Reteaua Corect

Vloggeri din România care fac educație pentru tineri

Scris de newsreporter in 05 noiembrie 2019 la 12:08, in Lifestyle. 201 vizualizari Intra in discutie Tagurieducatie, românia, vlogger shortlinkhttp://crct.ro/nve6

Deși mulți cred că vloggingul înseamnă doar entertainment, lucrurile nu stau chiar așa. Pe foarte multe dintre conturile de Youtube din România se face și educație pentru tineri. Am făcut o trecere în revistă a câtorva dintre vloggerii cei mai relevanți din acest punct de vedere, scrie Hotnews.ro.

Când vine vorba de vlogging, ca-n viață, lucrurile care atrag atenția sunt cele duse la extrem. Sinucigași filmați în pădure, oameni care ling cactuși sau mănâncă scorțișoară. Și e cumva firesc și evident, chiloțăreala e cea care vinde cel mai bine.

Dar există în vlogging și cealaltă latură: educația. Sunt creatori de conținut care doar asta fac sau, din când în când, au câte un video pe-o temă importantă și pe care audiența nu o stăpânește foarte bine. Iar publicul poate rămâne un pic mai informat la final.

Poate că-n educație nu-s bani și nu e greu de înțeles de ce. Un sondaj publicat în urmă cu trei ani a arătat că tinerii - elevi, studenți sau absolvenți de facultate - vor lecții despre dezvoltare personală și educație socială, sfaturi de educație sexuală și de educație financiară. Asta în top trei subiecte pe care le-ar vrea, dar la școală nu le-au fost predate.

Să zicem că nu-i bine să întrebi oamenii, când ai o listă predefinită, că vor alege mereu cultură, educație, spirit civic, practic activități din sferele înalte. Ține minte sondajul respectiv, că în Statele Unite ale Americii am mai găsit unul. Conform acestuia, generația Z, adică cea care va lua decizii în cam cinci ani, preferă YouTube și Netflix. Consumul de televiziune e la 12% pentru aceștia.

Astfel, dacă YouTube și Netflix sunt sursele lor de informare, de ce n-ar avea acolo conținut educativ? Ambele platforme au tras în direcția asta, dar mai important mi se pare că există canale care furnizează conținut educativ. Da, chiar și în România sau create de români. Așa că i-am căutat.

Oameni care țin canale pe YouTube din care să înveți și tu câte ceva

Andrei Terbea e probabil canalul care se remarcă cel mai bine. Am scris de el la începutul acestei serii, pentru că e deja într-o ligă aparte: top 10 și are peste două milioane de abonați. El se bazează pe două elemente importante ca să-și țină abonații aproape și ca să câștige unii noi. Videourile sale sunt animații, la care probabil muncește mult, iar prezentarea este în engleză.

Totodată, în clipuri are și un personaj - pe el - ca să vorbească despre subiect. Unele dintre teme sunt de ordin general, pe când altele sunt ceva mai nișate, cum ar fi invidia din online și ceartă între alți doi vloggeri. Îți las mai jos un video de văzut indiferent de ce vârstă ai.

Atentie, Cad Mere! e un nume care nu te duce cu gândul la nimic. Sau poate la Newton, gravitație și fizică de-acum 600 de ani, cine știe. În orice caz, este cu explicații și acest canal de YouTube. Am căutat ca să văd care-i scopul lui și, ei bine, dacă te-ai gândit la Newton și măr, aia-i legătura. Alex Cozma, care pune și voce clipurilor, vrea să explice viața și lumea într-un mod amuzant și interesant. Și cu aproape 880 mii de abonați, cred că a reușit. De la lucruri uimitoare despre Chuck Norris până la viața pe Marte, acoperă o gamă variată de subiecte. Ca să fiu pe moda trapului, am ales videoul despre Gucci de la el din listă.

Masinistul e un canal de YouTube cum nici emisiuni TV nu vezi. De unde într-o vreme o anumită emisiune TV despre mașini miza pe picioarele infinite ale prezentatoarei, Alin Alexandru Ionescu mizează pe faptul divers din industria auto, pe interviuri cu oameni care au mașini spectaculoase sau pe testarea și prezentarea unora noi. Nu-i un canal foarte mare, la aproape 39 mii de abonați, dar e unul dintre (dacă nu singurul) cele mai bune despre mașini și Dacia. Mai jos poți vedea povestea Daciei 2000, limuzina prezidențială de pe vremea lui Ceaușescu.

Jimmy Hex a intrat pe YouTube în iunie 2016 și, în trei ani, a ajuns să fie un canal cu peste 820 mii de abonați și o abordare un pic altfel a lucrurilor de tipul „știai că… ?”. Jimmy Hex publică săptămânal ceva nou și abordează cam orice subiect care te-ar scoate dintr-o discuție banală și plictisitoare la bere: de ce chelesc bărbații? unde se duc țânțarii iarna? sau cele mai mici țări din lume. Canalul s-a dus un pic și în zona de travel. Poți afla, de exemplu, de ce aruncăm monede în fântâni, iar dacă ai trecut vreodată prin Roma știi că cineva tot te-a rugat să arunci o monedă în Fontana di Trevi. Uite un exemplu:

Fizica cu Cristan Presură e, ei bine, te-ai prins din nume despre ce este acest canal. Cristian Presură e fizician și, de ceva timp, vlogger. Dar a avut tracțiune mai mare anul acesta, când a vorbit despre Pământul plat, a încercat să facă lumină cu fapte din fizică și a avut câteva interviuri.

Sigur, poți spune că n-are cea mai bună dicție, cele mai frumoase prezentări și nu-i chiar un vlogger de succes. Dar tot știe mai multă fizică decât mulți dintre noi la un loc și ne poate da câteva răspunsuri. Uite, că tot se discută acum despre computerul cuantic de la Google, el a explicat de ce tot caută companiile să facă așa ceva și ce înseamnă supremația cuantică.

Continuarea și video pe Hotnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.