Reteaua Corect

Financial Times: Creștinătatea se pregătește pentru primul Paște virtual

Scris de newsreporter in 10 aprilie 2020 la 11:38, in Lifestyle. 1502 vizualizari Intra in discutie Taguricreștinătate, financial times, FT, paște virtual shortlinkhttp://crct.ro/nvWC

În urmă cu doi ani, când părintele Marco Casella a primit prima sa parohie a decis să reinstaureze o tradiție care dispăruse de mult în micul oraș sicilian Mirabella Imbaccari. Preotul catolic, în vârstă de 32 de ani, a organizat o procesiune în Săptămâna Sfântă pentru a sărbători Paștele, cerând rezidenților să re-creeze ultimele momente din viața lui Isus, inclusiv răstignirea, care urma să fie organizată în piața principală a orașului. „Întreaga comunitate a fost implicată și a avut un rol foarte activ în această re-creere”, spune el. „Toți enoriașii mei au început să studieze Evangheliile, pentru a fi cât mai preciși în detalii- de la hainele pe care le-au purtat până la versetele pe care trebuiau să le recite”, scrie Hotnews.ro.

În acest an, când Italia și alte țări din Europa sunt în stare de blocaj, repetarea acestei experiență de către părintele Casella este imposibilă.
Bisericile din toată Italia vor fi închise pentru prima dată, același lucru petrecându-se și în alte țări. În Marea Britanie, Catedrala St Paul din Londra - despre care se crede că și-a închis ultima dată porțile de Paște atunci când trupele lui Oliver Cromwell au folosit-o drept grajd în secolul al XVII-lea- a anulat serviciile religioase din Săptămâna Sfântă.

Papa Francisc organizează mai multe evenimente în Săptămâna Sfântă însă doar online și la televizor, fără să se adreseze mulțimilor adunate în Piața Sf. Petru.
Preoții din Italia folosesc grupuri de WhatsApp pentru a rămâne în contact cu enoriașii lor. Unii trimit rugăciuni în variantă digitală sau fotografii cu Fecioara Maria.

Decizia de a-i ține pe credincioși departe de bisericile Italiei nu a fost însă acceptată de toți. Matteo Salvini, liderul partidului Ligii anti-migrație, a cerut săptămâna trecută ca bisericile să fie redeschise în toată țara de Paște, stârnind astfel mânia unor preoți și politicieni.

"Susțin solicitările celor care spun că ar trebui să poată intra în biserici - deși într-un mod organizat și păstrând distanța socială - pentru Slujba de Paște. Poate câte patru sau cinci", a spus Salvini.

Dino Pirri, un preot italian cu un număr ridicat de urmăritori a scris pe Twitter: „Dragă Salvini, astăzi bisericile sunt închise pentru că noi preoții respectăm legile țării noastre. Noi ne supunem episcopilor noștri, și nu dvs.”

Adversarii politici ai liderului Ligii s-au grăbit, de asemenea, să-l acuze de oportunism în apelul său pentru deschiderea bisericilor pentru Paști.

Papa Francisc însuși a spus că respectarea măsurilor de izolare a fost una importantă și că Sanctitatea Sa a continuat să lucreze în timpul crizei prin intermediul tehnologiei.
„Ne conformăm măsurilor ordonate de autoritățile sanitare”, a spus el într-un interviu acordat săptămâna aceasta. „Fiecare lucrează din biroul său sau din camera sa, folosind tehnologia. Toată lumea lucrează. . . Trăiesc asta ca un moment de mare incertitudine. Este timpul pentru a ne reinventa, pentru creativitate ”.
În orașele mici din Italia, preoții urmează exemplul Papei în încercarea de a găsi modalități alternative de a sărbători învierea lui Isus.

Părintele Casella din Sicilia spune că a binecuvântat și a dezinfectat crenguțele de palmier și le-a distribuit în cele șase supermarketuri din oraș, astfel încât oamenii să le poată lua și să le ducă acasă. De asemenea, părintele a folosit social media pentru a comunica în mod regulat cu enoriașii săi.

„Corul nostru parohial a înregistrat o melodie pe care am distribuit-o pe canalele noastre de Facebook și YouTube. Avem și alte proiecte multimedia în pregătire. Unul dintre enoriașii mei a scris și a înregistrat o rugăciune în dialectul nostru local pentru a fi distribuită pe social media. Și toate slujbele vor fi transmise online. ”, a adăugat el.
Deși primul Paște digital din Italia i-a menținut pe credincioși conectați cu Biserica în această perioadă de mare dificultate, niciun preot nu crede că social media și predicile transmise de la Papa pot înlocui participarea la o slujbă reală. O problemă particulară pentru catolici și anglicani este aceea dacă Sfânta Împărtășanie- luarea pâinii și a vinului întru comemorarea sacrificiului lui Hristos și un moment-cheie al slujbelor de Paște - poate fi celebrată cu adevărat și atunci când credincioșii nu participă în persoană.

„Există o mare dezbatere teologică printre creștini dacă se poate sărbători comuniunea sfântă de la distanță”, a declarat Charlie Thomson, vicar asociat la catedrala St Mark’s din sudul Londrei. „Unele grupuri rup pâinea și împărtășesc vinul prin Zoom"

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.