritatea acesteia. De aceea, calificativele precum cele lansate in ultimele zile la adresa Senatului sunt neavenite. Ele sunt periculoase pentru ca sugereaza un conflict intre doua institutii ale statului, independente una fata de cealalta si care trebuie sa coopereze. De ce a riscat Presedintele, cu buna stiinta, aducand o grava acuzatie Senatului si, prin aceasta, stirbind imaginea celei mai importante institutii a statului?

Dupa cum statistica o arata fara echivoc, regimul Basescu-Boc a utilizat si a transformat in regula o exceptie constitutionala. Regula este, in orice democratie, ca legile se dezbat articol cu articol, daca este cazul, nu numai in Parlament, ci si in randul societatii civile si abia apoi sunt adoptate. Exceptia o constituie doua mecanisme, ambele initiate de catre Guvern. Este vorba de ordonantele de urgenta si asumarile de raspundere. O ordonanta de urgenta inseamna o lege facuta pe picior in Guvern, adoptata de Guvern si care isi va produce efectele pana cand Parlamentul o va lua in dezbatere si, eventual, o va anula. O asumare de raspundere este tot o lege facuta pe picior de catre Guvern si care este bagata, practic, pe gatul forului legislativ, prin votului intregului text, utilizandu-se mecanismul majoritatii. Mizandu-se pe faptul ca, daca o asumare de raspundere cade, majoritatea devine minoritate si pierde guvernarea. Este, asadar, o forma de santaj care actioneaza nu numai impotriva opozitiei, ci chiar si impotriva propriilor parlamentari. Regimul Basescu-Boc a utilizat in exces ambele exceptii, numarul acestora fiind de cateva ori mai mare decat in toate guvernarile anterioare la un loc.

Atacurile impotriva Senatului ale Presedintelui Traian Basescu, in general presiunile la care acesta supune in ultima vreme Parlamentul indica intentia de a pune Legislativul in fata unor noi asumari de raspundere.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.