Reteaua Corect

Medic dermatolog român: Cum scapi de transpiraţia abundentă?

Scris de newsreporter in 29 iulie 2020 la 10:40, in Lifestyle. 611 vizualizari Intra in discutie Taguridermatolog, exces, Mihaela Leventer, transpiratie shortlinkhttp://crct.ro/nwru

Transpirăm zilnic 0,5 litri de sudoare: 99% apă şi doar un procent format din săruri minerale, uree, microfloră microbiană şi feromoni este responsabil de mirosul atât de caracteristic al transpiraţiei. Toată această compoziţie este secretată de cele 2-3 milioane de glande sudoripare distribuite pe toată suprafaţa corpului şi aflate sub controlul sistemului nervos simpatic. Palmele, tălpile şi axilele abundă în glande care produc transpiraţie, scrie CSID.ro.

Dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog, explică ce este transpiraţia, de ce transpirăm în exces, dar şi ce metode de tratament ne pot ajuta să scăpăm de această problemă. Dr. Mihaela Leventer este doctorul român care a realizat pentru prima dată tratamentul chirurgical de aspirare a glandelor sudoripare în hiperhidroză la noi în ţară, încă din anul 1998.

Ce este transpiraţia abundentă

Termenul medical al transpiraţiei excesive este hiperhidroza şi este un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, care provoacă o cantitate de sudoare peste limitele normale. Hiperhidroza poate să fie primară, când nu este provocată de o altă afecţiune sau este un efect secundar al unor medicamente. Poate să apară încă din timpul adolescenţei, cel mai frecvent pe palme, picioare sau la axile. Poate să fie secundară, ca urmare a unui tratament medicamentos sau în asociere cu altă afecţiune medicală. În acest caz apare la adulţi, pe zone mai întinse ale corpului sau chiar pe tot corpul.

De ce transpirăm în exces?

Mult timp s-a crezut că pacienţii cu hiperhidroză au o problemă endocrină, pulmonară sau chiar psihiatrică şi au fost purtaţi de la un medic la altul. Acum, se ştie că transpiraţia în exces este datorată semnalelor excesive care vin pe calea filetelor nervului simpatic, cel care controlează perioada activă a zilei. Pacienţii cu hiperhidroză transpiră ziua şi nu transpiră noaptea când dorm sau atunci când sunt liniştiţi sau se odihnesc.


“Glandele noastre sudoripare, distribuite pe toată suprafaţa pielii, constituie un adevărat sistem de răcire care ne ajută să ne adaptăm la temperatura ambiantă. În mod normal transpirăm mai mult la căldură, la efort, când facem sex, avem febră sau suntem bolnavi. În condiţii de stress broboanele de sudoare trădează concentrarea. Sunt totuşi oameni care transpiră mult peste normal, indiferent de aceste circumstanţe. Ei sunt pacienţii care suferă de hiperhidroză (transpiraţie excesivă) şi reprezintă 3% din populaţie”, Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

Cum scăpăm de transpiraţia în exces?

Transpiraţia excesivă a palmelor este tratată cu ajutorul unui medicament ce conţine toxină botulinică. Substanţa este injectată de un medic specialist autorizat după ce în prealabil s-a aplicat o anestezie locală cu cremă sau cu gheaţă. Fiecare centimetru pătrat necesită câte o înţepătură, medicamentul având capacitatea de a se distribui în jur şi de a bloca transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare. Hipersudoraţia se opreşte la 4-8 zile de la efectuarea tratamentului, iar palmele rămân uscate pentru o perioadă de 5-6 luni, după care tratamentul trebuie repetat.

Un alt tip de tratament pentru hiperhidroză este cel chirurgical. Operaţia se face în anestezie locală, cu instrumente speciale care chiuretează şi aspiră concomitent glandele sudoripare hipertrofice care se află sub piele, dar şi rădăcinile firelor de păr, zona rămânând netedă. Acest tip de tratament durează o oră. Pansamentele se păstrează doar câteva zile şi nu sunt cicatrici vizibile. Rezultatele se obţin imediat şi sunt permanente. Intervenţia nu are riscuri majore, iar scăderea sudoraţiei într-o singură zonă nu înseamnă retenţie de “toxine” în corp.

Ambele tratamente expuse mai sus sunt de lungă durată şi oferă pacientului stresat şi sătul de transpiraţie, ocazia să scape de ea fără niciun efect negativ. 

CSID.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.