Reteaua Corect
Stelian Tanase

10 august 2018

Scris de Stelian Tanase in 13 decembrie 2019 la 11:45, in Politics. 166 vizualizari Intra in discutie Taguri10 august 2018, jandarmi, protest, PSD shortlinkhttp://crct.ro/nvpb

…este data la care opinia s-a întors definitiv împotriva PSD. Nu mai suntem in 1990, telefoanele portabile, televiziunile private au făcut ca imaginile oribile ale represiunii să ajunga peste tot.

Ca atare manipularea de la mineriada din 13-15 iunie 1990 nu a mai funcționat. Ce am spus atunci, pe 11 august 2018? Că Jandarmeria indrumată de cîțiva politicieni în frunte Liviu Dragnea & Carmen Dan au organizat o provocare pentru a putea recurge la violență. Acțiunea a fost minutios pregătită si executată. Nimic din ce s-a intimplat in piața Victoriei nu a fost spontan, iar pe liderii PSD implicati o să ii coste, și că din acea seară nimic nu va mai fi ca înainte. De unde stiam? Nu știam. Dar logica situatiei impunea o asemenea analiză. Liviu Dragnea se lăuda de multe ori că nimic nu mișca în PSD și la Guvern fara stirea lui și fără să fie inițiat de el. Un detaliu ca o bomba cu ceas care l-a dat de gol. Ere clar că o acțiune de o asemenea amploare si cu mare miza politică nu putea fi organizată și comandată de un subaltern, de un ministru oarecare, de vreun ofiter de jandarmi din provincie sau de un șef de filiala PSD. Vinovatul – intr-un partid atit de centralizat trebuia căutat exclusiv la vîrf.

Aseară ministrul de interne Vela a apărut la o emisiune teve, live, și a enuntat citeva concluzii parțiale asupra evenimentelor tragice din seara de 10 august 2018. Ele confirma presupunerile de atunci, ( nu am fost singurul comentator cu aceeasi părere) de atunci. Desecretatizarea dosarelor Jandarmeriei scoate la iveala ceea ce am bănuit – complicitatea unor politicieni (Vela nu a dat inca nume). Nu face nimic, il le-am dat deja, se poate prevala de asa-zisele „informaii apărute in presa”. Un nume intersant ar fi si VVDăncila care a fost la curent și a aprobat operatia. Povestea că nu se afla in țară e praf în ochi. Citez- „În ziua de 10 și 11 august, anumiți conducători din Jandarmerie au fost în relații directe cu politicieni, sfătuindu-se, corectându-se, inițiindu-se unele decizii, decizii care au dus la o complicitate politico-administrativă.”

Ca atare, ministrul promite destituirea unor comandanți. Cu cit mai sus si mai repede cu atit mai bine! Aici nu este vorba despre disciplina militara, ci executarea unor ordine aflate în afara cadrului legii. Vela puncteaza corect” – Democrația a avut de suferit în România (…) După o asemenea intervenție se pune problema dacă oamenii pot fi liberi să își exprime părerile fără să fie gazați, bătuți. (…)” In fine dosarele acelei seri pot fi citite. Lucrurile, sper, se vor clarifica. Afacerea asta se va inchide numai dupa cei responsabili vor fi judecați de tribunale militare, iar pentru politicieni de tribunale civile. Pedepsele trebuie să fie exemplare, măcar pentru motivul că agresar sălbatic oameni nevinovați. Si in plus pentru că au terfelit imaginea României și au intors-o cu aproape 30 de ani inap0i, la anul mineriadei. Dacă nimeni nu este mai presus de lege, așa cum prevede Constituția, presupun că nici politicienii si jandarmii nu sunt.

O afacere murdară!!! Evenimentul reprezintă esența guvernării PSD dintre 2016/2019. E tot ce va rămîne in memoria colectivă și în cărțile de istorie. Mai rețin că ne-a trecut glonțul pe la ureche. Cineva a vrut ca România să ia infățisarea Rusiei lui Putin, Belarus-ului lui Lukasenko, Turciei lui Erdogan. A incercat în 10 august 2018 – in disperare de cauză – o lovitură de forță. A vrut să rupă coloana vertebrala a societații civile românești si a instituțiilor care mai rezistau asaltului autoritarist dat de Dragnea&Co sustinut trup si suflet de Tăriceanu&ALDE. Pentru asta se cere un mare proces cu toți responsabili în boxă. Ar fi o perfectă lecție pentru lumea românească încă vulnerabila – cum se vede – cînd vine vorba despre valorile democratice. Aude cineva un zăngănit de cătușe? Ar fi cazul! Acesra este examenul pe care justiția românească a anilor 2020-2025 il va da – cu succes sau nu. Se poate musamaliza povestea, cum inclin să cred că se va intimpla, dar ar fi foarte toxic pentru puținul nostru exercițiu democratic. Ar fi ce a fost cazul Dreyfuss pentru Franta cu peste un secol in urma – episod care a intemeiat Franta democratică și modernă.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.