Reteaua Corect

De ce este microbiomul esențial pentru sănătate

Corpul nostru găzduiește trilioane de bacterii, viruși și ciuperci sau viețuitoare microscopice care sunt cunoscute în mod colectiv sub denumirea de microbiom. În timp ce unele bacterii sunt dăunătoare pentru organism (microbi patogeni), altele (microbii simbiotici) joacă un rol crucial pentru sistemul nostru imunitar și nu numai, relatează Ioanaberciu.ro.

Plecând de la viziunea hipocratică, “toate bolile pornesc din stomac”, deși studiile au demonstrat parțial această ipoteză, foarte multe afecțiuni pornesc din intestine. Astfel, prin adaptarea unui stil de viață sănătos, ne putem proteja de factorii care stau la baza unor afecțiuni precum obezitatea, bolile de inima, diabetul de tip 2, sindromul metabolic, Alzheimer-ului, depresia etc.

Cum influenteaza microbiomul starea de bine

Tipuri de microbi

Microbiomul este materialul genetic al tuturor microbilor care trăiesc pe și în interiorul corpului uman, astfel discutăm despre:

 • Bacterii
 • Ciuperci
 • Protozoare
 • Viruși

Majoritar, microbiomii se găsesc pe piele și în intestinul gros, însă nu au un rol de invadatori, ci mai degrabă de colonizatori benefici, după cum vom descoperi ulterior.

Importanța microbiomului pentru corpul uman și cum contribuie la starea de echilibru

Microbiomul este esențial pentru dezvoltarea umană, imunitatea și nutriție. Deși instinctiv asociem termenii precum “bacterie” sau “ciuperci” cu un lucru negativ, de fapt, nu toate aceste microorganisme sunt dăunătoare.

Microbiomul stimulează sistemul imunitar, descompune compușii alimentari potențial toxici și sintetizează anumite vitamine și aminoacizi, inclusiv vitaminele B și vitamina K.

Dacă ne gândim la microbiomul intestinal, atunci putem lua ca exemplu fibrele, care nu sunt ușor de digerat, ajungând astfel în intestinul gros. Mai departe, microbiota ajută la descompunerea acestor compuși cu enzimele lor. Procesul de fermentare al fibrelor nedigerabile generează producerea de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care pot fi utilizați de organism ca sursă de nutrienți.

Totodată, microbiota oferă protecție împotriva organismelor patogene care intră în organism, cum ar fi prin consumul de apă sau alimente contaminate.

Factori care dezechilibrează microbiota intestinală

Deși anterior menționam că microbiomul este benefic organismului nostru, totuși trebuie să avem în vedere că poate apărea un dezechilibru între microorganisme care cauzează diverse probleme pentru tractul nostru intestinal.

Dacă ne închipuim o balanță, pe fiecare taler se regăsesc atât bacterii protectoare, cât și bacterii dăunătoare. Cât timp balanța este în echilibru (eubioză), înseamnă că tractul gastro-intestinal funcționează corespunzător. În momentul în care unul dintre talere se mișcă, apare un dezechilibru al microbiotei. Acest dezechilibru poartă denumirea de disbioză.

Simptome ale disbiozei:

 • Oboseala cronică
 • Probleme digestive
 • Probleme la urinare
 • Reflux de acid sau arsuri la stomac
 • Infecții vaginale, rectale sau mâncărime
 • Intoleranță alimentară, gaze și balonare
 • Inflamație și dureri ale articulațiilor
 • Acnee, erupții cutanate și psoriazis
 • Probleme de concentrare
 • Anxietate sau depresie

Dacă microbiomul intestinal își pierde diversitatea de bacterii, iar organismul nostru este foarte mult timp în disbioză, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta o boală cronică precum:

 • Boala inflamatorie intestinală
 • Sindromul intestinului iritabil
 • Diabet
 • Obezitatea
 • Probleme cardiovasculare
 • Tulburări ale sistemului nervos central

Factorii care pot dezechilibra microbiota intestinală sunt:

1. Vârsta și modul de naștere

Cu microbiota ne naștem, procesul de colonizare intestinală microbiană începând încă din uter, din lichidul amniotic și placentă. Studiile au arătat că modul de naștere influențează dezvoltarea timpurie a microbiotei intestinale. Astfel, copiii născuți vaginal au microbiota intestinală primară dominată de Lactobacillus și Prevotella, derivată din microbiota vaginală a mamei, în timp ce nou-născuții prin cezariană își obțin microbiota intestinală din piele, ceea ce duce la dominația Streptococcus, Corynebacterium și Propionibacterium.

Microbiota primară evoluează în timp, iar în jurul vârstei de 3 ani acestea devin asemănătoare cu microbiota intestinală a unui adult.

Cum influențează microbiota starea de sănătate

2. Alimentația

Un alt factor de dezechilibru al microbiotei este alimentația. De la vârste fragede, modul în care nou-născutul este hrănit influențează evoluția microbiotei. Așadar, au fost efectuate o multitudine de studii care comparau hrănirea prin alăptare a fătului versus o alimentație bazată pe lapte artificial (lapte praf). S-a constatat că alăptarea este mai benefică în dezvoltarea unei microbiote stabile și are un răspuns imun bun al mucoasei.

Microbiota primară dobândită în timpul copilăriei poate juca un rol important în imunitatea inițială în timpul creșterii bebelușilor, din acest motiv, compoziția microbiotei primare în această perioadă este foarte importantă pentru a proteja bebelușii de boli legate de imunitatea slabă.

La adulți, a fost descoperit că dietele vegetariene sunt asociate cu o microbiotă intestinală sănătoasă, diversă, caracterizată prin dominarea speciilor care pot metaboliza carbohidrații insolubili. În oglindă, o dietă după modelul occidental, bogată în carne, conduce la fermentarea aminoacizilor de către microbiotă, ceea ce provoacă eliberarea de acizi grași cu lanț scurt ca surse de energie și pot fi produși totodată compuși nocivi pentru organism.

3. Antibioticele

Antibioticele au un impact major asupra microbiotei întrucât distruge atât microbii patologici, cât și pe cei benefici, provocând un dezechilibru despre care am menționat anterior, respectiv disbioza. De asemenea, există studii conform cărora expunerea timpurie la antibiotice poate duce la mai multe afecțiuni gastrointestinale, imunologice și neurocognitive.

În același timp, disbioza microbiotă intestinală indusă de antibiotice crește susceptibilitatea și severitatea alergiei alimentare. De aceea, de cele mai multe ori este recomandată administrarea antibioticului cu un probiotic, pentru a menține echilibrul florei intestinale.

Cum influențează microbiota starea de sănătate

1. Fizică

Microbiomul intestinal joacă un rol major în menținerea sănătății umane, fiind implicat în dezvoltarea și progresul bolilor. Studii recente au sugerat că bacteriile intestinale joacă un rol fundamental în boli precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare.

Microbiota și obezitatea

Există o relație bidimensională între obezitate și disbioza intestinală. Utilizarea animalelor fără germeni și transplantul de microbiotă a arătat că microbiota intestinală poate juca un rol cauzal în dezvoltarea obezității.

La oameni, se observă diferențe în compoziția microbiotei, genele funcționale și activitățile metabolice între persoanele obeze și cele slabe, sugerând o contribuție a microbiotei intestinale la aceste fenotipuri. Microbiota intestinală dezechilibrată este legată de dezvoltarea obezității prin modularea homeostaziei energetice, care contribuie autonom la acumularea de grăsimi și scăderea activității enzimei lipoproteice. Dovezile disponibile în prezent sugerează că modificările microbiotei intestinale ar putea contribui la patogeneza obezității.

Microbiota și diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel global, fiind caracterizat printr-un dezechilibru la nivelul glicemiei, modificarea profilului lipidic și hipertensiune arterială. În urma mai multor studii, s-a constat că disbioza intestinală reprezintă unul dintre factorii care conduc la rezistența la insulină, întrucât poate remodela funcțiile barierei intestinale și căile metabolice ale pacienților.

Boli inflamatorii intestinale

Dereglarea microbiotei intestinale și diversitatea scăzută a bacteriilor sunt de asemenea factori care stau la baza bolilor inflamatorii intestinale. În urma cercetărilor, s-a constat că persoanele care suferă de o astfel de afecțiune au diversitate epuizată, abundență redusă de producători de acizi grași cu lanț scurt (SCFA) și microbi pro-inflamatori îmbogățiți. Studiile sunt în continuare în desfășurare și nu a fost concluzionat dacă disbioza este o cauză sau un efect al bolilor inflamatorii intestinale.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele afecțiunilor cu care a fost corelată disbioza pe plan fizic.

2. Mintală - Axa microbiotă-intestine-creier

Microbiota influențează și starea noastră psihică, nu doar pe cea fizică. Deși poate părea o controversă, s-a demonstrat că microbiota intestinală, care produce butirat (unul dintre acizii grași cu lanț scurt), are o multitudine de efecte asupra dopaminei și contribuie semnificativ la atenuarea deficitelor observate în tulburările neurodegenerative.

Microbiota intestinală contribuie major la biodisponibilitatea dopaminei în sistemele enteric (sistemul nervos al intestinului) și nervos central. Schimbările mari în sistemul nervos enteric al intestinului pot trimite semnale către creier care declanșează schimbări de dispoziție. Deși există preconcepția că “hormonii fericirii” sunt produși de creier, a fost demonstrat științific că aproximativ 90% din producția de serotonină a organismului este produsă în intestin.

Astfel, microbiota intestinală joacă un rol major în comunicarea bidirecțională dintre intestin și creier. Perturbarea florei intestinale a fost asociată cu numeroase afecțiuni patologice, inclusiv tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson, ADHD, depresie, anxietate și autism.

Cum influențează microbiota starea de sănătate

Refacerea microbiomului - ce e de făcut?

Întrucât microbiomul joacă un rol foarte important în menținerea sănătății noastre, există metode care ne pot ajuta să echilibrăm balanța și să ne bucurăm de un tract intestinal optim:

Probiotice

Probioticele sunt microorganisme vii, de obicei bacterii, care aduc un beneficiu organismului atunci când le consumăm. În urma studiilor, s-a constat că probioticele nu modifică semnificativ compoziția microbiomului la oamenii sănătoși, însă ajută la refacerea microbiomului la persoanele care suferă de diverse afecțiuni.

Aportul de probiotice poate fi crescut prin consumul de alimente printre care se numără:

 • Iaurt
 • Brânzeturi fermentate
 • Kefir
 • Măsline verzi
 • Murături în saramură

În același timp, probioticele se găsesc și sub formă de suplimente. Înainte de a apela la această variantă, vă sfătuim să vă consultați cu medicul de familie.

Post intermitent

“Fericirea trece prin stomac”, de aceea este important să acordăm o atenție sporită dietei noastre. Găsirea unui echilibru în alimentație ne ajută să menținem corpul și mintea sănătoasă.

Astfel, studiile au demonstrat că tiparele alimentare urmate în timpul posturilor intermitente au crescut diversitatea și bogăția microbiană, dar și producerea de acizi grași cu lanț scurt, care sunt asociate unui microbiom intestinal sănătos.

Pe lângă aportul pozitiv adus în refacerea microbiomului, postul intermitent are o multitudine de beneficii pentru sănătatea noastră, începând cu cele asupra corpului și până la o stare mentală de bine.

Recomandări

Stilul de viață, dieta, înaintarea în vârstă și aportul de antibiotice modifică microbiota intestinală, care are un impact asupra homeostaziei intestinale și conduce la multe boli. Este important să avem grijă de sănătatea noastră și să ne îmbunătățim stilul de viață. Pentru a evita disbioza, recomandările noastre sunt:

 • Consumați alimente bogate în probiotice
 • Dormiți suficient
 • Evitați să luați antibiotice fără a vă adresa unui medic
 • Reduceți factorii stresanți
 • Reduceți consumul de zahăr și îndulcitori
 • Faceți sport în mod regulat

Concluzii

Pe parcursul vieții, microbiota intestinală evoluează continuu și joacă un rol important atât în sănătate, cât și în boală. Foarte multe dintre rolurile și efectele microbiotei rămân un obiect de studiu în medicina modernă, dar ce putem face pentru a ne menține sănătoși este să optăm pentru un stil de viață sănătos, unde alimentația joacă un rol primordial.

Articol preluat de pe Ioanaberciu.ro.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.