Formularul se elibereaza, la cererea personalor asigurate de catre casele de asigurari, dar asta numai in anumite conditii, adica “atunci cand se transfera resedinta temporar sau definitiv pe teritoriul unui alt stat membru al UE, pentru a beneficia in continuare de servicii medicale sau in cazul in care este necesara deplasarea pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a beneficia de tratament medical adecvat”, reiese dintr-un comunicat al CNAS, potrivit realitatea.net.
Pe langa asta, exista o alta problema de luat in calcul, orice persoana are acces in spitalele din strainatate, dar decontarea serviciilor se face in functie de legislatia din Romania. Daca, de exemplu, este nevoie de o interventie chirurgicala intr-o alta tara, decontul se va face tinand seama de pretul ei din Romania. De asemenea, decontul ar putea dura ceva timp, caz in care pacientul trebuie sa scoata banii din propriul buzunar.
In 2009, s-a inregistrate un numar de 767 cereri de eliberare a formularului european E112, fiind eliberate 680 de formulare.
In general, romanii solicita tratament in strainatate pentru afectiuni recum: tumori, insuficienta cardiaca clasa II NYHA, insuficienta renala cronica, cardiopatie ischemica cronica dureroasa, malformatie artero-venoasa cerebrala, insuficienta valva aortica si anevrism gigant.
Vezi cum te poti trata in strainatate AICI
C.A.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.