"Cerem colegilor nostri sa clarifice cat mai curand proiectul Legii educatiei, nu doua zile sau o luna. Ceea ce vrem sa spunem foarte clar este ca aceasta lege de care are nevoie Romania, nu UDMR. E vorba de o lege coerenta care daca nu intra in vigoare pana la sfarsitul anului, atunci nu vom putea incepe in sfarsit un an nou scolar conform cu toate prevederile acestei legi. Luni vom avea o discutie in coalitie sa vedem ce se poate face. Trebuie sa asteptam si decizia CCR. Daca exista vointa politica in cadrul coalitiei si daca functioneaza coalitia in Senat, chiar daca nu exista o majoritate in comisie, se poate merge in plen si acolo sa isi impuna vointa majoritatea. Daca nu, va trebui sa vedem cum mergem mai departe", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului, care a subliniat ca acest proiect de lege nu este unul al comunitatii maghiare, conform Realitatea.net.
Liderul Uniunii a insistat ca UDMR trebuie sa astepte motivarea Curtii Constitutionale privind decizia in cazul Legii Educatiei, care nu a putut fi aprobata prin asumarea raspunderii guvernamentale. Laszlo Borbely a evitat sa raspunda explicit daca se ia in calcul continuarea procedurii angajarii raspunderii pe Legea Educatiei.
"In 2005-2006, cand ne-am asumat unele legi, a mai fost un precedent cand era legea in Parlament si CCR nu a obiectat in ceea ce priveste conflictul intre cele doua institutii (...) Am verificat la deciziile precedente ale Curtii ca a mai existat decizie a Curtii, in anii trecuti, in ceea ce priveste alte asumari, care erau legi in Parlament si chiar daca au spus ca este un conflict intre doua institutii, nu au avut o pozitie in ceea ce priveste stoparea asumarii raspunderii", a fost singura argumentatie adusa de Borbely.
Dupa decizia CCR in cazul Legii Educatiei, UDMR a dat de inteles ca si-ar putea retrage sprijinul pentru PD-L, daca nu se va gasi o solutie pentru ca Legea Educatiei sa fie adoptata. Ministrul Mediului Laszlo Borbely a spus chiar ca o discutie pe tema Legii educatiei cu Opozitia ar fi utila, adaugand ca regreta lipsa de colaborare din Parlament.
"Consideram adoptarea urgenta a Legii Educatiei, implementarea reformei invatamantului, asigurarea invatamantului integral in limba materna ca o conditie fundamentala, fara de care nu putem continua colaborarea in guvernare", se arata intr-un comunicat al UDMR.
Presedintele UDMR, Marko Bela, declara, sambata, ca prin blocarea Legii Educatiei se pune in pericol continuarea reformei, dar si largirea drepturilor minoritatilor.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca angajarea raspunderii Guvernului Boc pe Legea Educatiei este neconstitutionala.
CCR fusese sesizata de presedintele Senatului privind existenta unui conflict constitutional intre Parlament si Guvern pe Legea Educatiei. Geoana afirma ca acest conflict a fost initiat in momentul in care Guvernul a decis sa retraga din Senat proiectul Legii Educatiei si sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru adoptarea acesteia.
(DMD)
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.