Reteaua Corect

7 ZILE ÎN ROMÂNIA – devastată de facturi, incompetență și analfabetism

Scris de newsreporter in 19 februarie 2022 la 11:41, in Politics. 523 vizualizari Intra in discutie TaguriCatalin Predoiu, ccr, facturi, MUNGIU, PNL, românia, sua, USR shortlinkhttp://crct.ro/nzba

Duminică Ionuț Cristache și-a anunțat demisia de la TVR, după 5 ani în care a realizat emisiunea #România9, dintre care, în ultimii 2, acest format, singurul generator de audiențe relevante, a tot fost mutat de diversele conduceri, nemulțumite că gazda nu se aliniază slugărniciei oficiale. Probabil că, odată cu venirea ca director general al aplaudacului cătușelor și al isteriei idioților utili din Victoriei, inevitabila ruptură definitivă s-a produs.

O altă apariție interesantă a fost interviul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Cu obișnuita acuratețe, acesta a ridicat problema „activismului” magistraților – în fond, o aliniere ideologică a unora dintre procurori la #rezistența tefelistă și la experimentele cătușelor televizate din ultimii aproape 15 ani. În timp ce majoritatea dosarelor de mare corupție, prost instrumentate, s-au soldat în instanțe cu achitări celebre, crima organizată, traficul de persoane și evaziunea fiscală de anvergură continuă să rămână o vulnerabilitate majoră la adresa siguranței naționale, în paralel cu scăderea încrederii societății în justiție. Lucrurile se vor schimba doar atunci când elita politică va agrea consensual că scopul activității judiciare nu este eliminarea competitorilor politici și asigurarea propriei protecții, iar obiectivul principal în zona economică va deveni recuperarea prejudiciilor.

Luni 
au apărut știrile privind plecările din USR, după comedioara demisiei de săptămâna trecută. Dincolo de ridicolul formațiunii care pare a se autosabota zilnic, faptul că apetitul electoral al urbanului mare scade pentru „oamenii noi” deschide oportunități de afirmare pentru alte eventuale structuri politice de pe același filon. Încă de sâmbătă, Alina Mungiu făcuse o radiografie partidului, de unde reieșea „alinierea” progresiștilor la metodele pe care deunăzi la critica la vechile partide, precum și tentative USR de a lua locul PNL „pe dreapta”. În realitate, România are cvasi-exclusiv doar partide de dreapta. Raportat la marxism, nimeni nu pune la îndoială sfințenia proprietății, de unde și dificultatea de a denumi pe cineva neo-marxist. Economico-social doar PSD promovează, ce-i drept, solidaritatea, alături de măsuri de incluziune, însă pe axa valorilor este conservator, ca și PNL și AUR. Stângismul USR transpare la liderii săi anti-clericali, seculariști și deconstructiviști, critici ai familiei, însă nu integral și în rândurile votanților săi, atâția câți mai sunt. Tocmai de aici și inexistența politicilor publice din perioada de guvernare: reprezentând o pătură socială aspirațional de medie (middleclass wannabes), presupus mai educată (desi educația înseamnă integrare socială și gândire critică), demnitarii USR disprețuiesc pe săraci, dar nu luptă cu sărăcia. Ziua de luni se încheie pe un ton vesel: președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, Pavel Popescu (rog nu râdeți! Liniște în sală!), a făcut o vizită la MApN, unde s-a întâlnit cu ministrul, cu șeful Statului Major și alți generali. Ce impresie și-or fi făcut militarii văzând dubioasa alcătuire, nu știm. Dar sigur s-au simțit bine reprezentați de amicul intim al lui Superman, venit în vizită doar cu rucsac, fără trotinetă.

Marți s-a derulat încă un episod comic avându-l protagonist pe favoritul președintelui Iohannis. În eterna sa luptă de a fragiliza coaliția, acesta pare să fi refuzat initial să mai participe la ședințele acesteia. Nu că ar fi avut vreo contribuție la ele, însă nicio șansă nu trebuie ratată pentru a slăbi poziția premierului Ciucă. Mai cu seamă invocând așteptarea ca guvernul să livreze soluții la criza energetică pe care a facilitat-o prin liberalizarea pieței. După ce bizara formă de viață a ignorat toate avertismentele privind explozia facturilor, vine cu ticăloasa ipocrizie de a cere soluții de la propriii colegi de partid, derobându-se de orice responsabilitate, politică sau instituțională. Sursele au anunțat că pușcăriașul din SUA s-ar fi înduplecat până la urmă, însă nemulțumirea venea și din faptul că premierul ar fi îndrăznit să convoace el însuși ședința. Probleme de școala generală. Sau de cea ajutătoare, analizând exprimarea domnului Cîțu. Însă tot marți, Curtea Constituțională a invalidat instituirea purtării măștii de protecție în aer liber de către Cabinetul Orban, în 2020. Sigur că masca este, probabil, cea mai eficientă măsură în controlul transmiterii virusului, însă neputința birocratică și incompetența administrativă ale „guvernului meu” sunt încă o dată demonstrate. Pentru că decizia CCR expune tocmai prostia dovedită la întocmirea documentelor și disprețul față de procedurile imperative în cadrul legiferării.

Miercuri Rusia nu a invadat Ucraina. În România însă, invadată de cretinismul celor aduși de Klaus Iohannis la putere în 2020, continuă să apară dovezi ale deciziilor cel puțin discutabile privind PNRR-ul compus și „negociat” de Cristian Ghinea. Cu obrăznicia-i specifică, menită să ascundă incompetența și abuzul, acesta i-a răspuns profesorului Rafila, care se declara nedumerit de alocările de 25 de milioane de euro pentru consultanța necesară unui proiect de 5 milioane de euro. În plus, niciun funcționar din minister pare să nu fi fost implicat în elaborarea propunerilor pe sănătate, de unde și aberațiile denunțate de Olguța Vasilescu, primarul Craiovei: același guvern „nășit” de șeful statului, condus formal de Florin Cîțu și compus din PNL și USR, ar fi cerut prin PNRR bani pentru 4 spitale în Timiș, dar niciunul în Oltenia. Asta în vreme ce „performanța” unora ca Fritz a devenit proverbială. Probabil a fost pedeapsa fixată pentru cetățenii unei întregi regiuni, care se încăpățânează să voteze majoritar cu PSD. Același Florin Cîțu ne-a comunicat senin că toată criza energetică este o lecție din care trebuie să învățăm. Ca și cum astfel de experimente criminale pentru omul obișnuit și pentru economie ar fi fost decise de altcineva. Mai grav este că actuala situație pare imposibil de rezolvat, câtă vreme producătorii români ar fi vândut în avans cel puțin cantitățile pe tot anul în curs, la prețuri mici, pentru a fi revândute populației și firmelor la prețuri uriașe. Halal liberalizare! Și tot din ciclul alianței PNL-USR, baletul continuă în cea mai grețoasă formă a sa: edilul unui sector devastat de propria incompetență, depășită probabil doar de isteria declarațiilor publice și de stridența unei limbi române aproximative, amenință niște consilieri PNL cu plângeri penale. Am fi crezut-o pe individă numai în cazul în care filiala condusă de beizadeaua Bancorex nu s-ar fi dovedit până acum o colecție de argați supuși mofturilor celei cu sacii de voturi, #noapteacahoții. După 18 luni, încă nu există vreo anchetă în cazul presupusei fraude electorale de la Sectorul 1, semn că „statul de drept” s-a lovit de impunitatea bizarei forme de viață.

Joi a fost o zi mai degrabă plictisitoare, înveselită însă de președintele celor 66% dintre românii prezenți la vot în 2019, cu toții experți în limba română, desigur. Doar nu întâmplător au sancționat sever greșelile de exprimare orală ale Vioricăi Dăncilă. Artizanul guvernelor Orban și Cîțu, ale căror nenorociri din domeniile sănătății, energiei și PNRRului au îngenunchiat definitiv România - l-am numit aici pe locatarul de la Cotroceni - a scris, având, deci, șansa de a se corecta: "Riscurile pentru securitatea europeană sunt înCĂ CRitice. Trebuie să continuăm coordonarea noastră (A CUI?) eficientă și să demonstrăm o unitate (NUMAI UNA?) în timpul acestei crize, care sporește securitatea întregii zone euro-atlantice (CRIZA SPORESTE SECURITATEA?)". Majusculele cacofoniei și întrebările dintre paranteze îmi aparțin. Dar povestea merge mai departe. Cică într-un alt mesaj, întâiul turist al țării a transmis "sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei". Nu i-o fi spus vreun consilier că suveranitatea și integritatea, fiind două, sunt ALE Ucrainei și nu A Ucrainei, acordul făcându-se cu obiectul posedat? Totodată, oare fracturile de logică din exprimarea prezidențială sunt rezultatul prieteniei și parteneriatului cu Florin Cîțu? Nu de alta, dar cele două somități ale gândirii par a avea în comun atât coerența, erudiția și elocința, cât mai ales dicția. Cicero i-ar invidia cu siguranță. Însă altceva mă frămăntă mai tare: dacă a devenit deja evident pentru toată lumea că inutilul a facut meditații la limba română cu doamna Anisie, întrebarea e dacă și respectiva presupusă profesoară de română o avea tot 6 case? Am zis CASE, nu CLASE, da? Nu de alta, dar dacă toți elevii dumneaei vorbesc și scriu la fel ca domnul Iohannis... Și apropo de Cîțu, cică sunt mulți "urmași ai Brătienilor" care l-ar vrea izgonit pe întârziat, însă nu pot din pricina lui Putin. Dispariția celui care a "salvat economia" (altor țări unde vindem noi energia ieftin, ca să o răscumpărăm scump) ar fi un șoc pentru situația din Ucraina, liderii lumii și Secretarul general al NATO declarându-se indignați de o asemenea ipoteză. Într-un astfel de scenariu însă, întrebarea tuturor e pe cine va unge fostul primar al Sibiului căpetenie peste supușii săi? Până acum pare să fi avut mână bună: Raluca Turcan, Ludovic Orban, Florin Cîțu. Este că stați ca pe ace? În fine, alți favoriți și aliați ai președintelui dumneavoastră au dat o știre demnă de un grup umoristic: cele mai triste figuri ale administrației ultimilor 32 de ani, Fritz și Armand, au anunțat pe facebook succesul unei întâlniri: "Cum am oprit risipa banului public și cum am restructurat primăriile pentru a deveni mai eficienți și mai transparenți. Ne-am împărtășit experiențele ca primari și am vorbit despre investiții în educație, energie verde, digitalizare și alte proiecte esențiale pentru comunitatea locală." Conjurația repetenților are planuri mari în adâncirea dezastrului edilitar. Delirul continuă. Sunați la 112!

Vineri părea o zi absolut plictisitoare, pâna la apariția disputelor privind colaborarea dintre AUR și PMP. Pe de o parte, Cristian Diaconescu, un mărunt și irelevant traseist din trena băsistă, speră să se mențină în fruntea unei structuri aflate în moarte clinică, oferindu-i pe căi neortodoxe statut parlamentar. Pe de alta, George Simion speră că freza pe spate și ochelarii celui care îl acuza deunăzi de extremism, îi va spăla imaginea afectată de acțiuni și declarații controversate. Lăsând ideologia deoparte - existentă la AUR, inexistentă la PMP - e greu de înțeles de ce liderul unui partid de 20% în sondaje și-ar lega de gât piatra de moară a imposturii aplaudacilor Elenei Udrea. De ce un partid populist aflat în elan, care promite oamenilor onestitate și onoare, s-ar alia cu o adunătură pe cât de imundă, pe atât de inutilă? Nici scenariul cu fostul candidat PSD la Primăria Capitalei propus candidat AUR-PMP la prezidențiale nu e fezabil: Diaconescu nu intră în turul doi nici dacă e candidat comun PSD-PNL, atât e de plictisitor, subțire și opac în mesaje. Totuși, seara se încheie magnific: aflăm că, într-un final, probabil de milă sau de rușinea lui, cum se spune, Klaus Iohannis a fost invitat la o convorbire telefonică inițiată de Joe Biden cu mai mulți lideri europeni. Dacă, prin absurd, se întâmpla să fie întrebat ceva, măcar aveam certitudinea că șeful statului eșuat vorbește engleza mult mai bine decât scrie românește. Comunicatul Administrației prezidențiale de după întâlnire a consfințit contribuția remarcabilă, salutară chiar,  a acestuia: „a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în aceste momente critice pentru întreaga comunitate euroatlantică ” (Aplauze!) Eh, da! Așa da! Aceste lucruri trebuiau spuse! Practic, i-a scos din bezna ignoranței, luminându-i cu înțelepciunea învățăturii sale. Sigur îl cheamă și data viitoare, după ce au aflat toate astea. Nu-mi dau seama cum s-au descurcat până acum fără asemenea sprijin... Iată ce înseamnă profunzimea ideilor, viziunea macro! O desfătare spirituală și mai multe nu!


CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII
: În opinia mea, principala știre locală de substanță a fost demontarea unui usual fakenews de către Biserica Ortodoxă. Aceasta a transmis un comunicat prin care explică exact ce taxe plătește, la fel ca în cazul oricărui alt cult religios recunoscut oficial. Sumele cele mai mari se achită, probabil, pe terenuri și clădiri, precum și pe salariile numerosului personal clerical. Iar cele comentate adesea de către progresiștii cu agenda ideologică deconstructivistă au același regim ca și în alte ONG-uri (din obiecte de cult și servicii religioase), mai cu seamă că acești bani merg spre opera social-filantropică și provin exclusiv din surse private

de Bogdan-Ion Jelea

Sursa: Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.