Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ar putea fi pierduta Turcia?

Isi poate permite NATO sa piarda aceasta piesa grea din angrenajul sau? Se poate, pana la urma, lipsi Uniunea Europeana de suportul Turciei, care nu face parte dintre membrii comunitatii? Ar putea determina evolutiile negative din acest stat, cu 77 de milioane de locuitori si cu un PIB de 9.680 de dolari pe cap de locuitor, o detasare a Vestului de acest important partener geostrategic? Raspunsul la toate aceste intrebari este nu. Dar, in aceste conditii, cum va coexista totusi NATO si Uniunea Europeana cu dificilul si imprevizibilul partener?

Oricat am incerca sa ne ascundem dupa degete, acest al Treilea Razboi Mondial, care a debutat intr-o forma asimetrica, este si un razboi al religiilor. O componenta majora a terorismului, un fundament ideologic al Statului Islamic care continua sa existe in Siria si Irak, dar care functioneaza disimult in toate marile orase ale civilizatiei occidentale este religia islamica. Iar Turcia este un stat islamic. Intr-o proprortie de peste 90%. La fel cum se poate spune despre Turcia ca este, in acelasi timp, si un stat asiatic. Tot intr-o proportie de peste 90%.

Vorbim despre a doua putere NATO. Vorbim despre prima putere NATO pe Marea Neagra. Vorbim despre un stat care, desi nu are un statut nuclear, dispune, pe teritoriul lui, prin aranjamentele NATO, de cel mai sofisticat armament nuclear.  Vorbim despre un stat care, desi are un Produs Intern Brut ridicat care il plaseaza pe locul 66 in lume si care este un important mebru NATO, nu  a fost totusi acceptat ca membru al Uniunii Europene. Si, desi nimeni nu afirma acest lucru in mod oficial, motivul este de natura religioasa. Deci, ne intoarcem, din nou, la islamism. Ne bazam pe Turcia, un stat profund si eminamente islamic, pentru a bloca, cu ajutorul ei, ascensiunea fundamentalismului islamic. E complicat, nu?

Si e chiar mai complicat decat atat. Daca ne gandim la pozitia geostrategica a Turciei. Se invecineaza, atentie, cu Bulgaria, cu Grecia, cu Siria, cu Irak, cu Iran, cu Georgia, cu Armenia si Azerbaijan. In Marea Neagra, este cel mai important rival, si singurul de altfel, al Rusiei. Dar Turcia controleaza si Mediterana si Marea Egee. In ciuda acestei pozitii geostrategice sau tocmai din cauza ei, Turcia are probleme litigioase cu toti vecinii. Nu ii mai enumar. Iar situatia se complica atunci cand vorbim de o populatie masiva care inca nu este stat, dar ar putea sa devina atat pe teritorul Turciei, cat si in proximitatea ei. Acest stat virtual este Kurdistan. Kurzii pe care turcii ii taxeaza drept teroristi, in timp ce principalul aliat NATO al Turciei, Statele Unite, afirma ca reprezinta un element important al luptei antiteroriste. Si fiindca vorbim despre Statele Unite, bomboana pe coliva a fost pusa chiar zilele trecute de catre cele mai inalte autoritati de la Ankara, care afirma raspicat ca orice stat care adaposteste vreun cap al loviturii de stat esuate trebuie sa se considere in razboi cu Turcia. Ori, dupa cum se stie, in Statele Unite traieste, in calitate de auto-exilat, clericul Fethullah Gulen, considerat drept  varful de lance al puciului, un personaj extrem de periculos care a creat o a doua Turcie. Un fel de o a doua autoritate statala, compusa din militari si mii de reprezentanti ai justitiei. Si intarita printr-o veritabila retea de asezaminte scolare si fundatii, unele dintre ele existente si controlate si pe teritoriul Romaniei, pe sub nasul Serviciului de Informatii Externe condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Fiindca ne-am intors din nou la SIE, este utila o precizare. Acum, in aceasta criza majora de natura sa schimbe fundamental lucrurile in intreg flancul sud-estic al NATO si al Uniunii Europene, se va vedea foarte repede si foarte usor daca acest serviciu secret face sau nu paralele cu care este platit de contribuabili.

Analizele SIE, sustinute de informatii certe, ar fi trebuit sa-i indice decidentului politic de la Bucuresti nu numai pericolul potential al tentativei de puci din Turcia, cu toate implicatiile interne si extrene, ci si caracterul exploziv pentru siguranta nationala a Romaniei a existentei acelei retele de scoli patronate de Gulen si de ONG-uri pe teritoriul tarii noastre. Asa cum a afirmat, cu subiect si predicat, ambasadorul Turciei la Bucuresti.

Si tot SIE este si va fi responsabil in fata decidentilor politici pentru calitatea informatiiilor si sintezelor de natura sa anticipeze evolutiile in planul politicii interne a Turciei si a repozitionarii sale externe. Sa retinem ca Turcia se indreapta vijelios, din directia unei democratii parlamentare, catre o autocratie sau chiar catre o dictatura, abandonand toate valorile democratice si ale statului de drept care au consacrat-o drept partener NATO si candidat UE, iar in plan extern, cu toate conflictele pe care le are cu vecinii sai, Turcia se reorienteaza catre alte parteneriate decat cele euro-atlantice.

Este situatia tipica in care un stat cum e Romania, pus in situatia de a lua primul val in piept, trebuie sa se bazeze pe un serviciu de informatii dedicat. Si profesionist. Avem asa ceva? Daca se dovedeste ca nu, atunci SIE trebuie reformat. Incepand de la cap. Dar pana la temelie. 

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.