Reteaua Corect

Trăsăturile psihologice ale adepților conspirației: machiavelism, narcisism, psihopatie, sadism.

Scris de newsreporter in 28 august 2021 la 11:02, in Lifestyle. 810 vizualizari Intra in discutie Taguriconspiratie, machiavelism, narcisism, psihopatie shortlinkhttp://crct.ro/nyl5

Persoanele predispuse să creadă și să răspândească teoriile conspirației ar putea suferi de anumite afecțiuni psihice care le determină să respingă adevăruri bazate pe dovezi și să își creeze propria realitate în care le sunt confirmate convingerile false, scrie csid.ro.

Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Personality and Individual Differences, machiavelismul, narcisismul, psihopatia și sadismul sunt trăsături frecvent întâlnite în rândul adepților conspirației.

Indivizii care posedă personalități reunite sub denumirea „Dark Tetrad” – concept care cuprinde machiavelismul, sadismul, narcisismul și psihopatia – sunt mai înclinați să creadă că moartea Prințesei Diana a fost „orchestrată” de familia regală britanică sau că aselezenizarea nu a avut niciodată loc ori că Pământul este plat.

De asemenea, sunt convinși că în Zona 51 (una dintre cele mai secrete baze ale Armatei Americane) există nave spațiale ale extratereștrilor și că vaccinurile sunt „arme ale Ocultei” menite să îmbolnăvească populația.

În termeni cât mai simpli, persoanele care împărtășesc astfel de trăsături psihologice sunt dezagreabile. Ele sunt mai predispuse să aibă credințe false și ciudate.

Simt că nu dețin controlul și că astfel, prin acuzarea corporațiilor, a guvernelor sau a persoanelor potente din punct de vedere financiar, pot să aibă un sens în viață, explică psihologul Cameron Kay.

În cadrul acestui studiu au fost înrolați aproximativ 500 de studenți din cadrul Universității Oregon (SUA), care au fost supuși, timp de o oră, mai multor teste psihologice, care au măsurat tendințele către conspirații și credințe false, senzația de lipsă de control asupra viitorului, nevoia de a ieși în evidență, încrederea sau neîncrederea în alte persoane, precum și empatia sau lipsa acesteia.

 

Analizând rezultatele obținute, psihologul a observat că ideația conspirativă este asociată cu machiavelism, sadism, narcisism și psihopatie.

Mulți dintre noi credem că persoanele care aderă la teoriile conspirației sunt pur și simplu needucate sau stupide. Însă lucrurile nu stau tocmai așa. Unele vor să socializeze, să se conecteze cu alte persoane, să le fie validate convingerile. Altele vor să profite de naivitatea celor care au încredere în ele.

Am vrut să văd care sunt resorturile mentale ale acestor persoane, ce stă în spatele acestor credințe și teorii ale conspirației. Odată aflate rădăcinile ce stau la baza teoriilor conspirației, putem găsi metode prin care să combatem dezinformarea și prin care îi putem ajuta pe acești oameni. Pentru că mulți au nevoie de ajutor de specialitate, explică psihologul.

Machiavelismul se manifestă prin manipulare și exploatare a altor persoane, lipsa moralității, insensibilitate, cruzime, interes exagerat față de propria persoană.

Narcisismul este caracterizat prin grandomanie, lipsă de empatie, vanitate, mândrie exagerată.

Psihopatia se manifestă prin impulsivitate, comportament antisocial, egoism exagerat, personalitate crudă și lipsită de empatie sau de remușcări față de alte persoane.

Sadismul este caracterizat de cruzime, comportament abuziv, perversiune care constă în obținerea plăcerii prin dominarea și crearea de suferință fizică sau morală unei persoane.

 

csid.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.