Reteaua Corect
Alexandru Petria

Andrei Plesu concureaza postacii de pe net

Scris de Alexandru Petria in 29 decembrie 2010 la 15:43, in Politics. 597 vizualizari 1 comentariu Taguriplesu, sobaru shortlinkhttp://crct.ro/nacz

Am citit contrariat, desi nu luat pe nepregatite, editorialul „Un caz de vinovatie generala”, semnat de Andrei Plesu in „Adevarul” din 28 decembrie 2010. Si mi-am aprins o tigara si am tras un „f…” destul de plictisit.

Recunosc ca nu sunt un fan Plesu, cum nu sunt fanul nici unui oportunist care vrea sa dea lectii de pe-o tribuna a notorietatii care are contacte fulgurante cu verticalitatea. Contacte acum, nu in trecut, desi incearca sa traiasca de pe bursa unui trecut pe alocuri admirabil. Si, daca stai sa socotesti in context mondial, la rece, nici cu cine stie ce strivitoare valoare a operei. Plesu este notoriu, dar notorietatea nu-i depaseste granitele Romaniei.

Plictiseala avea ca si curent subteran randurile dintr-un alt text de-al lui Plesu, „Spiritul critic in supradoza”, publicat in nr. 355 al „Dilemei vechi”, o reactie pe ocolite a autorului impotriva celor care-l critica pentru pozitia de ghiocel pe care o adopta in preajma lui Traian Basescu, in compania lui Gabriel Liiceanu. Citez din el:  „Prizat in supradoza, spiritul critic blocheaza intelegerea, stimuleaza proasta dispozitie si inhiba instinctul participarii la viata comunitara. E mereu inadecvat, piezis, incapabil sa valorifice inteligenta altfel decit ca instanta judiciara. (…)Spiritul critic ca strategie a refuzului e o deprindere vicioasa, de natura sa incurajeze egolatria, vanitatea, euforia desteptaciunii proprii. E un fel de a opune viului, infinit ramificat, omogenitatea unui neant care isi extrage criteriile din el insusi. A cultiva, fara incetare, spiritul critic e a te pastra, programatic, „in afara“, a nu raspunde nici unei chemari, nici unei invitatii.„  N-am mai intalnit de demult o asa iscusita pledoarie pentru neimplicare, pentru acceptarea compromisurilor, a tranzactiilor balcanice pe sub mese, a conformismului.

„Un caz de vinovatie generala” continua ideatia din „Spiritul critic in supradoza” si, asemenea unei sepii care arunca cerneala in apa, imprastie confuzia si urmareste sa acrediteze generalizarea vinovatiei colective, particularizat pe cazul Adrian Sobaru. Andrei Plesu postuleaza netulburat: „Gestul sinucigas al lui Adrian Sobaru a creat o situatie din care toata lumea iese prost. Evident, iese prost Guvernul. Proasta administrare a crizei, masurile drastice de austeritate, suspiciunea de coruptie si incompetenta au provocat o escaladare a disperarii publice, al carei exponent a devenit, pe 23 decembrie, electricianul de la TVR. Culpabilizarea guvernantilor a fost, de altfel, un „obiectiv" explicit al protestului. Adrian Sobaru si-a „dedicat" gestul lui Emil Boc si „portocaliilor" care „ne-au distrus viitorul". N-as vrea sa fiu, in asemenea imprejurari, in pielea parlamentarilor PDL. Pe unii i-au lasat, vizibil, nervii, s-a vanturat ideea demisiei obligatorii a echipei guvernamentale, Opozitia a capatat in dotare o nesperata munitie.

Dar si Opozitia a iesit prost. N-a avut nobletea, sau macar abilitatea, de a nu valorifica politic nefericita intamplare. S-a grabit, dimpotriva, sa faca din drama un capital electoral. Recunosc ca tentatia era mare, dar as fi preferat sa fiu martorul unei reactii de compasiune omeneasca si sobrietate. N-a fost cazul. S-au facut imediat declaratii anti-guvernamentale, s-a speculat maximal momentul, in beneficiul partidelor combatante. Prabusirea unui om a devenit materie prima a luptei pentru voturi.

Foarte prost a iesit, imi pare rau s-o spun, presa. A simtit imediat mirosul de sange si s-a precipitat, lacom, spre prelucrarea vandabila a „stirii". Totul a fost filmat „profesionist", microfoanele jurnalistilor au luat cu asalt incinta Parlamentului, parlamentarii din preajma au fost inghesuiti dizgratios de armate de intervievatori, al caror interes pendula intre senzationalul suculent si soparla politica. Tragedia a devenit „sursa", vecinatatea mortii a devenit spectacol.” Nu inteleg nicicum pentru ce este de vina opozitia si presa. Ele si-au facut doar treaba, chiar cu profesionalism. Numai ca Andrei Plesu intentioneaza, prin disiparea raspunderii, sa albeasca PD-L-ul, sa abata atentia spre tinte false. Ce se intampla daca opozitia nu lua atitudine? Nu merita criticata? Dar daca presa nu relata incidentul din Parlament? Acuzand opozitia si presa pentru comportamentul lor in ce-l priveste pe Sobaru, Andrei Plesu se infunda in ridicol, condamnand de fapt niste mecanisme ale jocului democratic .

Insa „f…” de dupa tigara n-a provenit de la aceasta manipulare destul de grosolana, ci de la urmatoarele consideratii despre Adrian Sobaru: „Dincolo insa de ceea ce poate fi „psihanalizabil" in comportamentul lui Adrian Sobaru, el are cel putin doua dimensiuni contra-productive: 1. Muta o problema economica si politica foarte serioasa in registrul psihologiei. O fundatura nationala devine, astfel, un „caz" particular, cu un relativizant subton de derizoriu si patologie privata. 2. Sugereaza un „model" al protestului care nu aduce solutii, ci intretine, doar, o stare de culpabilitate difuza si de disperare inarticulata. Nici problema personala a omului, nici problema tarii nu se rezolva prin scurte puseuri autodistructiv.” Deci si Plesu sustine, la concurenta cu postacii de partid de pe net, dar din varful buzelor, „pe domneste”, ca Sobaru nu este in toate mintile. Cu o superbie abjecta. La o astfel de mizerie, nu mai e nimic de comentat.

Comentarii (1):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.