Reteaua Corect

Ambasadorul George Maior are un punct de vedere

Ambasadorul României în SUA a evaluat relațiile româno-americane. Evaluarea nu a fost trimisă MAE, ci presei. Un alt motiv pentru a se da curs recomandării Senatului privind rechemarea sa, scrie QMagazine.ro.

UN STAT ARE UN SINGUR MINISTRU DE EXTERNE

Fostul director al SRI și cosemnatar al odioaselor protocoale dintre serviciul secret respectiv și instituțiile autorității judecătorești, George Maior, ajuns prin grația Președintelui Traian Băsescu, de tristă amintire, ambasador în SUA, ne-a obișnuit de acum cu atitudini sugerând că politica transatlantică a României este monopolul său, iar nu atributul guvernului român. Întâlnirile sale cu oficialitățile americane sunt mediatizate de ambasada României la Washington ca și când ambasadorul nu ar fi un simplu mandatar, ci de-a dreptul titular al acțiunii externe, inițiator al propriilor demersuri; politician iar nu diplomat. Luările sale de poziții publice contrazic nonșalant poziția guvernului pe care îl reprezintă și care, potrivit Constituției, este singurul responsabil pentru realizarea politicii externe a statului, sub controlul Parlamentului.

De această dată, însă, ambasadorul Maior s-a întrecut pe sine. El a dat publicității un „Punct de vedere al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, cu privire la stadiul relațiilor româno-americane”. Nu este vorba, deci, despre prezentarea vreunui eveniment izolat la care excelența sa a participat, ci despre evaluarea raportului dintre doi parteneri strategici în ansamblul său și în perspectivă seculară. Nu avem de a face cu o descriere, ci cu o analiză ale cărei criterii se găsesc în setul de valori, concepții și priorități ale persoanei fizice George Maior, iar nu ale executivului român legitim și partidelor care îl sprijină pe acesta.Asemenea „puncte de vedere” sunt relativ frecvente în lumea diplomatică și ele sunt desigur utile pentru autoreglajul politicii externe a statului care beneficiază de ele. Ceea ce nu este deloc în ordine în cazul de față este traseul urmat. Ambasadorii își trimit punctele de vedere ministerelor de externe care le conduc operativ activitatea, iar nu presei. Opiniile ambasadorilor privind relația statului acreditant cu statul acreditar ajung la presă de la ministerul de externe al celui dintâi, iar nu la acesta de la presă.

AMBASADORUL A AUZIT VOCI

Ambasadorul Maior precizează că punctul de vedere al ambasadei – adică al său – a fost formulat „în contextul interesului exprimat de unele voci publice din România”. Ce or fi acelea „voci publice”? Putem numai bănui. Trebuie să fie vocile unor personalități active în dezbaterea publică. Ele pot aparține ori sferei politice ori societății civile, în care putem include și presa, ori ambelor.

Prin urmare, „diplomatul” Maior se consideră îndreptățit să intre în disputele politice, direct iar nu prin MAE; și nici măcar cu consultarea prealabilă sau avizul MAE. Adică face politică. Fapt care, potrivit statului corpului diplomatic, îi este interzis.

Cum să se împiedice dânsul însă într-un amărât de statut profesional când omologul și complicele său american, ambasadorul Hans Klemm, încalcă zilnic Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice dintre state?! Și așa cum aparent somnolentul, dar în realitate vicleanul, ministru de externe Teodor Meleșcanu nu face nimic pentru a curma abuzurile diplomatice ale americanului, nu ridică un deget pentru a sancționa insolența românului.

DEFINIȚIA PUNCTULUI CULMINANT ÎN POLITICA EXTERNĂ

„Punctul de vedere” este sintetizat de autorul său într-o singură frază: Legăturile dintre România şi SUA au ajuns la punctul culminant de la stabilirea relaţiilor diplomatice în urmă cu aproape 140 de ani. Se subînțelege că între această performanță și activitatea ambasadorului care o constată – evident cu toată „obiectivitatea” (sic!) – există o legătură de cauzalitate. Iată unde a adus George Maior relațiile diplomatice româno-americane! Desigur, din punctul său de vedere.

Pentru a se înțelege ce înseamnă „punct culminant” trebuie să citim cele opt subpuncte ale punctului vedere unic (sic!). Ele menționează fără precedentul unor „întâlniri”, „contacte” și „vizite” ale unor oficiali români, urmate sau nu de conferințe de presă pe peluze dintre cele mai faimoase, la care se adaugă patruzeci și cinci de felicitări de la guvernatori ai tot atâtor state americane, adresate prin rezoluții și proclamații emise cu prilejului aniversării unui centenar de la Marea Unire și a treizeci de ani de la căderea comunismului. (La acestea ar trebui adăugată și felicitarea „guvernatorului” Hans Klemm – a cincizeci și cincea.)

Fără îndoială că felicitările prilejuite de aceste aniversări sunt chiar fără precedent. Anterior nu s-au mai împlinit niciodată o sută de ani de la Marea Unire și treizeci de la marea revoluție din decembrie 1989. Acestea, subliniază Maior, legitimează aspiraţiile naţionale ale românilor pentru libertate şi demnitate susţinute de SUA. Prin urmare în lipsa amintitelor rezoluții și proclamații de felicitare aspirațiile noastre pentru libertate și demnitate, nefiind susținute de SUA, ar fi fost nelegitime. Le-a legitimat acum George Maior smulgându-le guvernatorilor americani.

Dincolo de contacte, cu variantele lor vizite și întâlniri, și felicitări, nimic concret și, mai ales, nimic strategic. Ca și când un ambasador este doar un organizator de evenimente festive. Ca și când relația româno-americană este una oarecare, fără nici o încărcătură strategică.

Ridicarea vizelor, investiții masive, susținerea intereselor românești în mediile internaționale, încetarea presiunilor asupra justiției române (pentru a-i condamna fără probe pe unii și a-i face scăpați pe alții), transferul de tehnologii de ultimă generație, linii de credit stimulative etc. nu fac obiectul evaluării. Nimic despre consistența și efectelor comunicării, consultării și concertării în chestiuni de importanță vitală pentru cele două state, prevăzute în primul document referitor la parteneriatul strategic româno-american, din 1997, nu se spune în documentul Maior.

UN PUNCT DE VEDERE LACUNAR

Ambasadorul George Maior are un punct de vedere cu privire la conferința de presă a președinților Trump și Iohannis de pe peluza Casei Albe (precedenta l-a avut ca protagonist pe Nicolae Ceaușescu), dar nu și unul privind înghețarea relațiilor dintre Casa Albă și Palatul Cotroceni ca urmare a compromiterii inițiativei, de inspirație trumpistă, a celor trei mări, prin invitarea Germaniei la Summitul de la București, inclusiv ca urmare a sfaturilor excelenței sale.

Nu există vreun punct de vedere nici despre agravarea înghețului ca urmare a opoziției oaspetelui român de pe peluză față de decizia Guvernului român de a muta ambasada română din Israel la Ierusalim, în siajul exemplului american. Ce a mai rămas din farmecul întâlnirii președintelui român și american la Casa Albă după ce vicepreședintele Mike Pence i-a mulțumit public premierului Dăncilă pentru decizia respectivă, în timp ce Președintele Iohannis, stimulat de aceeași excelență, o condamna tot public ca act de incompetență diplomatică, iar liderii partidelor iohanniste ca act de trădare? Bun ar fi fost aici un punct de vedere ambasadorial.

Punctul de vedere al ambasadorului Maior frapează și prin alte lacune. George Maior menționează, printre dovezile culmii la care a adus domnia sa relațiile bilaterale, întâlnirea oficială dintre Premierul Dăncilă și Președintele Camerei Reprezentanților, dar nu spune nimic despre întâlnirea mult mai importantă pe care Viorica Dăncilă a avut-o cu vicepreședintele SUA și președintele ex oficio al Senatului american, Mike Pence, cu prilejul participării demnitarului român la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), cu puțin timp în urmă.

Oare de ce? Pentru că ambasadorul român a sabotat prezența românească la evenimentul din urmă. Nu a ridicat un deget ca să transforme, de pildă, întâlnirea neoficială amintită, în una oficială, sau pentru a organiza alte întâlniri între premier și autorități americane. În schimb, în tandem cu ambasadorul Klemm, a promis Vioricăi Dăncilă că îi va aranja o vizită oficială la Casa Albă ca recompensă pentru neparticiparea la evenimentul AIPAC. Substratul este lesne de înțeles. Se dorea neimplicarea României în promovarea unei agende politice conforme intereselor româno-americane, dar neconformă intereselor germano-franceze, marcate de orientări anti-israeliene.

De asemenea, nu se vorbește nici un cuvânt despre vizita efectuată în SUA, cu doar o zi înainte de publicarea „punctului de vedere”, de către Președintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, și care a inclus o întâlnire a acestuia cu Vicepreședintele Pence. De ce? Pentru că Tăriceanu a fost raportor al Comisiei de politică externă a Senatului care a recomandat MAE rechemarea de la post a lui Maior. Prin urmare nu numai că ambasdorul român a refuzat să își facă datoria de lobbist oficial bugetat al statului român, dar a trimis pe șest presei române informația că întâlnirea Tăriceanu-Pence a fost convenită printr-o firmă de lobby privată. Iar lobby-ul, în optica fostului director SRI este trafic de influență, adică faptă de corupție, pe care în timpurile de glorie agenții săi o urmăreau în „câmpul tactic” până la încarcerarea făptuitorului, ca și a celui „mituit” ca să îi accepte solicitările.

A spune că întâlnirea Tăriceanu-Pence nu are semnificație politică întrucât a fost organizată de un intermediar privat, este egal cu a spune că vicepreședintele american a fost mituit ca să o accepte, în pofida convingerilor și obligațiilor sale politice. Așa gândește ambasadorul român la Washington.

Tot așa cum a gândit și atunci când a declarat public că scrisoarea adresată de fostul primar al New York-ului, Rudi Giuliani, președintelui Iohannis, prin care își exprima indignarea față de abuzurile aparatului judiciar român în așa zisa acțiune de combatere a corupției, nu are nici o valoare întrucât cercetarea efectuată de Giuliani fusese comandată contra cost de către un ong. Deci Giuliani, cel despre care acum se vorbește ca despre posibilul viitor Secretar de Stat, fusese cumpărat.

Asta în timp ce tot Geroge Maior confirma validitatea unei scrisori mizerabile prin care, chipurile de pe patul de moarte, înainte de a-și întâlni Creatorul, răposatul senator McCain acuza Guvernul român pentru o presupusă împiedicare a luptei împotriva corupției.

UN PUNCT DE VEDERE CÂT UN NECROLOG

De fapt, „vocile publice” cărora le răspunde ambasadorul Maior prin „punctul de vedere al ambasadei României” sunt cele ale căror opinie a fost exprimată prin raportul Comsiei de politică externă a Senatului României, vechi deja de câteva luni bune, în care, departe de a se aprecia ajungerea pe o culme nemaiatinsă a relațiilor româno-americane, se retrăgea susținerea politică acordată la numire respectivului ambasador și se recomanda retragerea sa de la post. Aceleași voci se întreabă acum căror ordine le răspunde ministrul Teodor Meleșcanu și ce acoperire are dacă a putut ignora cu atâta lejeritate mesajul parlamentar?!

În finalul „punctului de vedere” George Maior scrie într-un limbaj care amintește retorica discursului lui Bonaparte dinaintea bătăliei cu mamelucii de la piramide: „Îi felicit pe această cale pe diplomaţii români şi îi încurajez să îşi păstreze încrederea şi să rămână dedicaţi serviciului public pe care îl îndeplinesc cu eficienţă, asigurând o reprezentare demnă a României în SUA şi în lume.” Bine că nu le-a conferit și decorații, ca președintele de republică care se credea îndreptățit a fi.

Diplomații sunt felicitați public de șefii diplomației naționale iar nu de ambasadori. Aceștia o pot face doar la analizele interne nepublice cu personalul ambasadei.

Ce valoare are aprecierea ca eficientă a muncii diplomaților de către un ambasador pe care Parlamentul țării sale îl vrea rechemat acasă tocmai ca ineficient? 

Depre ce „reprezentare demnă a României în SUA și în lume” vorbește ambasadorul Maior, cel care care susține mitului caracterului excepțional al corupției românilor și legitimează prin asta amestecul extern cel mai ofensator în chestiuni care țin de suveranitatea României, cum ar fi organizarea justiției și politica penală a statului?

La care Românie și la care SUA se referă? Probabil la „statul paralel” român și la „statul subteran” american al cărui ambasador și respectiv pe lângă care ambasador este; ca și Hans Klemm. Că despre reprezentarea „în lume”, asta chiar depășește competențele unui diplomat român acreditat la Washington. Numai dacă nu cumva, locuind vremelnic în capitala unei puteri globale, un ambasador minor nu se consideră ambasador global.

Cu certitudine a sosit timpul ca asemenea confuzii dăunătoare să fie risipite prin aducerea lui George Maior de pe malurile Potomacului pe cele ale Dâmboviței. Se pare că ministrul Meleșcanu i-a permis să își aleagă momentul demisiei. Simțind probabil că, după atâtea trădări, acest moment, mereu amânat, ar putea să se întâlnească cu cel al demiterii, a decis să facă publică narcisista sa autoevaluare.  

Un punct de vedere care s-a dorit a fi o punere la punct. Ceea ce a ieșit este un text atât de trist încât pare un testament. Și atât de lipsit de bună cuviință critică încât aduce a necrolog.

Sursa: QMagazine.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.