Reteaua Corect

Ambasadorul SUA intervine în scandalul din justiţie

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, că problemele din justiţie ar putea oferi Rusiei ocazia să genereze dezbinare în societatea românească, iar obligaţia de a respecta statul de drept este o condiţie a tratatului NATO, relatează Știripesurse.ro.

"În preambul, Tratatul NATO de la Washington stipulează că toate ţările membre NATO trebuie să urmărească principiile democraţiei, libertăţilor individuale şi statului de drept. Şi Parteneriatul nostru Strategic este întemeiat pe principii similare. Statul de drept include un sistem judiciar independent, procurori liberi de influenţe politice neadecvate şi un efort de a combate infracţiunile şi corupţia din sistemul public. Riscurile pe care le identificăm aici sunt ca România să nu adopte pe deplin aceste principii şi, nereuşind să lupte adecvat împotriva corupţiei, să ofere actorilor care doresc să prejudicieze România, precum Rusia, o ocazie să profite de acest lucru şi să genereze dezbinare în societatea românească", afirmă Hans Klemm, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Ambasadorul consideră că România nu a abandonat statul de drept, însă există îngrijorări cu privire la viitorul cooperării bilaterale în domeniul combaterii fenomenului infracţional.

"Nu cred că România a abandonat statul de drept. Suntem îngrijoraţi de direcţia unora dintre reformele sistemului judiciar din România. Ne-am exprimat acele îngrijorări frecvent în privat, în discuţiile cu înalţi demnitari români, dar şi public. Şi nu doar SUA au făcut acest lucru, ci şi Comisia Europeană, Parlamentul European, Comisia de la Veneţia, GRECO, alţi parteneri bilaterali ai României, ţări precum Canada, Norvegia, Elveţia. Am făcut acest lucru uneori împreună, prin declaraţii comune, în care am exprimat îngrijorarea faţă de direcţia reformelor sistemului judiciar din România. În acelaşi timp, avem o colaborare foarte bună cu România în domeniul aplicării legii, în lupta împotriva terorismului, în lupta împotriva traficului de persoane, de arme, de droguri, în lupta împotriva infracţionalităţii cibernetice şi eforturile de creştere a securităţii cibernetice. Una dintre îngrijorările pe care le au Statele Unite şi pe care şi le-am exprimat public şi privat este că unele dintre reformele făcute sau luate în considerare ar putea împiedica continuarea acestei cooperări excelente", a mai afirmat Klemm.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.