Reteaua Corect

Dureri toracice: Când e vorba de infarct sau nevralgie intercostală. Detaliile care fac diferența

Scris de newsreporter in 15 septembrie 2020 la 11:57, in Lifestyle. 867 vizualizari Intra in discutie TaguriDureri toracice, infarct, nevralgie intercostală shortlinkhttp://crct.ro/nwFr

Relativ frecvente, durerile resimţite la nivelul toracelui au cauze diverse, mai mult sau mai puţin grave. Ca să elimini îngrijorările, mergi la medic pentru investigaţii suplimentare, scrie exquis.ro.

Durerea poate să apară la nivel intratoracic, posibil în legătură cu o afecţiune cardiacă, sau extratoracic, în acest caz fiind pusă pe seama existenţei unui ulcer sau a unei colici, de exemplu.

Acest tip de durere poate să apară sub mai multe forme: ca o strângere, ca o arsură sau ca o crampă. Poate fi mai mult sau mai puţin intensă; uneori se instalează brusc, alteori, treptat. Sunt cazuri când acest simptom se intensifică în timpul unor acţiuni precum tuşitul, potrivit clicksanatate.ro.

De la infarct la nevralgie intercostală

Există numeroase cauze ale durerilor toracice:

  • Infarctul. În acest caz, disconfortul este resimţit în centrul pieptului, ca o apăsare sau gheară. Durerea poate iradia la nivelul spatelui sau braţelor, mai ales cel stâng.
  • Durerea toracică mai poate fi cauzată de angină sau pericardită (inflamarea tunicii care înconjoară inima);
  • Durerea poate proveni de la un traumatism la nivelul toracelui (fractură, entorsă sau contractură a muşchiului intercostal);
  • Artroza sau tasarea vertebrelor pusă pe seama osteoporozei
  • Costocondrita, o condiţie care determină inflamaţia cartilajelor şi a oaselor peretelui toracic. În acest caz, durerea este localizată într-un punct anume.
  • Durerea poate avea origine neurologică: nevralgie intercostală sau fibromialgie.
  • Unele boli ale organelor abdominale (stomac, ficat, pancreas) pot da dureri care iradiază în zona toracică.
  • Embolia pulmonară (blocarea unei artere pulmonare cu un cheag de sânge) se poate manifesta prin durere intensă în piept.
  • Bolile pulmonare sunt rar susceptibile a provoca dureri toracice. De pildă, în cazul afecţiunilor pulmonare cronice precum BPOC (bronhopneumopatie cronice obstructivă), apar mai ales problemele de respiraţie (respiraţie greoaie).
  • Hipertensiunea pulmonară (tensiunea arterială ridicată în arterele care transportă sângele la plămâni) se poate manifesta prin durere toracică.

Când trebuie să mergi la medic

O durere toracică persistentă necesită prezentare la medic. Pentru aflarea exactă a cauzei, medicul poate recomanda investigaţii medicale precum: electrocardiograma (EKG), radiografia toracică, tomografia computerizată, ecografia cardiacă, analize de sânge, testul de efort, angiografia.

Sună la urgenţe dacă tu sau o persoană din jur are o durere toracică apărută brusc, pentru că poate fi vorba despre infarct. Cu cât se acţionează mai repede, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.

BINE DE ŞTIUT

Durerile toracice pot să apară şi în timpul atacurilor de panică, alături de bătăi rapide ale inimii, respiraţie rapidă, ameţeli şi transpiraţii.

SFAT SPECIALIST Dr. Mihaela Codreşi medic specialist chirurgie toracică, Spitalul Clinic Sanador

Durerea toracică este cea mai comună cauză de prezentare la medic în Europa şi America de Nord. Multe afecţiuni produc durere toracică, de la cele non-grave până la cele care pun viaţa în pericol.

Cele mai frecvente cauze de durere toracică sunt reprezentate de: afecţiuni cardiace (infarct miocardic, angină pectorală, disecţia de aortă, pericardită), pleurale şi pulmonare (pneumothorax, pleurezie, embolie pulmonară, pneumonie, tumori); perete toracic (traumatisme, inflamaţii – costocondrite), infecţii – zona zoster, boli digestive (reflux gastro-esofagian, hernia hiatală).

Investigaţiile recomandate în cazul apariţiei durerii toracice sunt: analize de sânge (hemoleucogramă, teste inflamatorii, ionogramă, troponină, CK, CK-MB, D-Dimeri), EKG, radiografie cordiopulmonară, ecografie cardiacă, coronarografie, CT, RMN, endoscopie digestivă.

Exquis.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.