Reteaua Corect
Octavian Andronic

Ambasade continentale? De ce nu

Scris de Octavian Andronic in 09 octombrie 2020 la 10:08, in Politics. 837 vizualizari Intra in discutie Taguriambasade continentale, ambasadori, audieri, Parlament shortlinkhttp://crct.ro/nwMs

După ce a rechemat două valuri de ambasadori, Iohannis l-a pus pe Aurescu ca, atunci când nu mai are grija sănătății lui Navalnâi și nu se mai preocupă de finanțarea presei independente (?) din Belarus, să rezolve problema petelor albe de pe atlasul diplomatic. Și anume țările în care România nu este prezentă prin ambasador sau însărcinat cu afaceri, care să facă cunoscute pozițiile țării noastre în complexele probleme internaționale.

Dăunăzi au intrat la audieri în comisiile parlamentare noii ambasadori propuși de către Ministerul de Externe. Cu primii candidați -  Ștefan Alexandru Tinca, propus pentru Turcia, Radu Cătălin Mardar, propus pentru Liban, Silvia Davidoiu, propusă pentru Serbia și Gabriel Cătălin Șopandă, pentru Ungaria - lucrurile sunt destul de simple, lor fiindu-le suficient de clar de ce vor trebui să se ocupe. Nu la fel de liniștiți vor putea fi alții. Ca Dan Petre, care va trebui să se împartă între Argentina și Paraguay. Fostul consilier al lui Constantinescu are însă o sarcină ușoară față de Radu Gabriel Safta, care va trebui să facă naveta între Australia, Noua Zeelandă, Republica Kiribati, Republica Fiji, Insulele Solomon, Republica Vanuatu, Statul Independent Samoa, Tulvalu și Republica Nauru! Uitați-vă puțin pe planiglob și veți constata că bietul viito ambasador va trebui să lucreze pe vreo un sfert din Oceanul Pacific! Sarcina sa este totuși ceva mai ușoară decât a lui Marius Gabriel Lazurca, ambasador în nu mai puțin de șase state centralamericane: Mexic Nicaragua,El Salvador, Costa Rica, Guatemala și Honduras.

. Vă imaginați cât de multe bătaie de cap poate da acestui mbasador doar o țară precum Costa Rica, cu atracția irezistibilă pe care aceasta o manifestă pentru urmăriții penali din țară. Există probabil o rațiune, măcar economică, pentru această inumană încărcare cu responsabilități a reprezentanților diplomatici ai României. Dar dacă tot e vorba de economii, există o soluție mult mai simplă și cu siguranță mai eficientă: numirea de ambasadori continentali! Începutul a fost făcut cu Australia și statele din jurul. S-ar putea continua cu America de Sud, printre extinderea responsabilităților lui Dan Petre pentru restul statelor și, mai ales, cu Africa, continent ce poate fi gestionat cu ușurință dintr-o singură locație, de pe undeva prin Republica Centrafricană. Ce ar mai putea urma? Mă întreb, de pildă, care este rostul ambasadelor și ambasadorilor din Uniunea Europeană, din moment ce relațiile internaționale ale țărilor membre sunt gestionate direct de la Bruxelles? E o idee..(Octavian Andronic) 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.