Reteaua Corect

Parcul National Muntii Rodnei ar putea face parte din patrimoniul mondial pentru natura

Scris de C S in 22 decembrie 2010 la 20:34, in Travel. 389 vizualizari Intra in discutie Tagurinatura, parc national, parcul national muntii rodnei, PATRIMONIU shortlinkhttp://crct.ro/n9QO

Frumusetea si unicitatea celei mai intinse arii protejate din nordul Carpatilor Orientali, Parcul National Muntii Rodnei, sunt pe cale sa fie recunoscute international. Mai exact, parcul ar putea face parte din patrimoniul mondial pentru natura, pentru ca are pe intreaga sa suprafata peste 30 de specii de flora si fauna care nu se gasesc in alte locuri din lume.

Lacul Lala Mare din Parcul National Retezat Lacul Lala Mare din Parcul National Retezat
Sursa imagine: Wikipedia

Presedintele Asociatiei Eco Rodna, Claudiu Iusan, a declarat miercuri ca acceptarea Parcului National Muntii Rodnei (PNMR) ca parte a patrimoniului universal pentru natura presupune un studiu complex pentru dovedirea faptului ca este un centru endemo-genetic la nivel mondial, informeaza Mediafax.

"Pentru ca PNMR sa devina sit din patrimoniul universal pentru natura trebuie sa existe un studiu complex din care sa reiasa ca este un centru endemo-genetic la nivel mondial, nu local. Acest studiu probabil ca il vom face, in viitor, cu niste parteneri. Niste specialisti vor veni si vor identifica cele 32-33 de specii endemice. Acel material va fi sustinut, la Paris, de un reprezentant al Romaniei si, pe baza analizei unui comitet international, se va da verdictul daca poate intra sau nu in lista respectiva", a spus Iusan.

Claudiu Iusan, manager in cadrul proiectului "Masuri de management conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei - sit Natura 2000", a mai precizat ca exista toate premisele pentru ca PNMR sa poata deveni sit din patrimoniul mondial.

"Momentan, lucram la biografia PNMR. Este un studiu complex. Va fi lansat in iunie 2011. Baza de date contine peste 7.000 de specii de flora si fauna. Acest lucru inseamna ca ne aflam pe primul loc in Romania in ceea ce priveste diversitatea speciilor. Nici Delta Dunarii, care este o arie protejata foarte mare, nu are decat 5.000 de specii, iar Retezatul are 5.000 de specii", a explicat Iusan.

El a adaugat ca, dat fiind faptul ca in PNMR au fost identificate atat de multe specii, zona ar avea sanse sa intre in patrimoniul mondial.

"In 1993 s-a facut primul demers pentru declararea Pietrosului Mare din Muntii Rodnei, a Rezervatiei Gemenele din Retezat si a Padurii Letea din Delta Dunarii ca potentiale situri ale patrimoniului universal pentru natura fiindca sunt o gramada de specii care se gasesc doar in aceste zone. in Muntii Rodnei sunt 32-33 de specii. Cu cat aceste zone au un grad de endemicitate mai ridicat cu atat se poate ajunge la declararea lor mai rapida ca facand parte din patrimoniul mondial", a spus Iusan.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.