Reteaua Corect

SUA, mesaj clar pentru pieţele emergente

America şi-a încurajat cândva partenerii comercial să-şi bazeze dezvoltarea pe exporturi. Judecând după ultimul raport al Trezoreriei americane, acest model nu va fi tolerat la nesfârşit, scrie Daniel Moss, editorialist Bloomberg, potrivit ZF.

În raportul său semianual privind politicile valutare ale parte­nerilor comerciali, Trezoreria nu a catalogat Taiwanul, Vietnamul şi Elveţia drept manipulatori mone­tari, în pofida întrunirii criteriilor. În vremuri normale, aceste ţări ar fi purtat această etichetă pentru faptul că-şi ţin în mod deliberat monedele la un nivel scăzut. În aceste vremuri însă, oficialii nu au putut determina dacă astfel de practici au fost utilizate pentru a căpăta un avantaj comercial sau pur şi simplu pentru susţinerea pieţelor şi îmblânzirea recesiunii.

O lege din 2015 a adăugat la criterii excedentul de cont curent şi excedentul comerţului bilateral. În acest fel, ţări ca Germania, Coreea de Sud, Italia, Singapore, Thailanda, Malaysia, Japonia şi India sunt puse sub observaţie.

Ultimele rapoarte ale Trezo­reriei au inclus o analiză a istoriei de dez­voltare pe ultimele câteva dece­nii a unor parteneri comerciali incluşi pe lista de observaţie. Acestea pot foarte uşor descrie modul în care economiile asiatice au trecut de sărăcie: atrăgând investiţii străine directe, dezvoltându-şi infra­struc­tura şi luând în vizor pieţele mari. Astfel, companiile multi­na­ţionale, multe din ele din SUA, au fost încurajate să-şi dezvolte o poziţie în regiune.

Pentru că aceste ţări erau atât de dependente de comerţ, cursurile valutare au devenit vitale pentru ele. Şi pentru că destinaţia ultimă a bunurilor lor erau rafturile din California sau fabricile din Vestul Mijlociu, oficialilor şi politicienilor le-a fost uşor să treacă cu vederea realitatea. Acest model s-a erodat, în opinia lui Moss.

Ce obţine America din efortul de a determina manipulatorii să se schimbe? Este puţin neclar. Această etichetă, dacă şi atunci când este pusă, nu implică sancţiuni imediate.

Legea cere ca Trezoreria să lucreze cu manipulatorii pentru soluţionarea problemei. Penalităţile, incluzând excluderea din contractele guvernamentale americane, ar putea fi aplicate după un an dacă eticheta nu este retrasă.

Neluând nicio măsură de această dată, Trezoreria americană riscă să încurajeze comportamentul pe care încearcă să-l schimbe.

Şi totuşi, în opinia editorialistului Bloomberg, Vietnamul şi alţi foşti manipulatori nu ar trebui să se considere scăpaţi. Dacă aceştia consideră că totul în SUA are legătură cu China, ultimele două rapoarte ale Trezoreriei sugerează altceva.

Adevăratul test va veni când perturbările provocate de Covid vor începe să se estompeze, scrie Daniel Moss.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.