Reteaua Corect

Basescu: Si eu sunt foarte necajit de decizia CCR, nu doar UDMR

Scris de diana.diaconescu in 04 noiembrie 2010 la 16:35, in Intern, Politics. 24 vizualizari Intra in discutie TaguriBasescu, ccr, coalitie, guvern, lege educatie, opozitie, udmr shortlinkhttp://crct.ro/n5O1

Presedintele Traian Basescu a declarat astazi, la RRA, ca, in opinia sa, exista dorinta la partidele din Coalitie sa isi asume responsabilitatea guvernarii. Basescu a adaugat, de asemenea, ca principala problema este disciplina de partid si ca, in cazul in care partidele de la Putere nu isi asuma progamul, trebuie cautat un premier care sa isi asume redresarea Romaniei. Basescu a discutat si despre decizia de miercuri a CCR in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, si despre angajamentele luate de Romania in cadrul acordului cu FMI. Declaratiile lui Basescu vin dupa intalnirea pe care a avut-o cu premierul Emil Boc si vicepremierul Marko Bela.

Traian Basescu (foto: presidency.ro) Traian Basescu (foto: presidency.ro)

Presedintele a inceput prin a explica faptul ca discutia avuta cu premierul Emil Boc si cu vicepremierul Marko Bela "face parte din dialogul cu Guvernul". "Decizia, dupa parerea mea, inca neclara a CCR a produs o oarecare emotie. Dar astept sa vad motivatia CCR. Aprecierea de conflict intre puterile statului are o oarecare explicatie plecand de la premisa ca s-au depus numeroase amendamente de un an de cand se afla in Parlament si probabil Guvernul a tinut sau nu cont de ele, probabil aici e zona de conflict intre puterile statului", a spus Basescu.

Basescu a mai spus ca "doar aparent" UDMR e cel mai suparat dupa decizia CCR, deoarece si el este "foarte necajit" si "dezamagit" ca actul normativ este tergiversat.

"Doar aparent UDMR e cel mai suparat. Si eu sunt foarte necajit ca se tergiverseaza situatia. Sunt cel putin la fel de dezamagit ca aceasta lege este tergiversata", a spus presedintele, precizand ca in lipsa acestei legi se perpetueaza clientelismul, iar universitatile sunt "fabrici de diplome".

Decizia CCR este un test pentru Coalitie

Seful statului a adaugat ca nu poate spune care e solutia in urma deciziei de ieri a CCR dar a admis ca acest lucru a produs probleme in Coalitie. "Temperatura este un pic crescuta in Coalitie. Eu cred ca acesta este si un test pentru soliditatea Coalitiei" a spus Basescu.
 
"E si un test al coalitiei aceasta intamplare. Nu se poate reprosa nici presedintelui, nici PDL, nici UDMR, nici independentilor, nici minoritatilor ca au generat aceasta situatie. Cred ca e un test puternic pentru soliditatea coalitiei. (...) Daca vreti o parere personala, coalitia va trece acest test. In orice conditii", a adaugat Traian Basescu.

Seful statului a mai atras atentia ca din moment ce Parlamentul a aprobat procedura de continuare a angajarii raspunderii, practic si-a anulat sesizarea de conflict intre puterile statului.

"As spune ca si aici poate fi constatat un conflict, desi de data aceasta Legea este a Guvernului, nu e o initiativa a Parlamentului, este a Guvernului, ar fi Guvernul in conflict cu el insusi, doar faptul ca nu a acceptat toate amendamentele nu stiu daca justifica o ideea de conflict intre puterile statului. Dar acelasi Parlament care a facut sesizarea, dupa ce a facut sesizarea, a programat data si ora asumarii raspunderii de catre primul-ministru, deci acest moment este momentul in care Parlamentul insusi isi anuleaza solicitarea de conflict intre puterile statului atata timp cat a lasat procedura sa mearga. Si imi pun intrebarea cum poate fi oprita o procedura constitutionala in derulare", a explicat presedintele.

Problema principala la partidele puterii este disciplina

Traian Basescu a mai declarat, la RRA, ca, dupa discutiile avute marti cu reprezentantii partidelor de la Putere, este de parere ca aceastea sunt in continuare hotarate sa isi asume guvernarea si ca singurele probleme sunt legate de disciplina de partid. Pe de alta parte, Traian Basescu sustine ca, in cazul in care aceste partide nu sunt in stare sa duca aceasta responsabilitate, pot oricand sa treaca in Opozitie.

"Discutia pe care am avut-o cu partidele marti m-a dus la concluzia ca acestea sunt hotarate sa indeparteze problemele care intervin in functionarea Coalitiei. Aici au doua optiuni: sa-si serveasca tara sau, daca se considera incapabili sa-si serveasca tara intr-un moment dificil, sa treaca in opozitie. Vorbesc tot mai insistent despre acest lucru: nimeni nu e obligat sa stea la putere. Sunt partide din opozitie care vor sa vina la putere. Nu vor sa se manifeste ca partide aflate la putere, deci sa-si asume responsabilitatea exercitarii puterii intr-un moment de cumpana pentru Romania- pentru ca acum suntem la punctul la care iesim la lumina sau, in instabilitate politica o luam inapoi - daca nu pot sa-si asume scoaterea Romaniei la lumina din criza economica, sa treaca in opozitie", a spus seful statului .

Pe de alta parte, el a aratat ca nu are optiuni in opozitie pentru o alternativa la guvernare. "Nu exista in opozitie partide care sa vizeze un program de redresare a Romaniei, ci doar partide care vizeaza clisee demagogice de pacalire a populatiei- ca pot da, ca pot mari", a spus Basescu, araand insa ca in cazul in care partidele actuale nu isi asuma realizarea programului trebuie cautat un prim-ministru care sa isi asume un program in conformitate cu nevoile Romaniei, "un program cu care sa nu fie mintiti romanii", si trebuie format un nou guvern. Parerea mea este ca exista vointa la actuala majoritate sa realizeze reformele si sa implementeze programul convenit cu institutiile financiare internationale. Marea problema este disciplina parlamentara", a subliniat insa Traian Basescu.

 
Parlamentul sa isi asume responsabilitatea, in cazul ruperii acordului cu FMI

Presedintele Traian Basescu a subliniat, de asemenea, in interviul de la RRA, ca principala nevoie a Romaniei in prezent este stabilitatea politica. Basescu a adaugat ca, in cazul in care Parlamentul nu adopta cele trei legi cerute de FMI (cea a salarizarii unitare, cea a pensiilor si cea a bugetului pe 2011), acordul cu Fondul ar putea fi rupt si Legislativul ar trebui sa isi asume raspunderea.

"In momentul de fata, interesul national este sa avem stabilitate pentru a putea atrage urmatoarea transa a acordului cu FMI si BM. O nerespectare a acordului si ruperea acestuia ar insemna o deprecierii a increderii in Romania. In acest moment, mai toate legile importante depind de Parlament. Parlamentul trebuie sa treaca Legea pensiilor, cea a salariilor si cea a bugetului pe 2011. Trebuie sa mentinem acordul cu Fondul, pentru a ne creste credibilitatea. (...)  Daca Parlamentul blocheaza Legea pensiilor, cea a salariilor si cea a bugetului pe 2011, trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru situatia creata. Nu ne mai putem imprumuta la nesfarsit pentru a plati salarii si pensii." a declarat Traian Basescu.

Basescu: Retrimiterea Legii pensiilor la Parlament a fost o mana intinsa Opozitiei

Presedintele Traian Basescu spune ca gestul sau de a retrimite Parlamentului Legea pensiilor pentru ca aceasta sa fie revotata a fost o mana intinsa opozitiei care acum "nu ii mai da drumul", incercand, prin demagogie, sa mai adune voturi. Basescu a adaugat faptul ca, din experienta sa, acest lucru nu va ajuta partidele sa adune voturi, pentru ca romanii au inteles care e situatia tarii si vor fapte, nu vorbe.

"Am gasit o motivatie rezonabila pentru a intoarce Legea Pensiilor in Parlament  si pentru a crea conditii ca disputele politice pe mrginea acestei legi sa fie incheiate in Parlament. Gestul meu a fost tratat de opozitie cum vedeti: nici nu mai dau drumul legii, s-au asezat pe ea, nici nu a contat gestul. Eu aveam toate conditiile, inclusiv avizul de constitutionalitate din partea Curtii, puteam sa promulg legea.  A fost o mana intinsa Parlamentului si tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv opozitiei-practic le-am dat satisfactie in a avea legea revotata", a declarat presedintele.

Seful statului a subliniat ca nu se poate amesteca in negocierile din interiorul Parlamentului, asa cum ii cerea la un moment dat "tanarul Ponta". "Nu pot sa negociez intre grupurile parlamentare, sunt create mecanismele ca grupurile sa-si rezolve problemele. Ce a tinut de mine am facut si pe un subiect neconflictual, toate partidele au vrut ca femeile sa aiba ca varsta de pensionare 63, si nu 65 de ani. Am creat conditii pentru o discutie pe un teren care ar fi avut rolul de a le unifica punctele de vedere. Ei s-au facut ca nu au vazut asta pentru ca li se pare ca da bine in poza sa te certi si sa lupti impotriva intereselor Romaniei", a aratat Traian Basescu.

Presedintele sustine ca decizia prin care Parlamentul vrea sa modifice si alte articole ale Legii Pensiilor, in afara celui privind varsta de pensionare, este neconstitutionala.

"Legea a trecut, a fost intoarsa in Parlament pentru un singur articol, chiar CCR a avut hotarari prin care a spus ca atunci cand legea este intoarsa in Parlament pentru un articol este analizat doar acel articol. Demagogia i-a facut pe foarte multi parlamentari sa reia toata legea, sa puna amendamente pe fiecare articol. Este o actiune neconstitutionala, dar li se pare lor ca le aduce servicii. Din populism, din lipsa de responsabilitate cred ca pot aduna voturi", a aratat Basescu, asigurand ca nu in acest fel vor reusi parlamentarii sa adune voturi.

"Romanii au inceput sa inteleaga ca tara este intr-o situatie dificila si vor mai degraba actiune decat vorba degeaba, iar ceea ce eu am propus Parlamentului, ceea ce am propus si coalitiei in intalnirea de marti a fost: . Interesul este sa ne mentinem in acord cu Fondul, sa ne mentinem drumul de crestere a credibilitatii", a explicat Traian Basescu.

Pana in aprilie anul viitor, trebuie sa prezentam bugetul pe 2012

Presedintele a amintit, de asemenea, la RRA, faptul ca bugetul Romaniei pentru 2012 va fi verificat la Bruxelles si a adaugat ca, in opinia sa, Guvernul va fi pregatit pentru acest test. Pe de alta parte, seful statului recunoaste ca datoriile Romaniei vor crea unele dificultati anul viitor.

"Pana in aprilie 2011, Romania trebuie sa prezinte proiectul de buget pentru 2012. Bugetul trebuie sa fie consecvent pactului de stabilitate si crestere. Bugetul va fi verificat la Bruxelles, pe criterii similare cu cele ale FMI. Sunt convins ca Guvernul va putea prezenta documentele la timp. Romania are de platit anul acesta peste doua milioane de euro, iar pentru 2011 vorm avea de rambursat 1,6 miliarde, datorie externa, serviciul datoriei interne si externe este 1,9 miliarde de euro. Deci avem de platit circa patru miliarde de euro in 2011. Sigur ca acest lucru va crea unele dificultati, dar cu acesti bani am platit la timp pensiile si salariile", a explicat seful statului.

Basescu: Nu putem continua sa aruncam bani in gaura neagra din sanatate

Traian Basescu a  mai declarat ca Guvernul nu va mai plati arieratele aferente Sanatatii pana cand sistemul nu este reformat, aratand ca nu se pot arunca in continuare bani "in aceasta gaura neagra care este sanatatea" in timp ce sunt sacrificate subventiile la agricultura.

"Dupa ce Guvernul a platit doua miliarde din trei, in doua saptamani au mai aparut arierate in valoare de 1,2 miliarde si Fondul a solicitat cu prioritate plata acestor arierate, lucru pe care si eu si Guvernul l-am refuzat. Nu puteam pune problema sa continuam sa aruncam bani in aceasta gaura neagra care este sanatatea fara sa stim pe ce in timp ce sacrifcam subventiile la agricultura. Guvernul nu va mai plati din bugetul de stat pana cand nu se produce un proces de restructurare a spitalelor, pana cand nu inchidem gaurile acestea uriase prin care se scurg bani fara a creste calitatea actului medical. Atat Guvernul, in ansamblul sau, cat si Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Sanatate au la dispozitie Raportul Comisiei prezidentiale pentru sanatate, raport facut de oameni neangajati politic care le da solutii. Ce le cer eu este sa urmeze solutiile raportului", a spus Traian Basescu la postul public de radio.

Seful statului a aratat ca sunt deschise mai multe spitale decat trebuie, iar din unele dintre acestea nu exista nicio sansa sa iesi insanatosit. In plus, sustine Basescu, Romania este tara cu cele mai multe paturi la mia de locuitori din Europa.

Seful statului a aratat ca prin scrisoarea de intentie cu FMI, Romania cere o amanare a lichidarii arieratelor pentru ca nu a putut sa-si faca restructurarea de personal si a programelor de ajutoare sociale suficient de repede. "Din acest motiv, si prin actuala scrisoare se solicita o amanare a lichidarii arieratelor. Din ce am discutat cu Fondul si cu UE, se prefigureaza o amanare pana in luna aprilie. In mod categoric, banii pentru lichidarea arieratelor catre agentii economici trebuie sa fie in bugetul anului viitor", a afirmat presedintele.

 Politicienii tineri tuna ca nu vor imprumuturi, dar cer mariri de salarii

Presedintele Basescu a lansat un atac la adresa unor "politicieni tineri", acuzandu-i pe acesti ca desi nu vor ca Romania sa se imprumute, pe de alta parte, cer marirea salariilor si a ajutoarelor sociale. Basescu a reiterat faptul ca Romania nu are de unde sa mareasca salariile si pensiile atata timp cat nu este in stare sa produca atat cat cheltuieste.

"Politicienii tineri tuna impotriva imprumuturilor, dar in acelasi timp cer marirea salariilor. De unde parlamentarule, daca Romania nu produce atat cat are nevoie? Romania va avea nevoie, in continuare, sa imprumute. Guvernul Boc propune, sustinut de FMI, C.E. si BM, o reducere a cheltuielilor pentru a ne putea dezvolta. Suntem captivi neimpingerii Romaniei intr-un derapaj politic si economic", a declarat Traian Basescu.

Guvernul ar putea sa isi asume raspunderea si pe Legea salarizarii

Presedintele Traian Basescu a mai sustinut, in interviul de la RRA, ca Legea salarizarii unitare ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern.

"(Angajarea raspunderii pe Legea salarizarii unitare - n.r.)... este o optiune pentru ca contraoptiunea acestei solutii este suspendarea acordului cu Fondul, ceea ce ar fi un dezastru pentru Romania, din punct de vedere al crediblitatii", a spus presedintele.

Premierul Emil Boc a declarat marti, la finalul consultarilor de la Cotroceni, ca Legea salarizarii unitare ar putea fi adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern, dar a subliniat ca subiectul va fi discutat si decis in cadrul Coalitiei.

"Va fi o decizie pe care o vom lua in Coalitie, dar nu este exclusa o asemenea varianta", a fost raspunsul premierului intrebat fiind despre varianta angajarii raspunderii pentru Legea salarizarii unitare.

Inaintea interviului dat astazi la RRA, presedintele Traian Basescu discutat cu premierul Emil Boc si vicepremierul Marko Bela, in urma deciziei CCR de a declara neconstitutionala asumarea Guvernului pe Legea Educatiei. Basescu a mai fost si miercuri seara la sediul Guvernului pentru discutii cu Emil Boc. Traian Basescu a parasit sediul Guvernului la 13.10, dupa aproape doua ore de discutii.

Presa sustine ca Emil Boc ar fi dorit ieri sa-si dea demisia din functia de premier, in urma deciziei CCR, iar vicepremierul Marko Bela a sugerat ca UDMR ar putea iesi de la guvernare din cauza ne-adoptarii Legii Educatiei.

 

(DMD)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.