Reteaua Corect

Băutură din ghindă, inventată de o româncă

O studentă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a inventat băutura din ghindă, care poate înlocui cafeaua, având gust şi o aromă similare, dar şi proprietăţi antioxidante, benefice organismului. Produsul este în proces de brevetare, scrie Gustarte.ro.

Sursa imagine: csid.ro

Ioana Cozma, studentă în anul IV în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehologia Alimentelor, a folosit pentru producerea noii băuturi ghindă din stejar roşu, recoltată toamna trecută.

„Eu nu sunt consumatoare de cafea şi ne-am gândit să obţinem o băutură similară cafelei, boabele acesteia fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obţinere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade şi măcinarea, care duce la obţinerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade, timp de 20 de minute, aceasta având un gust şi o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresor. Această băutură nu conţine cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăţi energizante, este bogată în vitamina A şi E, dar şi în antioxidanţi puternici”, spune Ioana Cozma, potrivit Mediafax.

Ioana Cozma lucrează la această invenţie din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licenţă.

„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr şi lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca şi se află în proces de brevetare”, afirmă studenta.

Vlad Mureşan, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea de a utiliza ghinda a venit în contextul creşterii populaţiei globului, astfel că se caută surse sustenabile, alternative, de materii prime.

„Ghinda este fructul stejarului şi se consumă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăţi antioxidante ridicate datorită conţinutului de polifenoli şi taninuri, compuşi benefici sănătăţii umane, iar băutura rezultată poate înlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc să aibă cafeină şi poate fi un tonifiant general al organismului. Ghinda este folosită la alimentaţia animalelor, se foloseşte şi la prepararea ceaiului dar noi, prin optimizarea operaţiei de prăjire şi infuzie a pudrei de ghindă, am reuşit să obţinem o băutură nouă, similară din punct de vedere senzorial cafelei”, explică Mureşan.

Acesta a menţionat că o astfel de băutură este mai ieftină decât cafeaua, ţinând cont de faptul că materia primă, adică ghinda, este locală.

„Obiectivul nostru nu este de a cerceta de dragul cercetării, dorim să realizăm un transfer tehnologic în piaţă şi în consum şi aşteptăm oferte de colaborare şi parteneriate. Ne propunem să arătăm că băutura este una sănătoasă, ghinda fiind cunoscută ca având efecte benefice asupra sănătăţii umane, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea anti-cancerigenă şi anti-îmbătrânire, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, infecţiile microbiene datorită conţinutului ridicat de compuşi fenolici, antioxidanţi. Cred că băutura noastră are potenţial”, conchide Vlad Mureşan. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.