Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

AGENDA POLITICA A DURERII IN CUR

Ceea ce se petrece în România ultimelor zile este în egală măsură tragic și înspăimîntător. Este tragic, pentru că aproape toată clasă politică transmite către popor mesajul durerii în cur față de probleme extrem de grave care au ajuns să sufoce oamenii. Îmi cer scuze pentru limbajul licențios, nespecific scrierilor mele, dar cred că vorbirea decentă și-a epuizat resursele. Haosul guvernamental privind facturile, pasivitatea jegoasă în fața unor evenimente precum uciderea fetițelor de către un polițist dement ori revolta de la Bolintin ne arată tuturor că nu le mai pasă. E în egală măsură înspăimîntător pentru că protestele spontane ale oamenilor ajunși la exasperare anunță ceva. Ceva ce plutește în aer. Și care ar putea arunca în curînd țara în anarhie.

Într-o singură săptămînă s-au petrecut două evenimente care au determinat ceva ce în România se provoacă doar prin regie atentă a serviciilor, a politicii, a unor ONG-uri dubioase șamd: proteste furioase de stradă.

Atît tragedia de la Bolintin, unde un bărbat tînăr a fost ucis cu o piatră în cap de către un cetățean rom, cît și groaznicul accident provocat de un polițist care conducea ca un bolid și a spulberat două fetițe, au făcut românii să iasă în stradă cerînd dreptate.
La Bolintin, oamenii sunt revoltați de pasivitatea poliției, de ani și ani, în fața unor personaje certate cu legea și care provoacă permanent probleme. Problema eternă a clanurilor de romi atotputernice și influente și care beneficiază de suspecte protecții în fața oamenilor legii.

În București, s-a ieșit azi în stradă pentru Raisa Nicoleta, fetița ucisă de reprezentantul exact acelei instituții care are menirea să protejeze cetățenii. Un reprezentant care mișcă leșul fetiței cu piciorul, de parcă ar fi un cîine.
”Vrem dreptate” scandează oamenii furioși.
Dar mulți spun presei că, mai mult ca sigur, dreptatea nu va veni.
Bîlbîiala capilor de la Interne de după accident ridică suficient de multe semne de întrebare pentru a lua în calcul o tentativă de mușamalizare.

Dar cel mai grav semnal îl transmite clasa politică.
Cum spuneam și în titlu, semnalul durerii în cur!

Este incredibil că pînă acum nu s-a produs o singură demisie în sistem.
Nu a plecat ministrul de Interne, ori vreun secretar de stat, nici șeful IGP, nici cel al Poliției Capitalei. Nici măcar vreun șef de secție.
Toată lumea e bine mersi.

Dincolo de demisii, însă, lipsesc pînă și reacțiile pur umane,

Premierul Nicolae Ciucă e singurul guvernant care a postat un mesaj de compasiune și promisiunea unei anchete rapide. Interesant, nu a ales contul propriu de Facebook pentru a face asta, ci pe cel oficial, al Guvernului. O distanțare ”instituțională” explicabilă prin aceea că domnul premier nu a riscat să-și mînjească pagina proprie cu previzibilele înjurături, și a aruncat-o în față pe cea a executivului.

Niciun lider de partid important nu a rezonat pînă acum cu cele două drame, măcar sub forma a două rînduri pe rețelele sociale.
Nici Florin Cîțu, cel care se repezea anul trecut să transmită condoleanțe victimelor inundațiilor din Germania, Belgia sau Olanda. Nici Marcel Ciolacu, nici Kelemen Hunor, nici George Simion ori Claudiu Tîrziu. Nici Gabriela Firea, ministru al Familiei, mamă și soție, și care are drept preocupare majoră demografia scăzută și problemele specifice familiei.
La ora asta, două familii își plîng copii luați pe capotă de un reprezentant al statului român, al autorității publice; probabil asta nu se încadrează, însă, la probleme specifice ale familiei.

Locul unde firul vieții Raisei a fost retezat nemilos s-a transformat peste noapte în altar. ”Zeci de candele jucării de pluș flori, dar și fotografii ale Raisei au fost întinse pe asfalt și aprinse de cei care au mers acolo să se reculeagă”relatează presa.
Ce gîndesc cîteva milioane de părinți români care își trimit copiii zilnic la școală și află, de acum, că trebuie să-i ferească nu doar de infractori, ci de organele statului? ”Mămică, dacă vezi un polițist, treci pe trotuarul celălalt!”, așa vor suna, mai nou, povețele părintești?

În vremea asta, mai-marii nației au probleme majore.
La PMP, e ceartă mare pe motiv că președintele partidului, Cristian Diaconescu, a dat jos tablourile lui Traian Băsescu de pe pereții sediului central.

Asta da agendă politică!

La USR, Dacian Cioloș și Dan Barna sunt profund indignați pe Facebook de suferințele primăriei Timișoarei, agresate de cei de la AUR. La fel cum, recent, au fost sufocați de indignare pentru ce a avut de tras clădirea parlamentului de la aceiași membri ai AUR. (Nu i-a deranjat, însă, cînd statul l-a făcut scăpat pe irlandezul care a spart clădirea Parlamentului).

Desigur, patimile instituțiilor au întotdeauna prioritate, la noi, în fața suferințelor oamenilor.

Un mesaj clar, am zice, transmis de partidul celui care declara, acum trei ani, că dacă el ar fi fost președinte nu ar fi avut loc tragedia fetițelor de la Caracal. Da, acea tragedie care a zguduit țara, dar a sfîrșit îngropată cu zile.

”Simion și gașca lui din AUR, acești neofasciști ai României, nu trebuie lăsați să continue să intimideze autoritățile și cetățenii în timp ce forțele de ordine asistă, din nou, fără reacție” tună Barna, pe Facebook.

Răstimp, forțele de ordine spulberă copiii pe trecerea de pietoni, dar asta nu intră pe agenda USR.

Asupra tragediei de la Bolintin s-a aplecat doar Adrian Năstase, într-un material lucid postat ieri pe blogul propriu, în care atrăgea atenția că problemele sunt serioase, iar perspectivele nu sunt deloc bune din cauza pasivității statului.

Despre tragedia fetițelor ucise de polițist a scris doar politicianul Adriana Săftoiu, pe Facebook:

”Dosarul „polițistului” care dă cu bocancul în trupul copilei prăbușite pe caldarâm ne șochează. Ne-a șocat si dosarul „Caracal”. Nici până astăzi nu știm nimic. Șocant e că încă ne mai șochează.
România e captiva unei clase politice nesimțite. Cum a ajuns acest „polițist” în sistem? La fel cum au ajuns sute de personaje în Parlament sau în funcții de miniștri. Sunt „pretenari” cu cei care decid, au bani să își cumpere locurile, sunt NIMIC dacă nu și-ar cumpăra funcțiile. Nici cu dosar la “șomaj” nu li s-ar găsi un loc de muncă. Iar ei știu că doar loiali șefului au un loc de muncă la stat. Nu au nicio legătură cu treburile țării. Cei mai mulți sunt niște anonimi, nimic nu lasă în urma lor, cel mai rău câte un accident, mușamalizat de pretenari. Priviți cum decid partidele “hoardele” de parlamentari. Unii sunt la al 4-5-lea mandat. Și nu stim nimic despre munca lor în folosul țării. Prin vot, îi aducem să își bată joc de noi. Așa că pe mine nu mă miră că cei care ar trebui să ne protejeze, de fapt sunt cei care se pipă cu euforie pe noi. Dacă mai avem vreo șansă? Sunt prea bătrână să mai pot pleca” conchide fosta deputată.

Cu agenda durerii în cur în buzunarul de la piept, clasa politică ar trebui să ia seama, totuși, la revoltele oamenilor de rînd care au început să pocnească precum floricelele pe plită.

Facturi, pensii, frig, foame, șomaj, restricții pandemice și o clasă de conducători rupți de realitate și dezinteresați de orice altceva în afara buzunarelor proprii: iată o rețetă periculoasă.
Ca românii – nația ce mai pasivă și mai docilă a Europei, din păcate – să iasă spontan în stradă de două ori într-o săptămînă, înseamnă extrem de mult.

E semn că a ajuns cuțitul la os.
E semn că România stă pe un butoi de pulbere căruia îi lipsește scînteia ca să bubuie.
Iar scînteile dansează tot mai aproape, de la sărăcie și frig la pandemia care nu se mai termină ori la perspectiva unui conflict militar în regiune.

Plutește în aer un eveniment major, care ar putea scoate în stradă nu doar locuitorii dintr-o comună ori dintr-un oraș, ci din întreaga țară.

Cu gașca de habarniști Iohannis-Ciucă-Cîțu-Ciolacu-Cioloș-Barna-Hunor-Bode-Popescu-Grindeanu șamd la butoanele politicii, România s-ar putea scufunda curînd în veritabilă anarhie. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.