O dublă abordare: cum ne menținem motivația

Pentru a vă menține în formă, este esențial să urmați o dublă abordare comportamentală. Pe de o parte, să vă stabiliți obiective realiste, pentru a evita un efect contraproductiv. Important este să ne rezumăm la intenții bune și realizabile. Pe de altă parte, concentrați-vă asupra lucrurilor celor mai simple, dar și mai eficiente, care servesc la a nu vă pierde forma. Deși este important să avem în vedere obiectivul final, principal, până la realizarea lui ne este de ajutor să ne impunem mici obiective, pe termen scurt, care pot fi atinse cu ușurință și care ne ajută astfel să ne menținem motivația la cote înalte.

Obiceiuri pentru a rămâne în formă

Iată câteva sfaturi cheie:

  • Eliminarea cât mai multor alimente nu este sustenabilă

Începeți cu stabilirea unor obiective realizabile: este inutil și contraproductiv să urmați diete prea drastice. La fel ca în multe alte situații, rezultatele nu pot fi obținute decât în mod progresiv. De aceea, în loc să mâncați brusc mult mai puțin, începeți prin a opta pentru alimente sănătoase. Beți apă din belșug și mâncați cât mai multe fructe și legume cu efect hidratant, precum fructele roșii, merele și perele, conopida, avocado, portocalele, varza de Bruxelles, broccoli, fasolea verde, morcovii și ardeii. Aceste alimente au un conținut ridicat de apă, fibre și un indice glicemic scăzut, toate acestea fiind caracteristici care ajută la controlul apetitului și la reducerea aportului caloric.

  • Hidratare corespunzătoare

Cantitatea de apă necesară se calculează în funcție de kilogramele pe care le aveți: vara, 40-45 ml / kg corp. Această cantitate se va mări dacă avem o activitate fizică intensă și transpirăm, bea cafea, ceaiuri diuretice, urmăm un tratament cu pastile diuretice, alăptăm sau ținem o dietă low carb sau keto.

  • Pierderea în greutate, fără excese și rapid

Să pierdem 10 kilograme în doar câteva zile este inutil și riscă să dăuneze metabolismului nostru. Pentru a fi durabilă, pierderea în greutate trebuie să fie lentă, deoarece organismul reușește în acest fel să se adapteze mai bine la schimbare. În plus, pierderea treptată în greutate aduce și alte rezultate deosebite: adaptarea și obișnuirea cu o alimentație sănătoasă. Aceasta este o condiție fundamentală dacă dorim să ne menținem în formă pe termen lung, fără a recurge la eforturi excesive. Vitală este alegerea cu înțelepciune a ceea ce mâncăm, în funcție de prospețimea produselor și de aportul lor caloric. Acesta este cel mai bun mod de a-i asigura organismului energia necesară. Învățați să citiți etichetele și să selectați cu grijă alimentele pe care le puneți pe masa.

  • Mâncați produse de sezon

Mâncând în acest fel, capacitatea organismului de a absorbi mineralele și vitaminele este mult crescută. De asemenea, digestia este mai bună.

  • Mișcare, dar fără exagerări

Practicarea unei activități fizice duce cu siguranță la consumarea mai multor calorii, dar nu neapărat la scăderea în greutate. În general, este de preferat să facem mai puțină mișcare, dar în fiecare zi, decât să ne antrenăm intens de doar două ori pe săptămână.

O modalitate bună de a vă menține în formă este și mersul pe jos. A merge la birou – ori de câte ori este posibil – pe jos sau cu bicicleta și a urca scările pe jos în loc de a lua liftul sunt gesturi mici, dar care vă pot ajuta foarte mult organismul pe termen lung.

  • Dormiți bine

O altă regulă fundamentală pentru menținerea greutății este să adoptăm ritmuri de viață regulate și să dormim bine. Odihna trebuie să fie întotdeauna de cel puțin șapte ore, deoarece un organism odihnit este primul pas pentru a menține metabolismul la potențialul său maxim. De asemenea este importantă ora la care adormim. Vă recomandăm să încercați să vă culcați cel târziu la 23:00.

  • Farfuria ideală

Întotdeauna e bine ca ½ din aceasta să fie formată din legume și fibre, ¼ din proteină de calitate (animală și vegetală) și ¼ din carbohidrați.

  • Managementul stresului

Găsiți modalitatea potrivită pentru a vă relaxa și a diminua stresul din viața dvs. Printre instrumentele deosebit de utile în gestionarea stresului se numără muzica, dansul, meditația, yoga, mișcarea fizică și timpul petrecut cu familia și prietenii.

Nu așteptați un motiv special pentru a fi în formă. Vara, costumul de baie și evenimentele nu trebuie să fie singurele motivații pentru a vă dori să vă mențineți la greutatea optimă. Ideal e să priviți acest proces mai degrabă ca pe o călătorie pe termen lung și ca pe un obiectiv de atins zi de zi.

Veți vedea că, după câteva mici dificultăți inițiale în a vă impune obiceiurile corecte de viață, veți ajunge curând să vi se pară firesc să continuați pe acest drum și nu veți mai simți că depuneți vreun mare efort pentru a vă menține în mod constant greutatea optimă.

Și nu uitați: corpul nostru este templul nostru!