Reteaua Corect

Aspirina, un nou tratament eficient împotriva Covid-19?

Scris de newsreporter in 16 martie 2021 la 11:48, in Lifestyle. 851 vizualizari Intra in discutie Taguriaspirina, covid, israel, studiu, tratament shortlinkhttp://crct.ro/nxxm

Un studiu israelian cercetează efectele aspirinei asupra infecției cu Covid-19. Momentan, studiul este în faza incipientă și nu are concluzii clare în privința efectelor majore. De asemenea, se iau în calcul efectele adverse pe care aspirina le poate avea asupra organismului, scrie Exquis.ro.

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a vorbit pentru Digi24 despre datele studiului, accentuând în același timp că aspirina nu trebuie administrată fără recomandare medicului, întrucât poate avea efecte adverse severe pentru unele persoane.

Aspirina are efecte antiinflamatorii, antivirale și anticoagulante, toate aceste trei manifestări fiind întâlnite și în boala COVID-19, a enumerat dr. Radu Țincu premisele de la care a pornit studiul israelian. De aceea, specialiștii consideră că ar putea fi un tratament eficient împotriva Covid-19, însă mai multe studii vor fi necesare.

Cercetătorii din Israel au concluzionat că încă este prea devreme ca să tragă o concluzie în legătură cu această aspirină și cu protecția pe care o poate oferi pacienților cu COVID-19. Studiile sunt încă în desfășurare. Însă au plecat de la ideea că îmbolnăvirea cu COVID-19 descarcă și eliberează acele citokine proinflamatorii, pe care deja le cunoaștem cu toții, numite furtună de citokine, și, în momentul în care ai un exces de inflamație, s-a plecat de la ideea că aspirina în primul rând este un antiinflamator, reduce inflamația.

Pe de altă parte, sunt studii care spun că ar avea și efecte antivirale, prin faptul că scade nivelul de prostaglandină E2 și crește sinteza de interferon, care este o moleculă care ne protejează împotriva infecțiilor virale. Știm, de asemenea, că la pacienții cu COVID-19 apare o inflamație a vaselor de sânge, care favorizează agregarea trombocitelor formarea de cheaguri de sânge, aspririna fiind un antiagregant plachetar și având efecte anticoagulante.

Plecând de la aceste trei idei legate de efectele aspirinei, cercetătorii din Israel au realizat un studiu observațional pe 10.000 de pacienți în perioada februarie – iunie 2020 și au observat că cei care luau cronic aspirină – vorbim de doze mici de aspirină, 75-100 de miligrame – au avut un risc mai mic cu până la 30% de a se îmbolnăvi cu COVID”, explică Radu Țincu, pentru Digi24.

Aspirina trebuie administrată numai la recomandarea medicului

Medicul a subliniat faptul că voluntarii luau deja aspirină ca tratament recomandat în diferite afecțiuni cardiovasculare, la recomandarea medicului. De asemenea, aspirina poate avea și efecte secundare considerabile pentru anumite persoane.

„Însă trebuie să avem în vedere că aspirina nu este un medicament lipsit de efecte adverse. Ea poate să determine, spre exemplu, la pacienții cu patologie gastrointestinală, sângerări la nivelul stomacului. De asemenea, la cei care iau medicamente anticoagulante, adăugarea de aspirină crește riscul de hemoragii. În niciun caz pacienții nu trebuie să-și autoadministreze în mod preventiv această aspirină, ci trebuie să ia legătura cu medicul de familie și doar sub supraveghere medicală”, subliniază medicul.

De asemenea, aspirina poate avea efecte negative și asupra copiilor și tinerilor sub 18 ani. Administrarea este limitată pentru această categorie de vârstă, întrucât poate avea repercusiuni grave.

Exquis.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.