În răspunsul oferit unei interpelări parlamentare a deputatului PNL Pavel Popescu, ministrul de Externe reafirmă că România susține renunțarea la votul unanim în anumite problematici europene, dar explică și de ce asta nu ne-ar ajuta cu Schengenul:
”România a susținut importanța valorificării la maximum a procedurilor actuale ale Tratatelor, care oferă posibilitatea trecerii la votul cu majoritate calificată în anumite domenii, prin utilizarea așa-numitei „clauze pasarelă”. Astfel, procesul decizional de la nivel UE să fie cât mai eficient și rapid și să permită formularea răspunsurilor concrete așteptate de cetățeni. Debaterea pe această temă este în curs la nivel UE, iar România va continua să exprime deschiderea pentru identificarea celor mai bune soluții consensuale în raport cu modul de formulare a deciziilor la nivel UE(…)
Din păcate, aderarea României la spațiul Schengen nu se încadrează în categoria deciziilor pentru care se poate utiliza votul cu majoritate calificată, dat fiind faptul că procesul de adoptare a Deciziei de aderare este fixat prin Actul de aderare a României la UE și nu este vizat de o modificare de Tratat ale Uniunii. În baza prevederilor din Actul de aderare, decizia se adopta prin unanimitate de către statele membre care aplică integral acquis-ul Schengen, reunite în Consiliul Justiție și Afaceri Interne/ JAI” afirmă Aurescu. (B.T.I.)
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.