Reteaua Corect

Cum arată expoziția de mașini istorice de la Muzeul Național de Artă Contemporană

Scris de newsreporter in 03 octombrie 2021 la 10:02, in Lifestyle. 677 vizualizari Intra in discutie TaguriEXPOZITIE, masini istorice, MNAC shortlinkhttp://crct.ro/nyvw

La MNAC, muzeul din Palatul Parlamentului, s-a deschis o expoziție numită ”Socialistele orașului” unde sunt expuse mașini de colecție și motociclete produse între 1961 și 1989. Printre exponate se numără un autobuz superb produs acum jumătate de secol, o Volgă din 1961, un Oltcit ”Special” din 1986, camionete militare, motociclete de miliție și un Volkswagen 1200 portocaliu utilizat în anii 70 de ONT pentru servicii de rent-a-car. Expoziția organizată de Retromobil Club este deschisă până duminică inclusiv, scrie HotNews.


Printre automobilele expuse se mai numără: un Aro 243 de culoare verde ”repatriat” din Franța, un autobuz TV din 1971 folosit pentru transport marfă, dar și o Dacia 2000 care a fost folosită și de Ceaușescu.

Mașinile sunt în exterior (în parcare), iar în interior se găsesc patru motociclete și o serie de exponate legate de călătorii: termosuri, lanterne, numere de înmatriculare, cărți despre automobile și vechi permise auto.

Expoziția numită ”Socialistele Orașului” propune o selecție de modele de autovehicule reprezentative pentru perioada 1961-1989, atât din punct de vedere tehnic, cât și istorico-politic.

Expoziția urmărește prezentarea fenomenului automobilistic în epoca comunistă, inaugurată cu venirea tancurile sovietice în 1944 (și plecate în 1958), așa cum s-a desfășurat, cronologic, în trei perioade distincte și cu particularitățile fiecăreia: Stalinismul (1947-1965), Destalinizarea- democratizarea automobilului (1965-1980), Național Comunismul Ceaușist (1980-1989).

Perioada 1947 - 1965 este cea în care automobilul era obiect de lux rezervat aproape în totalitate nomenclaturii și debutează și producția de autoutilitare rezervate autorităților și întreprinderilor de stat.

Perioada 1965 - 1980 este cea în care încep importurile auto, începe producția locală a Dacia și cetățenii pot să-și cumpere automobile pentru uzul personal. Sunt organizate și întreceri sportive în cadrul cluburilor muncitorești și apar o mulțime de publicații și cărți despre automobil și despre educația rutieră.

Perioda 1980 - 1989 - Se reduc importurile, se restricționează circulația, dar și comercializarea automobilelor pentru privat și apar și lungi liste de așteptare. Este o perioadă grea în care și benzina a fost raționalizată.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.