Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

ANUNȚ STUPEFIANT AL PREMIERULUI: GUVERNUL TREBUIE RESTRUCTURAT

Premierul Marcel Ciolacu a făcut azi un anunț șocant, conform căruia guvernul pe care îl conduce trebuie restructurat, pentru că în actuala formulă nu e eficient. Restructurarea ar presupune comasări, înființări ori desființări de ministere, iar pentru asta ar trebui un vot de încredere al parlamentului acordat de jumătate plus unu dintre aleși.

Ciudățenia e că premierul vorbește de restructurarea guvernului într-un moment cînd e pe rol cel mai important demers al unui cabinet, elaborarea bugetului de stat pe anul următor, care ar urma să fie votat luna viitoare, conform promisiunii lui Ciolacu. Tot luna viitoare expiră sesiunea parlamentară în care s-ar putea decide restructurarea anunțată de Ciolacu, parlamentul revenind abia anul viitor, în februarie.

”Trebuie să ţinem cont de contextul extern, de crizele de securitate, energetice şi trebuie să învăţăm din ultimii doi, trei ani, ce înseamnă cu adevărat provocările,

iar Guvernul trebuie să fie mult mai eficient. Iar ca să fie mai eficient trebuie să se restructureze,

fiindcă am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări”, a spus azi Ciolacu în cadrul conferinţei de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”, conform News.ro.

Premierul a precizat că ”s-au luat multe decizii întârziat, s-au luat multe decizii pe colţul mesei şi atunci va trebui ca împreună cu reformele din PNRR să vedem care sunt priorităţile”.

Ciolacu a mai făcut o afirmație spectaculoasă: ”Eu, ca şi prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”.
Spunem spectaculoasă pentru că țara a fost guvernată și în epoca în care nu existau computere, iar pentru a se vedea exact unde se risipesc banii de la buget nu e nevoie de calculator și internet.

Atît anunțul bizar al restructurării guvernului, cît și aruncarea vinii pentru risipirea banului public pe ANAF trimit serios cu gîndul la ipoteza că Ciolacu, confruntat cu dezastrul financiar-economic inerent care va bubui la elaborarea bugetului pe 2024, începe de pe acum să caute scuze.

Dacă Ciolacu aruncă pe masă restructurarea guvernului, asta va presupune în primul rînd negocieri majore în coaliție, fiind vorba de o decizie care bate ca greutate remanierea de guvern. A declanșa acest proces acum, în final de an, ar fi o decizie fără precedent, care ar putea bulversa complet guvernarea.
Dacă e vorba de o măsură care să se aplice abia la anul, ce sens ar mai fi avut anunțul de acum al premierului? Interesant de remarcat că Marcel Ciolacu nu a detaliat măsura anunțată în conferința de presă de azi, de parcă ar fi fost vorba de o banală decizie administrativă.

Ultima oară cînd un premier în exercițiu a vorbit de restructurarea guvernului a fost în 2019, dar Viorica Dăncilă nu a mai apucat să o opereze efectiv, fiind demisă prin moțiune de cenzură.
Restructurarea guvernului de care vorbește Ciolacu e cu atît mai curioasă cu cît ea e anunțată la doar cîteva luni de la intrarea în funcțiune a actualului guvern, ceea ce ar presupune că premierul a descoperit în acest interval lucruri de care nu avea cunoștință la momentul construirii cabinetului său.

De aici, două variante mari și late:
1) Ciolacu a intrat în zona declarațiilor aiuritoare, fără fond, doar ca să se audă vorbind.
2) Ciolacu pregătește declanșarea unui conflict în coaliție pornind de la o intenție reală de restructurare a cabinetului, conflict ale cărui consecințe pot fi multiple, inclusiv destrămarea alianței. (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.