Reteaua Corect

Analiză: Iohannis face un sacrificiu de tură în meciul cu PSD

”Șocul dimineții: președintele Klaus Iohannis semnează decretul de propunere a lui Gabriel Vlase la șefia SIE, unde postul de director civil e vacant de vreo doi ani. Unii comentatori se grăbesc să vadă în asta o mișcare defensivă a președintelui, băgat în corzi de perspectiva suspendării, sau chiar începutul unor înțelegeri cu Dragnea. Dar poate fi, din contră, o mișcare de șah pur ofensivă, chiar dacă implică un sacrificiu de tură, adică postul de la SIE”, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob într-o analiză publicată joi în Inpolitcs.ro și pe care o redăm integral în ceea ce urmează.

Concret, Gabriel Vlase e un pesedist notoriu, deputat în exercițiul funcției și un personaj cu un background nu tocmai glorios, ca unul care supt la țîța unor baroni precum Dumitru Sechelariu, nașul de cununie Iacobov ori Hrebenciuc.

Dar, Vlase mai are o caracteristică: el face parte din gașca fostului premier Mihai Tudose, un adversar de moarte al lui Liviu Dragnea și care așteaptă doar semnalul potrivit pentru a sări în barca lui Victor Ponta. Desemnarea lui Vlase ar putea întări, deci, nu echipa pesedistă, ci fix tabăra anti-Dragnea. Deocamdată, transferurile dinspre PSD spre partidul lui Ponta s-au oprit, așteptîndu-se verdictul în procesul lui Dragnea. Asta nu înseamnă că nu se vor relua în forță, curînd. Manevra lui Iohannis aduce izbitor cu cea a lui Traian Băsescu atunci cînd l-a numit la șefia SRI pe George Maior pentru a întări poziția de șef al PSD a lui Mircea Geoană, un lider pe gustul fostului președinte, care a făcut tot posibilul ca PSD să piardă ani de-a rîndul toate alegerile posibile.

Liviu Dragnea se află într-un moment greu: declanșarea procesului de suspendare va face ca din PSD să fie momiți cu plecarea și mai mulți parlamentari, pentru a se șubrezi majoritatea parlamentară.
Nedeclanșarea are, în schimb, șanse mari să aducă ruperea alianței cu ALDE, pentru că Tăriceanu simte că se află în fața ocaziei vieții. O eliminare din schemă, acum, a președintelui aproape va obliga PSD să meargă în alegeri cu liderul ALDE, în contextul probabilei condamnări a lui Dragnea și a absenței unui alt lider pesedist cu adevărat pregătit să concureze în următoarele 3-4 luni.
Se anunță zile tot mai încinse”, a mai scrie Bogdan Tiberiu Iacob.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.