Reteaua Corect

Analiză CNN. Va declara Putin război pe 9 mai?

Scris de newsreporter in 04 Mai 2022 la 11:44, in Politics. 305 vizualizari Intra in discutie Taguri9 mai, cnn, razboi, rusia, ucraina, vladmir putin shortlinkhttp://crct.ro/nzx2

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, dar președintele rus Vladimir Putin a susținut că trupele sale desfășoară o „operație militară specială” și nu a declarat război. Oficiali și analiști occidentali cred că acest lucru s-ar putea întâmpla pe 9 mai, o zi simbolică pentru Rusia. O declarație oficială de război ar deschide calea pentru ca Putin să-și intensifice campania în Ucraina, arată o analiză CNN, citată de Digi24.

9 mai, „Ziua Victoriei”, comemorează înfrângerea naziștilor de către Rusia în 1945. Este marcată cu o paradă militară la Moscova, iar liderii ruși stau în mod tradițional la mormântul lui Vladimir Lenin din Piața Roșie pentru a urmări parada.

Ziua de 9 mai este menită ca un spectacol de proporții în fața mulțimii, pentru a intimida opoziția și pentru a-i face pe plac dictatorului vremii”, a spus James Nixey, directorul Programului Rusia-Eurasia la Chatham House.

Oficialii occidentali cred că Putin va folosi semnificația simbolică și valoarea propagandistică a zilei de 9 mai pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele variante.

Președintele rus se folosește de simboluri. A lansat invazia în Ucraina imediat după Ziua Apărătorului Patriei, o altă aniversare militară importantă în Rusia.

Pregătiri pentru mobilizare?

Putin are mai multe opțiuni, spune Oleg Ignatov, analist pentru Rusia la Crisis Group.

Declararea războiului este cel mai dificil scenariu”, a spus el.

O altă opțiune este adoptarea legii de mobilizare în Rusia, care poate fi folosită pentru a demara o mobilizare militară generală sau parțială „în cazuri de agresiune împotriva Federației Ruse sau de amenințare directă de agresiune, de izbucnire a conflictelor armate îndreptate împotriva Federației Ruse”. Acest lucru ar permite guvernului nu doar să adune mai multe trupe, ci și să pună economia țării pe picior de război.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care nu a declarat oficial război Rusiei, a impus legea marțială în Ucraina când a început invazia rusă.

Forțele ruse au pierdut cel puțin 15.000 de militari de la începutul războiului, potrivit lui Nixey, și vor fi necesare întăriri pentru ca Moscova să-și atingă obiectivele în Ucraina. Mobilizarea ar putea însemna extinderea recrutării de soldați, chemarea rezerviștilor sau mobilizarea bărbaților care au făcut pregătire militară, a spus Ignatov.

Dar acest lucru ar reprezenta un mare risc pentru guvernul lui Putin, a adăugat el.

„Ar schimba întreaga narațiune a Kremlinului”, a spus Ignatov, explicând că mișcarea îl va forța pe Putin să recunoască faptul că invadarea Ucrainei nu a mers conform planului.

Este o decizie foarte riscantă”, a adăugat Ignatov, explicând că mobilizarea la scară largă ar afecta, de asemenea, economia rusă aflată deja în dificultate. În plus, ar putea diminua sprijinul de care se bucură Putin în Rusiadeoarece mulți ruși susțin invadarea Ucrainei, dar nu vor să meargă să lupte, a spus analistul.

Există posibilitatea ca Putin să adopte legea mobilizării fără să declare oficial război Ucrainei, a spus Ignatov. Președintele rus ar putea impune, de asemenea, legea marțială, suspendând alegerile și concentrând în continuare puterea în mâinile sale, a adăugat el.

Acest lucru ar impune însă reguli care nu ar fi populare în Rusia. De exemplu, bărbații apți de luptă ar putea avea interdicție de plecare din țară.

Alte scenarii

Dacă Putin nu declară război, ar putea căuta alte soluții pentru a marca Ziua Victoriei.

Alte scenarii includ anexarea teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk din estul Ucrainei, realizarea unui avans major către Odesa, în sud, sau anunțul că Rusia a preluat controlul deplin asupra orașului-port Mariupol, aflat sub asediu încă de la declanșarea invaziei.

Există, de asemenea, indicii că Rusia ar putea intenționa să declare și să anexeze o „republică populară” în regiunea Herson.

„Putin va putea să declare că armata rusă a avut niște victorii în Ucraina. Poate încerca să folosească această dată pentru a-și consolida sprijinul” în țară, a spus Ignatov.

Cu toate acestea, este greu de prezis ce va face Putin.

„Toate deciziile sunt luate de un om și de câțiva dintre consilierii săi”, a spus Ignatov.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a spus luni că există „motive întemeiate” să creadă că „rușii vor face tot ce le stă în putință pentru a folosi” ziua de 9 mai în scopuri propagandistice.

„Am văzut că rușii își dublează eforturile de propagandă, probabil - aproape sigur – cu scopul de a distrage atenția de la eșecurile tactice și strategice pe câmpul de luptă din Ucraina”, a spus Price.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.