Reteaua Corect

AURESCU DĂ VESTEA PROASTĂ: RENUNȚAREA LA VOTUL PRIN CONSENS NU VA BĂGA ROMÂNIA ÎN SCHENGEN

Scris de newsreporter in 06 februarie 2023 la 10:00, in Politics. 326 vizualizari Intra in discutie TaguriAurescu, românia, schengen, UE, vot prin consens shortlinkhttp://crct.ro/nAQq

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu spulberă speranța unora că România ar putea accede, finalmente, în Schengen, în pofida opoziției unor state precum Austria și Olanda, dacă se va renunța la sistemul consensului la vot în organismele europene. Conform lui Aurescu, acest mecanism, chiar dacă s-ar introduce, nu s-ar aplica și admiterii în spațiul Schengen, scrie Inpolitics.

În răspunsul oferit unei interpelări parlamentare a deputatului PNL Pavel Popescu, ministrul de Externe reafirmă că România susține renunțarea la votul unanim în anumite problematici europene, dar explică și de ce asta nu ne-ar ajuta cu Schengenul:

”România a susținut importanța valorificării la maximum a procedurilor actuale ale Tratatelor, care oferă posibilitatea trecerii la votul cu majoritate calificată în anumite domenii, prin utilizarea așa-numitei „clauze pasarelă”. Astfel, procesul decizional de la nivel UE să fie cât mai eficient și rapid și să permită formularea răspunsurilor concrete așteptate de cetățeni. Debaterea pe această temă este în curs la nivel UE, iar România va continua să exprime deschiderea pentru identificarea celor mai bune soluții consensuale în raport cu modul de formulare a deciziilor la nivel UE(…)

Din păcate, aderarea României la spațiul Schengen nu se încadrează în categoria deciziilor pentru care se poate utiliza votul cu majoritate calificată, dat fiind faptul că procesul de adoptare a Deciziei de aderare este fixat prin Actul de aderare a României la UE și nu este vizat de o modificare de Tratat ale Uniunii. În baza prevederilor din Actul de aderare, decizia se adopta prin unanimitate de către statele membre care aplică integral acquis-ul Schengen, reunite în Consiliul Justiție și Afaceri Interne/ JAI” afirmă Aurescu. (B.T.I.)

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.