Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Avem confirmarea oficială: Cioloș a ieșit din cursa prezidențială

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a fost ales, miercuri, liderul nou-înfiinţatului grup ”Înnoim Europa” din Parlamentul European, marele proiect european al președintelui francez Emmanuel Macron. Din grup fac parte ALDE, mişcarea „En marche” şi Alianţa USR-PLUS. O dată cu această numire, avem confirmarea ieșirii lui Dacian Cioloș din cursa prezidențială.

Să explicăm această afirmație.

Alegerea lui Dacian Cioloş ca lider în Parlamentul European al grupului ”Înnoim Europa” a venit, reamintim, ca urmare a renunţării la candidatură a franțuzoaicei Nathalie Loiseau. Faptul că această renunțare a venit pe fondul unui scandal provocat de niște declarații de presă, pe care Loiseau nici nu le-a recunoscut măcar, arată limpede importanța funcției. Ulterior, Jean Arthuis, membru al grupului ALDE şi preşedinte al Comisiei de buget din PE, a declarat că Dacian Cioloş ”ar trebui să joace un rol important” în nou-înfiinţatul grup.

Ce înseamnă, însă, ”rol important”?

Actualul parlament european își încetează curînd mandatul și se intră în vacanța de vară, timp de șase săptămîni neexistînd vreo activitate. În toamnă, însă, se anunță o perioadă de foc, poate cea mai fierbinte din istoria forului de la Bruxelles, pentru că la 1 noiembrie expiră mandatul actualei Comisii Europene, iar negocierile pentru viitoarea comisie se anunță mai dure ca oricînd. E știută deja lupta lui Macron pentru eliminarea mecanismului spitzenkandidaten-ului, semn că liderul din Elysee vrea să aibă un cuvînt greu de spus la negocieri.

Nu mai departe de azi, o sursă din PPE a declarat pentru publicația Euractiv că șefii statelor UE riscă să bage UE într-o „criză instituțională”, în cazul în care vor decide să renunțe la așa-numitul proces Spitzenkandidaten de selectare a următorului președinte al C.E.

În perioada octombrie-noiembrie, deci, PE va avea 12 zile de sesiuni plenare, 16 zile de activități în comisii și 8 zile de activități în grupurile politice.
E o perioadă în care vor trebui audiați în comisii și apoi votați în plen candidații pentru șefia CE și pentru fotoliile de comisari europeni.
Parlamentul trebuie să aprobe noul președinte al Comisiei cu majoritate absolută. În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună (Consiliul European hotărând cu majoritate calificată).
Consiliul, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați, câte unul pentru fiecare stat membru, care se prezintă în fața comisiilor parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor. Fiecare comisie se reunește apoi pentru a-și întocmi evaluarea privind cunoștințele de specialitate și prestația candidatului, care este transmisă Președintelui PE. Dacă evaluarea e negativă se recurge la înlocuirea respectivului candidat cu un altul.
În cadrul acestui laborios proces, liderii grupurilor politice din PE au un rol crucial și cît se poate de activ, iar Dacian Cioloș, ca lider al grupului unuia dintre cei doi mari lideri europeani are un rol cu atît mai important.

Numai că toate aceste acțiuni programate în PE pentru desemnarea noii Comisii Europene se suprapun exact cu perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România.
Pentru a candida la prezidențialele din România, Dacian Cioloș ar fi obligat, conform normelor de la Bruxelles, să-și ia concediu în toată respectiva perioadă, așa cum întreg parlamentul european a avut vacanță pe durata campaniei electorale pentru alegerile din 26 mai.

Ori, dacă Cioloș ar lipsi de la Bruxelles exact în cea mai importantă perioadă a acestui an, cînd liderii grupurilor politice au misiuni de vîrf, ce sens ar mai avea recenta sa promovare la șefia grupului lui Macron?
Faptul că el a fost propus și a acceptat funcția respectivă denotă clar că fostul premier a făcut deja alegerea și nu va mai candida la prezidențialele din toamnă, lăsînd această sarcină cel mai probabil pe umerii lui Dan Barna. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.