Reteaua Corect

"Disneyland pentru gastronomi" va fi inaugurat în curând la Bologna

Un uriaș parc tematic dedicat celebrării culturii gastronomice italiene, de la produsele recoltate în ferme și până la preparatele servite în farfuriile clienților din restaurante, își va deschide porțile săptămâna viitoare în apropiere de Bologna, cu obiectivul ambițios de a atrage peste 6 milioane de vizitatori în fiecare an, informează AFP, consultat de Agerpres.

Supranumit "Disneyland pentru gastronomi", parcul tematic Fico-Eataly World a fost imaginat de Oscar Farinetti, antreprenorul care a înființat Eataly, un lanț italian de magazine alimentare cu produse de calitate înaltă, care i-au sedus pe cumpărătorii din Italia dar și pe cei din New York, Dubai și din China. 

Întins pe o suprafață de 10 hectare, noul parc, care dorește să fie în același timp un centru de conferințe și de atracții turistice, va fi administrat de un parteneriat încheiat între Eataly și grupul de distribuție italian Coop.

A fost finanțat de un consorțiu de investitori privați și de colectivități locale din jurul Bolognei, un oraș celebru pentru gastronomia sa, dar adeseori uitat de către turiști. 

Fico, numele parcului, reprezintă un acronim pentru Fabbrica Italiana Contadina (uzină italiană țărănească). Este, de asemenea, termenul italian pentru "smochină", dar și un cuvânt folosit în limbajul familiar pentru a înlocui termenul american "cool". 

Acest dublu sens este în acord și cu viziunea lui Oscar Farinetti pentru un parc ce va permite vizitatorilor să participe la ateliere tematice, vizând subiecte care pot să varieze de la fotografia alimentară și până la procesul de preparare a înghețatei, trecând prin principiile de bază ale "vânătorii" de trufe. 

O cincime din parc, amenajat în fosta piață a producătorilor de fructe și legume din Bologna, este în aer liber și găzduiește prezentări diverse, ce includ peste 200 de animale și 2.000 de specii de plante.

6 milioane de vizitatori

"Educația este fundamentală în acest proiect. Însă este vorba și despre a te amuza, a mânca, a face cumpărături", a explicat Oscar Farinetti pentru AFP înainte de deschiderea oficială a parcului, ce va avea loc pe 15 noiembrie. 

Parcul vrea, de asemenea, să celebreze savoir-faire fermier și culinar care se ascunde în spatele multor produse gastronomice italiene și biodiversitatea unei țări care se întinde de la insulele mediteraneene din fața Africii și până la piscurile înzăpezite ale Alpilor.

Această diversitate se exprimă în noul parc prin intermediul a peste 40 de restaurante și la fel de multe expoziții didactice ale producătorilor de specialități culinare, precum o specialitate rară de carne de vită și bonboane cu cremă de lemn-dulce. 

Cu câteva zile înainte de inaugurare, Oscar Farinetti se declară prins între entuziasmul de a-și vedea visul devenind realitate și "o panică totală".

"E destul de normal pentru mine. Sunt îngrozit de ideea că oamenii nu vor fi la fel de numeroși pe cât ne așteptăm noi. Nu poți să nu intri în panică atunci când lansezi așa ceva", a explicat antreprenorul italian. 

Pentru directoarea parcului, Tiziana Primori, obiectivul declarat este acela de a ajunge la 6 milioane de vizitatori pe an în 2020: o treime ar putea veni din regiune, o treime din restul Italiei și ultima treime din străinătate.

Este însă oare realist acest obiectiv? "Nu, este utopic, dar toate proiectele în care am fost implicată au fost utopice. Lumea întreagă este realistă, eu prefer utopia. Nu știu dacă vom reuși, dar vom face tot ce putem pentru asta", a adăugat Oscar Farinetti.

"Interes pur și simplu nebunesc"

Acest optimism este stimulat și de succesul fenomenal pe care îl au cele mai multe dintre magazinele Eataly din lumea întreagă. 

"În acest moment, există un interes pur și simplu nebunesc față de gastronomia italiană în lumea întreagă, pentru paste, pentru pizza...", a spus inițiatorul proiectului.

După părerea lui, acest lucru se datorează parțial ușurinței cu care oamenii din lumea întreagă pot să prepare în locuințele lor mâncărurile gustate în Italia sau în restaurante italiene. 

"E suficient să cumperi o jumătate de kilogram de paste, puțin ulei de măsline extra-virgin și tomate San Marzano și puteți să mergeți acasă să preparați o mâncare pe care deja ați apreciat-o. Și este foarte lejeră și ușor de digerat", a adăugat omul de afaceri italian.

Zeci de antreprenori împărtășesc această viziune și participă la proiectul parcului gastronomic din Bologna. Printre ei se află și Antonio Capaldo, proprietarul companiei care produce vinurile Feudi San Gregorio. 

În parteneriat cu un comerciant de fructe de mare, el a înființat în parcul Fico-Eataly World un fast-food pe bază de pește, care va pune în valoare și vinurile sale, de obicei albe și acidulate.

"Cine și-ar fi imaginat că magazinul Eataly din New York ar vinde mai mult decât Apple Store? Există o mare sete de cultură italiană în lume, de aceea noi mizăm pe succesul acestui proiect", a adăugat Antonio Capaldo.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.