Reteaua Corect

7 ZILE ÎN ROMÂNIA - unde nu doare prostia

Scris de newsreporter in 24 septembrie 2022 la 10:36, in Politics. 392 vizualizari Intra in discutie Tagurigranite, iohannis, marga, PNL, românia, sua, ucraina shortlinkhttp://crct.ro/nAd4

Duminică au făcut valuri declarațiile lui Andrei Marga: „Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei - Transcarpatia, Poloniei - Galiția, Romaniei - Bucovina și Rusiei - Donbas și Crimeea”. Criticii l-au acuzat că preia narativul putinist în domeniu. Discuția e lungă și complicată, iar democratic vorbind, oricine are dreptul să spună orice prostie.

Însă ce m-a surprins este utilizarea improprie a teoriei americane privind „realismul politic”, pe care, de altfel, o împărtășesc. Aceasta presupune să operezi cu realitățile, pentru a găsi soluții de echilibru în relațiile internaționale. Însă nu vorbește despre încălcarea dreptului international, nici nu cauționează crime de război, precum cele din Ucraina. Mai mult, modificarea actualelor granițe ale țării vecine ar însemna încă un precedent extrem de periculos pentru Europa, măcinată de diverse inițiative secesioniste și unde elementul etnic a generat în istorie nenumărate războaie. Știm cu toții cum a trasat Stalin granițe în interiorul URSS, pentru a controla populații din vastele teritorii, în mod diferit față de principiul națiunilor consfințit în Congresul de pace de la Paris de după Primul Război Mondial. Iar de aici și până la anularea stabilității pe continent prin validarea unor ipoteze atât de periculoase e cale lungă.
Luni s-a remarcat și celebrul entertainer al USR, Iulian Bulai: „Este înfiorător faptul că un fost politician de top din PNL poate adopta un asemena discurs.” Probabil că acesta era mic pe vremea când Andrei Marga era un politician de top al PNȚCD, partid unde s-a consacrat în anii `90, motiv pentru care putem pune vehemența declarației și pe seama tinereții și lipsei de experiență. În fine, surse din PNL au anunțat că Generalul Ciucă ar fi cerut ca responsabilii cu scandările orale la adresa PSD să fie trași la răspundere. E greu de crezut că șefa tineretului liberal va putea sancționa pe autori, când aceștia vor invoca izvorul de drept al discursul prezidențial de la chiar Consiliul Național al PNL din august 2018: „au început acțiuni de neimaginat, persoane care îndrăznesc, atenție, să-și expună public opinia anti-PSD sunt luați în plină zi de poliție” spunea atunci, ferm, marele inamic al PE SE DE.
Marți surse de presă au vehiculat ideea conform căreia liderii naționali ai PNL ar fi cerut conducerii bucureștene retragerea sprijinului politic pentru Nicușor Dan. Decizia ar fi pripită, zic. Mai ales în prag de iarnă, și la doar o săptămână la de aniversarea de 2 ani a victoriei din 2020. 2 ani de performanțe fără egal, resimțite de credulii care au ștampilat pătratul cu nume de copil mic, dicție de copil și mai mic și gândire de sugar. În plus, ar fi păcat ca „urmașii Brătienilor” să nu continue buna cooperare cu USR, măcar dacă ne gândim la beizadelele fostei Securități, care conduc cele două partide „dreptace”.
Miercuri, s-a remarcat din nou Prefectul Capitalei. Acesta pare să-și asumat rolul de ultimă redută care încearcă să oprească haosul provocat în București de aleșii alianței PNL-USR, care beneficiază în mod evident de ignoranța/protecția statului (de drept) eșuat, definit ca atare de președintelui dumneavoastră. „Un proiect de consiliu local are valoarea unui act normativ, a unei legi. Hotărârea trebuie însă pusă în executare de către executiv, adică de către primar şi aparatul primăriei. Este o activitate la care primarul este obligat. Eu am atacat şi am dat termene, să pună în aplicare acele hotărâri, după care voi aplica amenzile prevăzute de lege” a spus Toni Greblă, cu referire la abuzurile formei de viață de sectorul 1, devenit lada de gunoi menajer, rezervația de șobolani și colecția de nenorociri ale Bucureștiului.
Joi, voci tendențioase din Sindicatul Europol au acuzat ministerul condus de eruditul „Dorel  de la Interne” că ar fi organizat o licitație cu dedicație, în valoare de 20 de milioane de euro. Zic acești rusofili putiniști - altfel nu-mi explic alegațiile la adresa celui mai votat  și mai prolific jucător de golf din România - că doar modele BMW s-ar fi putut califica după criteriile stabilite în caietul de sarcini. Mai mult, „o anumită parte a presei” suspectează că ar fi o legătură între atribuirea contractului și presupusa prietenie a președintelui dumneavoastră cu patronul firmei importatorului. Toate acestea sunt, în mod evident, atacuri neîntemeiate, ghidate cel mai probabil de forțe oculte și destabilizatoare. Însă adevărata știre mi s-a părut a fi presupunerea că marele schior și tenisman ar avea prieteni. Alții decât părinții plătitori de meditații, desigur.
Vineri, aflat în delegație cu serviciul în SUA, Klaus Iohannis i-a liniștit pe compatrioții cu mai puține concedii cu privire la viitor: „Românii și Guvernul României nu stau degeaba, se implică, muncesc. România merge bine. Economia crește. Este o veste foarte pozitivă.” Această din urmă propoziția m-a condus la o introspecție: oare dacă l-aș medita la gramatică, aș putea să-mi iau 6 case? Și dacă da, pentru ce PEROADĂ ar trebui să-l meditez? În fine, tot vineri s-a lansat o carte mult așteptată, volumul de memorii al unui vechi și autentic liberal, fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu. Sala evenimentului a fost plină de vechi membri PNL, din vremea când acest partid nu devenise urmașul direct al FSN și nici nu era batalionul de argați ai vreunui vremelnic locatar de la Cotroceni.

de Bogdan-Ion Jelea, analist politic

Sursa: Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.