Reteaua Corect

Alina Mungiu-Pippidi: Să râdem cu statul paralel!

Nu sunt decât vreo câteva luni de când sub pretextul luptei cu spălarea banilor o ordonanță stupidă a dlui ministru Predoiu, dată, conform declarației domniei sale, ca să corecteze o transpunere proastă a unei directive UE de către o majoritate PSD-ALDE, m-a obligat să îl declar pe spălătorul de bani potențial Mihai Șora, membru fondator SAR, și pe alți oameni ca el, la Ministerul Justiției, deși nimeni dintre membrii SAR nu a luat vreodată un ban de la organizație, nici măcar Consiliul Director.

Cred că niciun bon de benzină nu s-a decondat cuiva, lumea e voluntară, e plătit doar staff-ul, care nu e membru. Nu contează! S-au făcut mari presiuni, deși eu, cînd am aflat, am sugerat pur și simplu să nu respectăm legea – e o datorie a oricărui cetățean să atace asemenea legi cretine, care practic obligau pe toate ONG-urile să declare de două ori aceiași membri la Ministerul Justiției pentru a fi înscriși în două registre diferite (PSD, dacă mai ai majoritatea în Parlament poate corectezi ordonanța asta). Dar trebuie să spun că domnea o mare spaimă în lumea neguvernamentală că legea fusese dată înadins inaplicabilă (trebuia depus și buletinul actualizat al tuturor) că Guvernul va putea închide orice ONG, că ai dat sau nu ai dat datele, că fie speli bani dacă nu declari, fie nu respecți datele personale ale cuiva dacă declari. În plus, reputația Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor era foarte teribilă – au făcut necazuri mari la unii și la alții.

Reiese acum că la data cu pricina și până foarte recent acolo era șef unul politic numit de Ludovic Orban, cu trecut în serviciile secrete și o existență așa de secretă că nimeni nu știa că își falsificase toate diplomele, începând cu cea de bacalaureat.

El a putut fi numit în funcție fără ca să se aprindă lumina roșie, deși am fost martor în 2015-2016 cum lumina roșie clipea la greu la nume inofensive din societatea civilă și diaspora pur și simplu că nu aveau grade. Ca să priceapă toată lumea, actualul primar al Bucureștiului e bine că a fost ales (și bravo vouă celor care l-ați ales), că numit nu ar fi putut fi niciodată. Nici să le mănânci din palmă la ăștia nu ajută, trebuie să faci armata cu ei. Asta contează, nu diplomele. Așa fantomatic cum e, statul paralel s-a opus cu mult succes ori de cîte ori un nume ca acesta a apărut pe vreo listă de numiri, că acolo se controlează toate numirile și nimeni nu doarme.

Statul paralel doarme doar când președintele liberal vrea să numească un consilier pe siguranță națională (Scutaru, 2015) și premierul liberal un șef la Combatarea Spălării Banilor (Baranga, 2019). Pe urmă se trezește brusc.

Cine să îl verifice pe Baranga ăsta, cînd el însuși a fost șef la ORNISS, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat? Pe lîngă lista celor care nu pot fi numiți că serviciile totdeauna dau cu veto poate vreți o listă de persoane cărora ORNISS le-a refuzat accesul, începînd cu istoricul Securității, Marius Oprea? Baranga și ai lui de fapt dau aprobări pentru Oprea și noi, ceilalți, ca să fie clar. Și serviciile sunt un perfect partener să curețe justiția de corupți, că măcar corupția lor e secretă, nu? Pînă cînd nu mai e, că, slavă Domnului, statul paralel e monopolistic, dar nu monistic, ca să îl citez pe Juan Linz, iar unele picioare ale miriapodului le calcă pe altele.

ORNISS ar trebui transferat la bloc, la Teatrul de Comedie. Uite ce au zis: „Contractul individual de muncă al domnului Baranga Laurențiu cu ORNISS a fost suspendat în perioada 01.10.2016 – 30.09.2019”, ca atare ”practic, în ultimii 4 ani calendaristici, domnul Baranga Laurențiu NU a mai avut nicio legătură cu ORNISS”. Poate sunt patru ani din 2019 în 2020, sau poate e vreo directivă europeană că înainte de 2016 nu se pun ticăloșiile dacă lucrezi în România la ORNISS.

În știri paralele, nici vorbă să fie vreo proiect al statului paralel să elimine din USR pe cei toți care l-au făcut și au adus voturi ca să devină un USR-PLUS perfect (controlabil). Nimeni, nici măcar ăla din diaspora care spăla banii STS și a reușit eliminarea ălora aleși de popor de a ieșit tot scandalul, nu are vreo legătură cu statul paralel. E o luptă între civili, unii mai idealiști și fraieri și alții mai parveniți și fără caracter, nu?

Asta e. Prostia e fermecătoare, prostia e nemuritoare, cu cît e mai mare cu atît te uimește mai tare- ca să îi citez și pe Bobo și Ada Milea, din dor de eterna și fascinanta noastră țară. 

Articol se Alina Mungiu-Pippidi, preluat de pe site-ul Româniacurată.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.