Adidașii s-au împământenit în limbajul uzual drept definiția pentru „pantofi sport”, indiferent că sunt de la Adidas sau nu. Nike 23 este o referință la marea companie rivală de încălțăminte, dar și la cel mai mare jucător de baschet din toate timpurile, Michael Jordan, și la numărul său emblematic de pe tricou, 23.
Fenomenul este însă mai mult de un hit îndoielnic, de-o vară. „Sneakerșii” sunt pentru generația tânără ceea ce erau „adidașii” pentru generația anilor ’90, în România. Încălțări care au fost inițial create drept pantofi de sport, dar care acum s-au răspândit și se poartă în stilul vestimentar de zi cu zi. Au devenit o emblemă a culturii moderne de consum, în special în rândul tinerilor care vor să fie în ton cu cele mai noi tendințe.
Andrei Micuța are 20 de ani, e student în anul II la Jurnalism în Cluj-Napoca, iar de câțiva ani, o pasiune de-a sa este colecționarea de „sneakerși”. Dar nu orice fel de „sneakerși”. De la ediții limitate de Air Jordan 1 high și mid, până la cei de skateboarding și de BMX, Yeezy sau Nike SB Dunk Low, Andrei deține o colecție cel puțin impresionantă pentru amatorii de încălțări. Iar acest hobby nu este deloc ieftin.
Pentru că dintr-un fenomen de modă, „sneakerșii” au ajuns un fel de valută forte, care se tranzacționează la licitații și pe care pasionații se luptă să pună mâna ca pe niște obiecte de cult. Nu mai sunt un simplu bun practic și confortabil de purtat. Au ajuns un adevărat simbol cultural, ridicat la rang de obiect de lux.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.