Reteaua Corect

Arhitectul Rosia Montana sub ancheta internationala

Scris de newsreporter in 05 septembrie 2013 la 12:23, in Politics. 700 vizualizari 1 comentariu TaguriBeny Steinmetz, Marea Britanie, rosia montana, statele unite shortlinkhttp://crct.ro/nj5q

Impotriva miliardarul israelian Beny Steinmetz au fost declansate, in cursul noptii trecute, ample investigatii ale autoritatile din Marea Britanie. Dar si in Statele Unite, unde este suspectat de inalta coruptie, prin mituirea functionarilor guvernamentali din statele posesoare de minereuri de aur. Pana in acest moment, ancheta nu s-a extins si asupra afacerii Rosia Montana unde, de asemenea, Beny Steinmetz detine principalul rol. Publicam in cele ce urmeaza articolul care a aparut in editita de azi a publicatiei The Guardian, cu precizarea ca, pentru a intelege mai bine ceea ce se intampla in afacerea Rosia Montana, este necesar ca opinia publica sa dispuna de toate detaliile aflate in spatele acestei operatiuni si, incet-incet, trebuie sa raspunda la o intrebare esentiala: Daca Beny Steinmetz, in mod direct sau prin interpusi, pentru a ajunge la zacamintele de aur, a mituit in alte state ale lumii inalti functionari publici si demnitari, de ce Romania ar fi facut exceptie?

Sursa imagine: The Guardian

Biroul pentru Fraude Grave se alatura FBI-ului in investigarea BSG Resurse, dupa ce au fost facute sesizari de dare de mita in vederea asigurarii drepturilor  miniere.

O ancheta internationala, in activitatile unei companii controlata de catre unul dintre cei mai bogati oameni din lume, s-a raspandit in Marea Britanie si Insulele Canalului, unde organele abilitate  au inceput sa ancheteze o afacere de minerit incheiata cu Guvernul unei natiuni africane sarace, care valoareaza miliarde de dolari.

Decizia luata de  Biroul pentru Fraude Grave,din Londra, si de Unitatea de Investigatii Financiare, din Guernsey, de a deschide o ancheta in afacere pe care compania lui Beny Steinmetz a incheiat-o cu statul Guineea, face ca numarul  tarilor in care afacerile miliardarului sunt verificate sa se ridice la 6.

Doi angajati ai companiei BSG Resurse, au fost arestati in Guineea, in timp ce un asociat al lui Steinmetz a fost arestat in Statele Unite si acuzat ca a incercat sa obstructioneze justitia. FBI-ul incearca sa stabileasca daca acordul de exploatare obtinut de companie  incalca Legea Afacerilor Externe,  practicile de coruptie si legile privind combaterea spalarii banilor.

Saptamana trecuta, politia din  Elvetia a perchezitionat un birou de la o companie asociata cu Steinmetz in urma unei cereri oficiale din partea Guvernului din Guineea si a unei solicitarii din partea Departamentul de Justitie al SUA.  Simultan, politia din  Franta a efectuat descinderi  in casa unui director BSGR.

Adrian Hale, un ofiter superior de la Unitatea de Investigatii Financiare, a declarat: "Pot confirma ca se desfasoara o investigatie comuna  cu alte institutii de aplicare a legii, in ceea ce priveste chestiunile legate de BSG Resurse si o companie inregistrata in Guernsey."

SFO a refuzat sa discute despre ancheta, desi, este cunoscut faptul ca SFO a primit cereri de asistenta de la Departamentul de Justitie al SUA si Guvernul Republicii Guineea in urma cu cateva luni. Intrebat despre Londra si investigatii Guernsey, un purtator de cuvant al companiei detinuta de Steinmetz a declarat: "BSGR nu are cunostinta despre aceste evenimente."

Steinmetz  este un om de afaceri israelian a carui avere este estimata la mai mult de 4 miliarde de dolari (2,6 miliarde). Steinmetz si compania  BSGR sunt acuzate de dare de mita, in scopul de a li se asigura drepturile de exploatare  miniera in muntele Simandou, din sud-estul Guineea, o regiune care detine una din cele mai mari depozite de minereu de fier, neexploatate din lume .

BSGR a concesionat Simandou la sfarsitul anului 2008, investind 165 milioane dolari intr-un program de explorare in zona. Compania spune ca a facut ca investitia , fara a avea vreo garantie a succesului".

Regiunea Simandou a fost cunoscuta ca fiind bogata in minereu, iar  valoarea de concesiune a crescut semnificativ in aprilie 2010, cand BSGR a anuntat ca a vandut 51% din actiuni unei companii miniere braziliane, pentru suma de 2,5 miliarde.

Steinmetz si compania  BSGR neaga acuzatia de dare de mita, afirmand ca nu exista  nici o dovada care sa arate ca au fost implicati in vreo ilegalitate. In schimb, afirma faptul ca sunt victime ale unei campanii de defaimare, condusa de actualul presedinte al Guineei, Alpha Condé, intr-o incercare de a distrage atentia de la problemele sale politice interne. 

 Powerscourt si avocatii lui Steinmetz si ai companiei BSGR, firma de avocatura Mishcon de Reya, au montat o aparare viguroasa a clientilor lor, de doua ori raspunzand la intrebarile adresate de The Guardian cu amenintari de proceduri judiciare.

 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.