Reteaua Corect
Stelian Tanase

Șarada de la referendum

Scris de Stelian Tanase in 12 octombrie 2018 la 14:10, in Politics. 515 vizualizari Intra in discutie TaguriBOR, buletin de vot, intrebare, livu dragnea, referendum shortlinkhttp://crct.ro/ntqW

„Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament” întreba buletinul de vot la referendum. Lumea nu a inteles sensul ei, ce vrea să zică. Această intrebare obscură și prostească a dus la reținerea masivă electoratului românesc de a se prezenta la urne. A spus-o și purtătorul de cuvînt BOR cu subiect și predicat. Pe el putem să îl credem întrucît nu e opinia unui jurnalist oarecare, ci reprezintă zicerea Bisericii ortodoxe române, a preafericitului patriarh Daniel. E un punct de vedere oficial.

Citez”Au apărut cel putin doua elemente care au condus la rezerva pe care si-au luat-o unii oameni, foarte multi care, desi gândesc identic cu cei care au sprijinit și votat la referendum, totuși, au avut o reținere provocata de următoarele doua elemente: 1/ s-a indus ideea ca neclaritatea intrebarii pentru o majoritate ar ascunde posibile surse de manipulare și modificare a altor legi, asta au inteles foarte multi oameni și apoi 2/ asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic”, (Liviu Dragnea n red).

IMG_0644Să explic. O întrebare bună ar fi trebuit să fie simplă, să poată primi un răspuns net – prin da și nu. Obiectul ei ar fi trebuit să fie cit se poate de precis, să aibă un caracter concret, să ofere o alegere clară. Or, așa cum a fost formulată, întrebarea a fost exact pe dos. Unii comentatori consideră că legea 3/2000 a impus această formulă. Se poate, dar pentru capul de locuitor acest aspect este cu totul secundar. Pe el îl interesează strict întrebarea, nu explicațiile și justificările, oricît de corecte ar fi ele. Pus în fața acestei întrebări confuze, a preferat să stea acasă. Era și normal.

De ce autorii referendumului nu au renunțat, văzînd că au o întrebare proastă, care va goni lumea de la urne? Pentru că le-a convenit. Dacă referendumul trecea, puterea ar fi primit un cec în alb. La adăpostul acestei întrebări putea să facă orice fel de schimbări ar fi dorit în chestiuni esențiale 1/regimul constitutional 2/ justitia 3/ i-ar fi permis introducerea cenzurii si 4/ anularea unor drepturi si libertați. Se întrevedea un regim autoritar. Nu doar întrebarea ducea acolo ci și prezenta la urne, validarea referendumului. Ar fi oferit argumentul susținerii de o majoritate calificată.

Povestea s-a terminat așa cum știm. „Masele largi populare” s-au dovedit mai înțelepte, cu mai mult fler decît au fost creditate. Acest referendum nu a fost despre „familia tradițională”, despre sexualitatea si moravurile românului, ci despre Dragnea si puterea lui asupra noastră. Ei bine, a ratat, dar am trecut printr-un mare pericol de a pierde ce am cistigat in ultimii 30 de ani.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.