Reteaua Corect

Autoritățile din Găgăuzia vor să discute despre statutul regiunii

Scris de newsreporter in 22 septembrie 2022 la 11:25, in Politics. 290 vizualizari Intra in discutie Tagurigagauzia, statut shortlinkhttp://crct.ro/nAcB

Mișcări tectonice în UTA Găgăuzia! În plin război regional, când securitatea țării se află în pericol, Comratul organizează o adunare generală, la care va fi pus în discuție statutul regiunii, scrie RUPOR.MD, făcând referire la declarațiile deputatului Adunării Populare a Găgăuziei, Ivan Burgudji, relatează Știripesurse.

La adunare, care va avea loc pe 2 octombrie, vor fi puse în discuții câteva subiecte importante, scrie sursa. Autoritățile din Găgăuzia vor să discute despre statutul regiunii în Constituția Republicii Moldova. Un alt subiect care va fi dezbătut ține de măsurile întreprinse de Chișinău, pentru depășirea crizelor energetice, economice, dar și de securitate. „Totodată, se vor discuta pașii care pot fi întreprinși de UTA Găgăuzia, în cazul în care situația regională se va schimba”, transmite Realitatea.md.

Rupor.md scrie că unele surse susține că în cadrul adunării generale va fi pus în dezbatere subiectul unei eventuale aderări a Găgăuziei la Federația Rusă. Deputatul Ivan Burgudji a negat acest fapt, precizând că regiunea susține statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

În ultima perioadă se observă tot mai multe situații încordate între Chișinău și Comrat. Recent, autoritățile din UTA Găgăuzia au declarat că vor să meargă în Federația Rusă pentru a negocia separat un contract pentru aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii. Iar după ce Rusia a interzis importul de fructe și legume din Republica Moldova, Comratul a anunțat că vrea să ajungă la o înțelegere directă cu Moscova, în legătură cu exporturile de produse vegetale.

În mai 2022, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat în unanimitate o decizie care permitea purtarea panglicii Sfântului Gheorghe cu prilejul zilei de 9 mai, după ce acest lucru fusese interzis prin lege de Parlamentul Republicii Moldova.

Totodată, presa mai scrie că protestele care sunt organizate în ultima perioada în Găgăuzia sunt dirijate de către un ales local din Adunarea Populară din regiune, Victor Petrov, care este un aprig susținător al Federației Ruse și promovează unirea Găgăuziei cu Federația Rusă. Un alt indiciu care demonstrează că Moscova ar fi curatorul lui Petrov este și faptul că presa rusă de stat relatează cu regularitate ce se petrece în regiunea autonomă din sudul țării noastre, cum „cresc tensiunile și nemulțumirile oamenilor față de actuala putere de la Chișinău”.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.